Login
Moda
Szukaj
Baner
Witaj na Forum Portalu Tatuaże.biz - Podziel się swoim tatuażem!.
Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta, koniecznie załóż swoje własne konto. Pamiętaj, że rejestrując się zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym. Lista forum znajduje się poniżej.
Kliknij aby się zarejestrować.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12-16-2007, 11:53
szkrabek's Avatar
szkrabek szkrabek jest nieaktywny
Nowy

Question Łuszcząca się skóra na świeżym tatuażu

Elo
Mam pytanko. Wczoraj na moich lędźwiach znalazła się upragniona dziarka. Goi się aczej dobrze, bo zaczerwienienie znikło i coraz mniej piecze. W jednym miejscu tylko łuszczy mi się skóra. Nie przejmuję się tym zbytnio, bo wiem, że to normalne. Tylko chciałabym spytać co z tym robić- zostawić w spokoju, czy zastosować później jakiś delikatny peeling. Słyszałam o tym drugim rozwiązaniu, ale nie podoba mi sę za bardzo. Peeling na świeży tatuaż?? Można? Z góry dzięx za radę.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-16-2007, 17:59
roten's Avatar
roten roten jest nieaktywny
Moderator

Smile tatuaz a peeling

witam

zadnych peelingow, najpierw tatuaz musi sie wygoic wiec dbaj o niego, na forum masz napisane co i jak.

pozdro.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-19-2007, 11:45
iness_s iness_s jest nieaktywny
Nowy

Question

nie moge uwierzyc ze tatuazysci kaza nosic folie przez pare dni (albo nawet przez tydzien), przeciez ta rana musi oddychac!! (wydaje mi sie, ze) folie powinno sie miec tylko przez 1 noc, zeby sie nie przykleic do poscieli np, a potem juz nie ma po co (sama tak wlasnie robilam), i goi sie wysmienicie.
pozdro dla was :*
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-19-2007, 15:28
Shtojer's Avatar
Shtojer Shtojer jest nieaktywny
Administrator

Miasto: Bielsko-Biała
Domyślnie

Ja folie zakladam na 3-4 godziny sobie i klientom (tzn. na droge do domu) po paru dniach to mozna pod folia odparzyc tatuaz. A wracajac do glownego tematu Szkrabek naskorek sam powinien odchodzic i nie pomagaj mu w tym pod zadnym pozorem gdyz mozesz naruszyc pigment znajdujacy sie pod nim i zostanie Ci umowienie sie na poprawke
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-19-2007, 16:23
OLdzi89's Avatar
OLdzi89 OLdzi89 jest nieaktywny
Rozmowny!

Miasto: Radom
Domyślnie

Ja folie nosiłam, przez ok 5 dni. Oczywiście nie przez cały czas, jak byłam w domu to "wietrzyłam" go kilka godzin, lecz idąc do szkoły smarowałam maścią i zakrywałam folią. Na noc to samo. Z pewnością spowalnia to nieco gojenie, lecz poza domem chyba nie miałam innej możliwości jak opatrzyć się w ten sposób (maść upaprałaby mi ubranie). Na noc również z tego powodu i jeszcze dlatego, bo obawiałabym się że mogłabym niechcący rozdrapać go jakby swędział. Opatrunek taki zmieniałam dość często, jak miałam możliwość przy tym pozostawiając tatu trochę na wolności :P zagoiło się ładnie, skórka pięknie zeszła i nie porobiły się strupki. Tego sie bałam bo jestem dosyć roztargnioną i niecierpliwą osobą i mogłabym je pozrywać. Nio to tyle
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-20-2007, 06:22
szkrabek's Avatar
szkrabek szkrabek jest nieaktywny
Nowy

Domyślnie

O rety ale mi skóra schodzi! Nie wiedziałam, że to aż tak będzie Mam nadzieję że to normalne.. A u Was też schodziła z całej dziarki??
A jeśli chodzi o folie to mi tatuażysta zabronił wręcz jej nosić w następnych dniach. Skóra wtedy nie oddycha i może być problem z prawidłowym gojeniem.

Ostatnio edytowane przez szkrabek : 12-20-2007 o 06:24.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-20-2007, 10:07
Shtojer's Avatar
Administrator

Domyślnie

Szkrobek naskorek zchodzi z przyczyny ze ten naskorek jest juz martwy... czyli logiczne ze tam gdzie skora byla tatuowana wiec z calej dziarki skora Ci zejdzie zastepując nowym naskorkiem to jest w pelni normalny proces. Co do folii to mial racje bo dusząc tatuaz pod tym mozna go odparzyc i wtedy dodatkowe problemy...
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-28-2007, 23:12
Kornelia15 Kornelia15 jest nieaktywny
Nowy

Miasto: Stargard Szczeciński
Smile Amatorka

A więc .. mam tatuaż od 3 dni. Zrobił mi go kolega , miał swój własny sprzęt . Wszytscy go chwalą więc się nie boje a teraz mam parę pytań . Przecztałam prawie wszytsko o tatuażu na waszym forum.Ale ja chcę wiedzieć więcej . Jeśli można to chcę wiedziec jak go pielegnować ( mam go na pachwinie ) o co chodzi z tymi strupkami i zchodzeniem naskórka . i czy można zastąpić tą maść którą polecacie maścią o nazwie Solcoseryl ? tą maść używałam gdy zrobiłam sobie kolczyka w pępku . pokaże fotkę jak sobie kupie aparat z góry dziękuje
Stary 12-29-2007, 10:01
OLdzi89's Avatar
OLdzi89 OLdzi89 jest nieaktywny
Rozmowny!

Miasto: Radom
z tymi strupkami chodzi o to, że uszkodzona przy tatuowaniu część skóry "odpada" jako strupki, albo schodzi tak jak po oparzeniu słonecznym. Trwa to tak średnio do tygodnia po tatuowaniu. W tym czasie używałam alantanu plus i sprawował się bardzo dobrze a jak z innymi maściami to nie wiem Jak czytałaś inne posty to pewnie wiesz, że zanim nowa skórka się zregeneruje to tatuaż może wyglądać trochę wypukle już w tym czasie możesz normalnie brać kąpiel itd. Po zejściu pierwszej uszkodzonej skóry z maści przerzuciłam się na balsam nawilżający. To chyba tyle z tego co wiem a moje doświadczenie jeszcze nie jest duże: jeden tatuaż jak na razie hehe pozdrawiam
Stary 12-29-2007, 12:47
Shtojer's Avatar
Administrator

Domyślnie

Kornelia mial wlasny sprzet w sensie "samoróbka" ? Nie oczekuj pieknych rezultatów po wygojeniu... kazdy swierzy tat2 dobrze wyglada... a co do solcoseryl to nie polecam specjalnie... Kiedys tez mialem taka zagadke to przetestowalem ale to mi doprowadzilo do grubych strupów i co za tym idzie strupek nasiąknął tuszem co spowodowalo mi braki na skorze
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania