![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Witam.
Jak można się domyśleć mam zamiar zrobić sobie pierwszy tatuaż. Niestety jestem uczuleniowcem, a głównym alergenem są roztocza, kurz itp. ;] Generalnie nie przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu lecz mam problemy z pokrzywką. Wystarczy, że tylko się podrapie to po minucie wyskakuje w tym miejscu ślad. Czasami tylko zaczerwienienie, a czasami zaczerwienienie ze zgrubieniem. Schodzi to do 30 minut. W zasadzie to potrafię sam sobie 'wytatuować' paznokciem na skórze jakieś symbole, które schodzą po pół godzinie ;p Czy któryś z forumowiczów ma może podobne problemy skórne? Lub spotkał się w swojej pracy w studiu z czymś podobnym? Jak to się ma do tatuażu? Czy można tatuować po zaczerwienieniach? Niestety nie mam możliwości spotkania się ze swoim lekarzem lub innym dermatologiem dlatego pisze na forum. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
|||
|
|||
|
A czemu nie możesz odwiedzić lekarza? Siedzisz w więzieniu, czy w Anglii, a może dla odmiany coś bardziej oryginalnego?
Moim zdaniem jak zrobisz sobie tatuaż to i tak wylądujesz u lekarza, ale Twoje ciało - Twoja sprawa.... |
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
Problemem nie jest to czy mogę odwiedzić lekarza czy nie... W zasadzie nie powinno to Cię interesować. Chciałem się dowiedzieć czy może są tu użytkownicy, którzy mają podobne problemy skórne jak ja lub osoby, które spotkały się z podobnymi przypadkami podczas swojej pracy w studiu. Ot co... |
|
|
|||
|
|||
|
Nawet na teoretycznie normalnej skórze tatuaż różnie się goi w zależności od: wielkości, miejsca wykonania, pielęgnacji, umiejętności tatuatora, warunków pogodowych i indywidualnych cech człowieka, takich jak szybkość gojenia się skóry. Tyle zmiennych ma wpływ, a Ty oczekujesz odpowiedzi przy krótkim opisie swojej osoby. Ze szklanej kuli nikt Ci nie powie jak Twoje ciało zareaguje na tatuaż, a najlepszą osobą która jest kompetentna od udzielania takich rad jest lekarz. Po za tym w przypadku nieprawidłowości w gojeniu i tak trzeba by było go odwiedzić.
|
|
|
||||
|
||||
|
Tak jak wyżej, tylko dermatolog odpowie rzetelnie.
|
|
|
|||
|
|||
|
Witam serdecznie!
Wiem że temat był założony już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zarejestrowałem się na tym forum. Odpowiadając na pytanie osoby zakładającej temat - jestem chory na dermografię, czyli to co nazwałeś pokrzywką. Objawy mam identyczne co Ty (ślady na skórze po delikatnym nawet obtarciu się np ręcznikiem, drapnięciu się, zaczerwienienia, często wypukłe i wyglądające wręcz jak blizny). Warto zaznaczyć, że dermografia u niektórych osób jest ostrzejsza, u innych łagodniejsza. Dodatkowo jestem alergikiem, również na kurz, roztocza itp, zatem sytuacja prawie identyczna. Generalnie w moim przypadku wszystko jest OK, tatuaż prawidłowo gojony wygląda w porządku, mam go na ciele już od kilku miesięcy i wszystko jest jak najbardziej w porządku. Nie występowały żadne komplikacje ani podczas samego wykonywania, ani podczas gojenia. Z początku myślałem że problemem może być to, że moja skóra po zadrapaniu robi się wypukła w podrażnionym miejscu, i będzie to przeszkadzało podczas samego wykonywania, jednak tak naprawdę w niczym to nie przeszkadza, gdyż u osoby bez pokrzywki/dermografi podczas tatuowania skóra też delikatnie się uwypukla w skutek dziabania jej igłą. Oczywiście nie jestem lekarzem dermatologiem ani nic z tych rzeczy, także nie biorę żadnej odpowiedzialności za ew. skutki zrobienia tatuażu przez osobę z dermografią dzięki moim złotym radom :P Niemniej jednak, w moim przypadku ta choroba w absolutnie niczym nie przeszkodziła. ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Witam,
Mam podobne problemy skórne, ale nie tak poważne, jak Ty opisałeś. Co się podrapię (troszkę mocniej) tak jak mowisz, mam pokrzywkę, ale szybko schodzi. Obawiałam się, jak to będzie przy tatuażu, jednakże kompletnie nie wpłyneło to na tatuowanie oraz gojenie ![]() Jednakże mam alergię na ciemno różowy barwnik, ale sądze że jest to odrębna sprawa. Pozdrawiam |
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.