![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
Witam, jestem początkująca, póki co - uczę się jedynie na sztucznej i śwince. Ale już myślę o tym, że za jakiś (pewnie dłuższy) czas będę tatuować ludzi i zastanawiam się, jak sterylizować narzędzia. Maszyny do sterylizacji kosztują jakieś dramatyczne pieniądze - a może nie umiem szukać odpowiedniego sprzętu? Z góry dzięki za wskazówki.
|
|
|
||||
|
||||
|
jesli uzywasz jednorazowego sprzetu to nie musisz miec machiny do sterylizacji, ale trzeba tez uzywac innych np plynow do dezynfekcji skory czy powierzchni, poczytaj troche zobacz sobie na cybertattoo.pl na dzial higiena.
|
|||
|
|||
|
Do dezynfekcji i sterylizacji sprzętu wielokrotnego użytku nadaje się tylko i wyłącznie autoklaw. Inaczej się nie da. Oczywiście jest wielu badaczy pisma czytanego odwrotnie i kombinują z parowarami , piekarnikami , gotującą się wodą itp. Jeżeli już na początku przyjmiesz ten tok rozumowania to nie napawa optymizmem.
Jeżeli nie masz kaski na zakup autoklawu , używaj jednorazówek lub pogadaj z miejscowym dentystą lub kobitką z zakładu kosmetycznego , żeby za jakąś drobną odpłatnością sterylizowały Ci co jakiś czas Twój sprzęt. Co do stosowania innych płynów i preparatów do dezynfekcji powierzchni itp. to już zupełnie inny temat, |
|
|
||||
|
||||
|
co ty wogule wygadujesz "pogadaj z dentysta?" co to za pomysl ??? zaluzmy ze masz co chwile klienta i po kazdym bedziesz latal do dentysty albo kosmetyczki? bzdura
jednorazowe igly dziobki lub w calosci gryfy butelka do dezynfekcji skory(przed zabiegiem ) i butelka do dezynfekcji powierzchni( stolik, fotel, okalbowanie zasilacz maszynki i raz na jakis czas wszystko czego sie dotyka podczas tatuwania nawet tubki z farbami) to wszystko, autoklaw jest wymogiem sanepidu jesli sie uzywa gryfow dziobow wielorazowych lub jakiegos sprzetu do piercingu tego to juz nie wiem bo nie uzywam "Co do stosowania innych płynów i preparatów do dezynfekcji powierzchni itp. to już zupełnie inny temat", Odpowiedź z Cytowaniem panna jest nowa nie ma pojecia o takich rzeczach lepiej chyba zeby se dowiedziala niz potem komus sie cos stanie
Success is my only motherfuckin option Ostatnio edytowane przez haliboy : 08-19-2011 o 14:55. |
|
|
|||
|
|||
|
cyt.. "co ty wogule wygadujesz "pogadaj z dentysta?" co to za pomysl ??? zaluzmy ze masz co chwile klienta i po kazdym bedziesz latal do dentysty albo kosmetyczki? bzdura"
Jest takie powiedzenie " masz łeb i chuj to kombinuj" widzę że ty nie masz ani tego ani tego. Mam sporo znajomych tatuatorów którzy właśnie w ten sposób zaczynali i jakoś dawali sobie radę. Ja też tak zaczynałem , tyle że nie z dentystą a z zaprzyjaźnioną pielęgniarką z ZOZu. Owszem jest to pewne utrudnienie ale jak się nie miało autoklawu to trzeba było właśnie kombinować. Oczywiście zaraz powiesz że są PCV-ki itp. ale nie każdy lubi nimi pracować. |
|
|
||||
|
||||
|
Ja się nie znam, ale powiem tak: nie skorzystałbym ani z usług dentysty, który czyści u siebie sprzęt z salonu tatuażu (WTF ?), ani z samego salonu, którego właściciel biega do dentysty w celu czyszczenia tego i owego. Już widzę tego biedaka siedzącego codziennie w kolejce...
![]() ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Gdybym miała wybierać to albo korzystałabym z jednorazówek albo zainwestowała w autoklaw używany lub nowy, zwróci się po jakimś czasie a najtańszy kupiłoby się już za 4 - 5 tysięcy. Nie wiem ile kosztuje używany ale może warto poszukać?
Odnosnie dezynfekcji to chyba najbardziej popularne są produkty firmy Ecolab. |
|
|
|||
|
|||
|
No tak ale większość początkujących , pytających się na tym forum ma kasę ledwie wystarczającą na zakup używanej maszynki , gdzie dopiero próby zakupu nawet używanego autoklawu klasy B ( koszt około 1500 - 2000 PLN jak się dobrze poszuka sprzętu jeszcze do jakiegoś tam użytkowania). Nie sądzę żeby takich wydatków podejmował się taki jegomość. Ale wszystko oczywiście zależy od zasobności portfela.
|
|
|
|||
|
|||
|
cyt. "Ja się nie znam, ale powiem tak: nie skorzystałbym ani z usług dentysty, który czyści u siebie sprzęt z salonu tatuażu (WTF ?)"
Z góry zakładasz że autoklaw nie spełnia swojego zadania , przynajmniej tak mi się wydaje ??? |
|
|
|||
|
|||
|
Jednak najlepsza opcja na początek to jednorazówki.
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.