Login
Moda
Szukaj
Baner
Witaj na Forum Portalu Tatuaże.biz - Podziel się swoim tatuażem!.
Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta, koniecznie załóż swoje własne konto. Pamiętaj, że rejestrując się zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym. Lista forum znajduje się poniżej.
Kliknij aby się zarejestrować.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09-16-2011, 16:23
YvonneS's Avatar
YvonneS YvonneS jest nieaktywny
YvonneS

Domyślnie

Ja proszę tylko o podstawę prawną, nie można pisać "bo tak jest i koniec" kiedy nie potrafi się przytoczyć obwiązujących przepisów.
Dla mnie osobiście, co już też pisałam, salon nie musi posiadać autoklawu w końcu to nie jest tanie urządzenie ale wymagam aby tatuażysta przy mnie wyjmował jednorazówki z opakowania, miał na sobie rękawiczki a wokół było czysto. Tyle mi wystarczy. Jeżeli salon posiada takie urządzenie to bardzo dobrze ale chyba raczej wolałabym aby igły których ktoś uzywa do robienia mi tatuażu były jednorazowe.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-16-2011, 17:43
matys23's Avatar
matys23 matys23 jest nieaktywny
Uzależniony od forum!

Domyślnie

No jeśli o igły chodzi to nie zgodziłbym się inaczej.Dzioby ok, może, ale igła po kimś nie przejdzie żebym nie wiem co.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-16-2011, 18:04
owieczka33's Avatar
owieczka33 owieczka33 jest nieaktywny
Super Moderator

Domyślnie

Iwona, podstawa prawna jest ta sama ustawa, która wałkujemy od początku naszej dyskusji.
Jest ona błędnie- niejasno napisana- co wykazałam (podałam jeden przykłąd, jest tam więcej nieasności ), stąd pojawiają się błędne interpretacje, natomiast, w przypadku kontroli itp- brana jest pod uwagę "ostrzejsza" wersja.
Taka jest praktyka.

W TEORII masz całkowita racje- ustawę może interpretowac i na "Twój" sposób, natomiast PRAKTYCZNIE (tak jak pisze cały czas) to nie działą. Ot i cała filozofia.

I nic więcej Ci nie napisze i choćbyś mnie zasypywała swoimi teoriami- ja wiem jak jest praktyka, bo pracowałam w salonie, bo przeszłam kontrole sanepidu, bo szkoliłąm się w tej dziedzinie, a nastepnie szkoliłam innych, spędziłam kilka godzin zadając 1000 niewygodnych pytań urzedniczkom w sanepidzie, oraz w pólprywatnych rozmomowach z jednym z wyżej postawionych urzedników sanepidu (nie Warszawskiego, bo to po rodzinie )..
I rozumiem, że Ty czytając ustawę możesz ja interpretowac w "łagodniejszy" sposób, natomiast, praktyka jest taka, że w razie kontroli nie bedzie dyskusji, ani nikt nie bedzie słuchał Twoich teorii.

Ostatnio edytowane przez owieczka33 : 09-16-2011 o 18:20.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-16-2011, 21:16
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Cytat:
Napisał owieczka33 Zobacz post
Iwona, podstawa prawna jest ta sama ustawa, która wałkujemy od początku naszej dyskusji.
Jest ona błędnie- niejasno napisana- co wykazałam (podałam jeden przykłąd, jest tam więcej nieasności ), stąd pojawiają się błędne interpretacje, natomiast, w przypadku kontroli itp- brana jest pod uwagę "ostrzejsza" wersja.
Dla mnie to lipa, niestety. Nie potrafisz mi podać podstawy prawnej a upierasz się, ze wiesz więcej, no to mi napisz jak jest naprawdę i jaka jest ta "ostrzejsza" wersja? I dlaczego sanepid nie zamyka salonów tatuażu nie posiadających urządzeń do sterylizacji?

