![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
"W Polsce, aby wykonywać ten zawód nie są wymagane żadne kursy czy licencje. Inaczej jest na Hawajach czy w Oregonie, gdzie do podjęcia pracy potrzebny jest egzamin z zakresu zdrowia i bezpieczeństwa podczas tatuowania."
Czyli, ze może być tak iż w żadnym kraju nie istnieje coś takiego jak zawód tatuazysty w sensie ukończenia specjalnej szkoły i uzyskania dyplomu tak jak przypadku fryzjerów a jedynie jest wymagana znajomość zasad bhp oczywiście oprócz umiejętności nabytych przez lata szkolenia. Można to nazwać zawodem który jest ale tak naprawdę go nie ma. Ostatnio edytowane przez YvonneS : 12-03-2011 o 11:12. |
|
|
||||
|
||||
|
jak wspominalem jeden papierek to swistek podobny ze swiadestwa ze szkoly a drugi to taki jak masz faceboka to obczaj
![]() http://www.facebook.com/#!/photo.php...type=1&theater
|
||||
|
||||
|
Nie mam........
|
|
|
||||
|
||||
|
Haliboy, widze że z tattoo podobna sytuacja jak ze stylizacja paznokci.
![]() Nie ma cechu, nie ma mistrza i ucznia, a kurs moze przeprowadzic każdy- czyli de facto- jak pisałes- sam se drukniesz dyplom kumpel walnie podpisik i masz. Nie wiem, jak to wygląda wsród tatuatorow, ale w środowisku stylistek paznokci patrzy sie, w zaistaniałej sytuacji GDZIE I U KOGO, był robiony kurs. I wbrew pozorom, niektóre firmy/instuktorzy sa znani za granica (byłam w szoku, ale szkolenia jakie ja prowadziłam też!) Róznicą pewnie jest ilośc warsztaów/pokazów, które sa niezwykle popularne wśród stylistek, a nie istnieją (chyba???) wśród tatuatorów. W kazdym razie- jezeli juz decydujesz sie na kurs "dla papierka", warto zrobic go o kogos dobrego bo kase i tak i tak płacisz, a u niezłego tatuatora zdobędziesz dodatkowe doświadczenie. ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
I na tym koniec bo mi chyba nie powiesz, że stylizacja paznokci to jest to samo co wykonywanie tatuażu lub usługi fryzjerskie? Taką stylistką to może być każda bo to mało skomplikowane i w kazdym razie nie trzeba się tego uczyć latami no i jest to zupełnie odwracalne, jak się klientce nie spodoba to można usunąc bez śladu. Już usługi kosmetyczne są bardziej skomplikowane niż ta cała stylizacja. Dla papierka nie warto wydawać kasy, zwłaszcza że Haliboy nie jest początkującym tatuażystą. Dla doświadczenia, owszem ale nie dla papierka. ![]() Ostatnio edytowane przez YvonneS : 12-03-2011 o 15:02. |
|
|
||||
|
||||
|
Iwona o co Ci chodzi?
Ostatnio co napisze post, to za chwile jakiś jadowity od Ciebie. zazwyczaj przeinaczający moje słowa. Napisałm jakie sa podobieństwa, a jest nim brak cechu i wynikajace z tego konsekwencje. |
|
|
||||
|
||||
|
O nic mi nie chodzi.
Tutaj kazdy wie, że jesteś stylistką paznokci ale porównywanie czegos tak prostego do skomplikowanych usług tatuowania ciała jest trochę...hmm... bezsensowne? Wybacz ale czy dla czegoś takiego tworzyć cech to raczej przesada. Sprzątaczka to też zawód a jakos certyfikatów nie potrzebuje. |
|
|
||||
|
||||
|
|
|
|
||||
|
||||
|
O już pewnie, po prostu nie wiem jaki sens ma porównywanie. Stylizacji paznokci nauczysz się w tydzień ale spróbuj nauczyć się w tydzień tatuowania, powodzenia.
Owszem, jedyne co łaczy te zawody to jakieś tam artystyczne umiejętności ale poziom trudności i praktyka to zupełnie inna bajka. |
![]() |
|
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.