![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
hejka
Wlasnie zastanawiam sie czy sa religie ktore nie pozwalaja (zazwyczaj religia nakazuje ) wykonywanie tatuaży, wiadomo przeciez ze w kulturach dalekiego ladu to jest normalne, ciekawi mnie jednak czy sa jakies kultury - religie ktore tego zakazuja.temat otwarty zapraszam do dyskusji ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
czysto teoretyczne popularna u nas religia katolicka zakazuje takiej ingerencji w ciało człowieka. Bierze się to stąd, że człowiek stworzony jest na obraz Boga, a On widocznie nie lubi jak się po Nim poprawki jakieś robi. No ale wszyscy widzimy jak to wygląda w rzeczywistości :P ludzie zmieniają swój wygląd, choćby nawet codziennie wykonując makijaż, przekłuwając uszy (najbardziej popularne) oraz inne części ciała i oczywiście tatuując się
z czego chyba to ostatnie budzi wciąż najwięcej kontrowersji. Jeśli nie powszechnie (choć pewnie tak) to u mnie w domu na pewno :P Sam temat mnie zaintrygował, zastanawiam się jak to wygląda w innych religiach zarówno nakazy jak i zakazy![]() |
|
|
||||
|
||||
|
OLdzi89 nie chce byc nie grzeczny ale w samej biblii jest mowa o tatuazu... Nie mam sily i checi teraz tego szukac zeby zacytowac ale byla mowa o tym iż Jezus powiedzial ze nie wolno przekluwac ani nakluwac ciala napisami... Ale w sensie poganskim lub antychrystusowskim (nie wiem czy dobrze napisalem
) wiec sami ksieza mowia ze nie ma w tym nic zlego ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Nie jesteś niegrzeczny, przecież po to jest forum by dyskutować
dobrze że jest jakiś odzew. Widzisz ja się spotkałam z opinią przeciwną, nie mówię, że jest na bank pewna, lecz bazuję an tym co do tej pory wiem. A jeśli chodzi o biblię to Nowy Testament koryguje trochę Stary... zasady, którymi kierowali się starotestamentowi prorocy, nie zawsze były zgodne z nauką Chrystusa. Wiesz upewnię się u specjalisty jak to u nas wygląda chodzę jeszcze do szkoły i mam lekcje religii to podsunę temacik Pozdrawiam. Do kolejnego posta ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
nie tylko Ty chodzisz do szkoly
i nie podsuwaj nigdy tematu jak jest z tym ze najpierw byly dinozaury potem narodzil sie gatunek ludzi, a wg religii najpierw byl czlowiek a potem zwierzeta bo ksiedza zatka a Ty wylecisz ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
wiem wiem że nie tylko ja się edukuję sorry może głupio zabrzmiało. Nie do końca rozumiem to porównanie do dinozaurów
chyba widocznie nie do końca zrozumiałeś mój tok myślenia. Popytam się trochę jeśli chodzi o ten temat bo mi niezłą rozkminkę zmontowaliście i nie da mi pewnie spokoju hehe ja to tak mam jak mnie jakiś temat zaintryguje, jestem naprawdę ciekawa co ksiądz na to powie. Jak dowiem się czegoś więcej to napiszę ![]() P.S. i jakby mnie mieli wywalić z religii za dążenie do wiedzy to przeczyli by sobie samym. Trzeba zagubione owieczki sprowadzać na dobrą drogę hehe |
|
|
||||
|
||||
|
OLdzi89 ja kiedys mialem duzo takich rozkminek i znalazlem naprawde duzo argumentow sprzecznych z religia
przepraszam za OT |
|
|
||||
|
||||
|
Religia hebrajska (żydowska) zakazuje tatuowania. A w szczególności umieszczania transkrypcji hebrajskich na skórze.
|
|
|
||||
|
||||
|
No ja też znalazłam wiele argumentów w tatuowaniu się anty-religijnych, ale mam już dziarkę i jakbym miała wybierać drugi raz to również bym się na nią zdecydowała... pomijając już moje prywatne podejście do spraw religii, o to czego się dowiedziałam... Ale wracając do sedna, czyli jak się na sztukę tatuażu zapatruje religia rzymsko-katolicka. Mój katecheta powiedział, że kościół nie ma jakiś jednoznacznych co do tatuowania ciała, lecz generalnie nie jest to pochwalane. Sprawę taką trzeba rozpatrywać indywidualnie pod wieloma aspektami, m.in. co do wymowy tatuażu, intencji itd. Gdzie indziej napotkałam się natomiast z opinią, że w Biblii znajdują się fragmenty zakazujące tatuowania się i z tym, że pomimo, to poddawali się tej praktyce pierwsi chrześcijanie umieszczając znaki krzyża, czy ryby ( symbol Chrystusa). Jak zagaiłam o to księdza, powiedział ze prawdopodobnie to nie były tatuaże tak pojmowane jak dziś, lecz rysunki NA ciele, dalej nie wnikałam. Dalej znalazłam informację, że w średniowieczu owa praktyka została potępiona.
Nio to chyba tyle więc wrócę do tego co pisałam wcześniej: jakby nie było, i tak każdy robi jak chce jak ma się ktoś dziarać, to to i tak zrobi ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Siema elo yo all.....zarejestrowalem sie wlasnie po to aby troche podyskutowac o tym czy mozna sie dziarac czy nie .....hyhy......a wiec ludziska jedni mowia ze religaia pozwala a inni ze nie pozwala .....a wiec ja wlasnie poszukalem troche w necie.....i zostalo napisane ze Biblia nie zakazuje wydziarania sie .......no ale tego sie nie da przetlumaczyc niektorym ludzia .....jak moim tesca .....hyhy sa na maksa koscielini ......i to doslownie na maska .......i wlasnie dlatego poszukalem troche na necie
![]() |
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.