![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Cześć zrobiłem swoją pierwszą dziarę i oczywiście mam obawy.
Czytałem dużo o łuszczeniu się naskórka co zaobserwowałem również u siebie. I mam takie małe pytanko: Miałem już wygojone prawie całkowicie kilka literek, a że mam wodę chlorowaną w kranie, przez moją nie uwagę parę razy zamoczyły mi się wzorek, jak wiadomo chlor wysusza skórę która znowu zaczęła mi złazić z tych liter z których już się złuszczyła, mam się martwić? Może zleźć mi razem z farbą? btw. zauważyłem, że niektóre fragmenty skóry odpadają z pigmentem to normalne? ps. Czy to normalne że tatuaż jest w niektórych miejscach jaśniejszy niż w innych? Ostatnio edytowane przez weg : 08-24-2008 o 14:22. Powód: literówki |
|
|
|||
|
|||
|
to ze Ci odpada to sie niemartw bo skora musi sie pozbyc uszkodzonego naskorka i potem zaczac sie goic ...
a o sprawie jasnosci dopoki sie nie wygoi "moim" zdaniem to normalne chyba ze po wygojeniu wyglada tak samo to juz jest problem ale nie jestem pewien ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
a jeszcze jedna rzecz co do pielęgnacji.
Jak często smarować maścią? Dopiero jak wyschnie czy 3 razy dziennie nie czekając na to jak wyschnie myć rękę i smarować na nowo? |
|
|
||||
|
||||
|
hej! ze zlazeniem skory to sie nie martw moze schodzic 2 razy, a nawet 3 to nie jest nic strasznego i nie szkodzi tatuazowi bo zluszcza sie tylko wieszchnia warstwa naskorka, a tattoo masz troszke glebiej. O ile nie "pomagasz" skorze odpadac powinno byc ok. To tez normalne ze luszczy sie z pigmetem bo masz skore zabarwiona takze na wierzchu. Tatuaz powinienes smarowac jakies 4 razy dziennie niezaleznie czy jest mokry czy nie. Cala idea kilkukrotnego smarowania jest to zeby przed kazdym smarowaniem umyc tatuaz ciepla woda z mydlem. W ten sposob zmywasz wszystkie plyny ustrojowe ktore z ciebie wyciekaja i sa rozkladane przez bakterie. Dzieki temu zabezpieczasz tez swoja skore przed zakazeniem. Po kazdym przemyciu powinienes dac dziarce "pooddychac" kilkanascie minut. Poprawia to proces gojenia. Tylko nie mocz tatuazu niewiadomo ile, poprostu przemyj szybko i delikatnie, tak zeby nie dac skorze i strupkom nasiaknac. Pozdrawiam!
|
|
|
|||
|
|||
|
A jak długo muszę pielęgnować tatuaż? tzn. smarować go maściami i przemywać? Bo większość naskórka już mi zlazła całkowicie i mam tylko kawałek strupka na jednej literce.
Ale zauważyłem jedną rzecz że skóra na tatuażu jest bardzo świecąca i dość pomarszczona to normalne już tak zostanie? |
|
|
||||
|
||||
|
to normalne, ta pomarszczona skora tez zejdzie. pelna regeneracja skory nastepuje po ok 2-4 tygodniach. mozesz uwazac swoja skore za w pelni zregenerowana gdy bedzie w dotyku i wygladzie dokladnie taka sama jak wszedzie indziej, do tego czasu smaruj i dbaj o tatuaz. pozdro!
|
|
|
|||
|
|||
|
Ale to trochę dziwne bo ta pomarszczona skóra jest w tych miejscach w których już schodziła, a przynajmniej tak mi się wydaje.
|
|
|
||||
|
||||
|
u mnie bylo dokladnie tak samo. najpierw zchodzila pierwszy raz taka skorupka z kolorkiem, a pozniej mialem pomarszczona tak jak to wlasnie opisujesz i tez sie sluszczyla. jak ci 2 raz zejdzie to zacznij smarowac balsamem do ciala po kazdej kapieli najlepiej hypoalergicznym to zadnych uczulen nie dostaniesz. balsam utrzyma skore nawilzona i dobrze odzywiona dzieki temu tattoo bedzie mialo ladne kolory/ niewyblakniety czarny. no i oczywiscie zadnego solarium a jezeli sie juz opalasz to smaruj dziarke wysokim filtrem (czym wyzszy tym lepszy - UV niszczy kolor!).
|
|
|
|||
|
|||
|
A czemu wysiłek fizyczny jest zakazany?
Jak mocny wysiłek, każdy? I czym grozi nadmierny wysiłek? Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi |
|
|
|||
|
|||
|
nie chce nic mowic bo sam zrobilem8 dni temu dziare tylko nie martwi mnie ze skora jest wyblakla czy cos takiego ale raczej tatto bardziej przypomina niebieskawy a cienie pod slonce sa prawie ze fioletowe oczywiscie skora pomarszczona tak jak ma zalozyciel watku ale z tego co pamietam na pierwszej dziarze skora niezmieniala odcieni
PS zeby nowego nie otwierac...pracuje na budowie tatto zrobilem w urlop pracuje z rekawem na reku zeby niezabrodzic i nie odrapac czy cos...z grubsza...bedzie zle?![]() |
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.