Jeżeli rzeczywiście masz takie duże doświadczenie to mi wytłumacz dlaczego używając jednorazowego sprzętu trzeba go sterylizować przed wyrzuceniem? Bo ja głupia tego nie rozumiem.

4. Niedopuszczalne jest wielokrotne używanie narzędzi przeznaczonych do jednorazowego użytku.
5. Narzędzia jednorazowego użytku używane przy świadczeniu usług, powodujące naruszenie ciągłości tkanek, bezpośrednio po użyciu odkłada się do zamykanych, szczelnych pojemników o nienasiąkliwych ścianach.

Gdzie tutaj jest mowa o konieczności posiadania autoklawu? I nie pisz mi o błędnej interpretacji bo chyba jest wyraźnie napisane jakie czynności się wykonuje uzywając jednorazówek. Natomiast nigdzie nie ma mowy o tym aby igły jednorazowego użytku sterylizować przed włozeniem do pojemnika. A tylko one mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Ostatnio edytowane przez YvonneS : 09-17-2011 o 09:58.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-18-2011, 09:41
owieczka33's Avatar
owieczka33 owieczka33 jest nieaktywny
Super Moderator

Domyślnie

Iwonko, po raz ,nie wiem który w tym wątku Cipisze, że podstawa prawną jest podany przez Ciebie i cytowany róniez i przeze mnie dokument.
Innego nie ma.
Jednorazowego sprzętu nie trzeba sterylizowac przed wyrzuceniem i nigdzie tego nie napisałam zatem po raz kolejny wkłądasz w moje usta coś czego nie piszę!

Ty uparcie piszesz o swoich przemyśleniach, domysłąch i snujesz teorie, ja pisze o PRAKTYCE jak to wygląda gdy prowadzi się salon.

To nas różni.

Jak dla mnie koniec dyskusji, bo to nie mam sesnu.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-18-2011, 09:46
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Cytat:
Napisał owieczka33 Zobacz post
Jednorazowego sprzętu nie trzeba sterylizowac przed wyrzuceniem i nigdzie tego nie napisałam zatem po raz kolejny wkłądasz w moje usta coś czego nie piszę!
No to po co się upierasz, że salon tatuażu musi mieć urządzenie sterylizujące skoro uzywa się w nim jednorazówek do kontaktu z tkanką?
Teraz już nie musi, tak?
Weź Owieczka pomyśl zanim coś napiszesz. O to mi chodziło, przeciez nikt normalny nie będzie przed wyrzuceniem sterylizował jednorazowych igieł i to jak sama nazwa wskazuje nie nadaje się do ponownego użycia. Więc po jaką cholerę jest mu potrzebny autoklaw?
Poza tym nigdzie nie przepisu dotyczącego koniecznosci jego posiadania i o tym tez powinnas wiedzieć.

Cytat:
Ty uparcie piszesz o swoich przemyśleniach, domysłąch i snujesz teorie, ja pisze o PRAKTYCE jak to wygląda gdy prowadzi się salon.

.
W praktyce to ty raczej też mało wiesz, bo salon paznokciany prowadziłaś a to nieco się różni od salonu tatuażu. To nie są teorie tylko logiczna interpretacja istniejącego prawa.
Pomyśl, zanim po raz kolejny napiszesz nam o swoim doświadczeniu w branży bo to się już nieco żenujące robi. Niby masz pojęcie a nie potrafisz nawet podać paragrafu.

Sama wiesz doskonale, ze wiele salonów tatuażu i stylizacji paznokci funkcjonuje bez autoklawów i nikt takich placówek nie zamyka.

Myślę, że już teraz każdy będzie wiedział co można a czego nie w kwestii urządzeń którymi się posługuje. Szkoda tylko, ze aż tyle stron zajęło dochodzenie do oczywistych wniosków.

Ostatnio edytowane przez YvonneS : 09-18-2011 o 14:15.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania