![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
Jak na 16-cie lat te rysunki nie prezentują się zbyt dobrze, ale skoro dopiero zaczynasz
to nic dziwnego. Wiadomo że nikt od razu po paru próbach nie będzie mistrzem. Jednak błędu w twych pracach są dość rażące. Jeśli miałbym dać jakieś rady to przede wszystkim DOKŁADNA obserwacja rysowanego obiektu. Czy to postać ludzka, czy martwa natura najważniejsze jest dokładne obserwowanie. To taka moim zdaniem najważniejsza wskazówka. Nu, i próbuj sobie układać jakieś małe kompozycje np. butelek, garnków, jakieś materiały itp. Na Twoim miejscu na razie darowałbym sobie rysunki wymyślone i skupił się na realizmie, żeby wyrobić sobie kreskę, przyswoić narzędzie pracy jakim jest ołówek, cienkopis itp. Dobrze jest też robić dużo szybkich szkicy przed ostatecznym wykończeniem pracy. Jeszcze, różnorodność dobieranych ołówków, nie ma się co ograniczać pod tym względem. Pozdrawiam. |
|
|
|||
|
|||
|
trening jest na prawdę ważny a tobie brakuje pewności i realizmu-sorry ale tak rysowałam w podstawówce
do tego pomysłowość marna większość żywcem zerżnięta z netu albo gdzieś podpatrzona i przełożona na "styl własny"Musisz jeszcze pamiętać o jednej istotniej(i to bardzo)sprawie-jedni od urodzenia mają talent muzyczny i potrafią na lekcji(po zapoznaniu się z instrumentem)zagrać utwór ze słuchu a inni mogą próbować całe życie i zawsze czegoś bedzie brakować w brzmieniu,tego czegoś co daje utworowi wyjątkowość i szczerość,że będzie się chciało posłuchać następnego.Tak samo niestety jest i z plastyką-rysowaniem,niestety nie za dobrze to wygląda-niepewna kreska,cienie szkoda mówić-i wierz mi nie piszę tego żeby Cię urazić ale szkoda by było żebyś przypadkiem spaprał komuś kawałek skóry(a na skórze rysuje się o wiele trudniej bo jest bardziej elastyczna i trzeba wyobraźni przestrzennej i plastycznej-niestety tu masz duuuuże braki)A do tego różni ludzie różnie reagują i za taki rysuneczkek na skórze mogą dziwnie się odpłacićZ drugiej strony mam nadzieję że się mylę i za jakiś czas poświęcony wytrwałemu treningowi zaproponujesz nam naprawdę wyjątkowy projekt dziary powodzenia ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
jeśli mogę Ci doradzić, dobrym treningiem jest rysowanie z natury
postaw sobie na stoliku jakies 2-3 butelki, owoce, albo inne przedmioty, popatrz jak pada światło i jak światłocień buduje przedmiot, uwierz mi to naprawdę pomaga... powodzenia w dalszych dziełach![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Kup sobie zestaw ołówków, jeśli masz możliwości to wypożycz sobie książki o rysunku. U siebie w plastyku brałem takie non stop i naprawdę sporo mi dały mimo że nigdy nie miałem problemów z cieniowaniem, perspektywą i proporcjami. Miałem kumpla który nie był talantliwy ale miał ogromne chęci. Podsunąłem mu parę lekturek z obrazkami i naprawdę sporo z nich wyniósł. Z reguły w takich książkach wszystko opisane jest bardzo detalicznie. Naprawdę polecam. No i oczywiscie rysować rysować rysować. A i nie rozmazuj cieni. Baw się różnymi ołówkami. Od twardych po miękkie. Uwierz, cienie wyjdą o wiele lepiej a i rozwiniesz wyobraźnie przestrzenną. Pobaw się też farbami. Najlepiej akrylami. Kup sobie brystol i próbuj bo czerń-szarość to nie wszystko
PozdrawiamOstatnio edytowane przez Maniek89 : 09-03-2009 o 12:53. |
![]() |
|
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.