Login
Moda
Szukaj
Baner
Witaj na Forum Portalu Tatuaże.biz - Podziel się swoim tatuażem!.
Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta, koniecznie załóż swoje własne konto. Pamiętaj, że rejestrując się zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym. Lista forum znajduje się poniżej.
Kliknij aby się zarejestrować.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11-10-2011, 12:40
YvonneS's Avatar
YvonneS YvonneS jest nieaktywny
YvonneS

Domyślnie

Cytat:
Napisał PalKory Zobacz post
Ja piszę o tym, że artystą trzeba się urodzić ty, że trzeba się tego nauczyć- smutne jeśli masz rację...

.
Przypomniało mi się, ze kiedyś na jakimś spotkaniu fotograficznym ktoś powiedział, ze w fotografii cała rzecz polega na patrzeniu im więcej rzeczy jesteś w stanie dostrzec tym lepsze zdjecia będziesz robił, pomijając technikę i sprzęt bo nic nie zastąpi tego "czegoś" w człowieku, jak się tego nie ma to można jedynie doskonalić warsztat, uczyć się jak poprawnie robić zdjęcia.
Podobnie jest z malarstwem czy rzeźbą, jeżeli osoba nie posiada umiejętności patrzenia i odczuwania otaczającego ją świata to raczej może być jedynie odtwórcą a nie twórcą.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-10-2011, 13:36
matys23's Avatar
matys23 matys23 jest nieaktywny
Uzależniony od forum!

Domyślnie

Miałem zamknąć gębę na kłódkę ale jednej rzeczy nie zniosę, a dokładniej jak ktoś mi wkłada nie wypowiedziane przeze mnie słowa do ust.

Nigdy nie powiedziałem że bycia artystą trzeba się nauczyć! Napisałem że najpierw trzeba się czegoś nauczyć. Leonardo także, jakkolwiek mając talent od urodzenia, zaczynał od nauki podstaw a dopiero później puścił wodze.
Gdybyś wiedział coś na ten temat to byś się zastanowił zanim napiszesz o tym człowieku.
Napisał on także:
"Jeśli zaprawdę nie posiadam wiedzy, by cytować autorów, jak robią to inni, to i tak o wiele lepszą i bardziej wartościową rzeczą jest odczytywanie znaczeń za pomocą osobistego doświadczenia, które służy nauką własnym mistrzom. Uczeni przechodzą obok dumni, nadęci i pompatyczni, przyozdobieni w owoce pracy nie swojej, lecz innych, mnie nie pozwalając zebrać owoców nawet mej własnej"

Po czym zaczął pobierać nauki u Verocchia. Jak widzisz wielcy artyści byli ludźmi wykształconymi, i wbrew temu co myślisz nie jest to złe. Gdybyś sam był wykształcony to byś o tym wiedział.

I jeszcze jedno: Źle mnie sobie wyobrażasz. Też jestem chłopakiem z ulicy, karany, nawet postrzelony na awanturze z psami (na pewno o tym kiedyś słyszałeś) i właśnie to wydarzenie pozwoliło mi spojrzeć nieco szerzej.
Nie wypowiadaj się o ludziach których nie znasz i na tematy o których nie masz pojęcia.Nie masz pojęcia skąd pochodzę i jak się wychowywałem. Zostaw moje prywatne życie w spokoju...tak siedzę z łbem w książkach (żal Ci dupę ściska?) dzisiaj żeby mieć lepiej jutro. Ten kto baluje dziś będzie trzymał jutro łeb w śmietniku albo patrzył zza krat.

Nie twierdzę że nie trzeba mieć talentu, urodzić się z tym czy nagle stać się wyjątkowym i że sztuki można się tylko nauczyć, a że nauka rzemiosła nawet dla najbardziej utalentowanych to start i rzecz której się nie da ominąć. Samym talentem jeszcze nikt daleko nie zajechał. Najpierw nauka i ciężka praca.

PS Miałeś pisać na PW. Albo tak zrób albo prosimy o przeniesienie do innego tematu bo church zaraz nie tylko mnie będzie miał dość.

Masz poczytaj:
"Zanim Leonardo mógł przystąpić do nauki malowania, musiał zgłębić podstawy tego procesu: poznać przydatność do obrazów wielu gatunków drewna: topoli, orzecha, gruszy, jarzębu. Uczył się sporządzania różnego rodzaju gruntów, przygotowując podkład pod farbę.
Tobiasz i anioł – obraz Andrei del Verrocchia, wykonany przy uczestnictwie Leonarda.
Potem Leonardo posiadł umiejętność odlewania w brązie. Pracował w glinie i marmurze oraz malował. Nie wiadomo kiedy dokładnie przekroczył próg pracowni – najpóźniej od 1469 r. mieszkał i pracował u Verocchia. Uczniami byli tam także Lorenzo di Credi, Pietro Perugino i Agnolo di Polo. Najpierw Leonardo uczył się sporządzania farby, przygotowywania podkładów malarskich opartych na gipsie oraz modelowania w wosku i glinie. Prawdopodobnie wykonana w połowie lat 70. XV w. rzeźba Dawid, autorstwa Verrocchia przedstawia młodego Leonarda. Verrocchio był także muzykiem, więc nie da się wykluczyć, że pod jego pieczą Leonardo rozwinął swoje zdolności muzyczne."

Ostatnio edytowane przez matys23 : 11-10-2011 o 14:08.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-10-2011, 17:11
church church jest nieaktywny
Zaawansowany użytkownik

Domyślnie

Ojtam ojtam. Nie mam was dość Lubię "inteligiętne" sprzeczki a ja zamiast "studyjów" po prostu jeżdżę se po Włoszech i oglądam co Ci wielcy ludzie porobili i Tym się właśnie różnimy ja Lubie poznawać w realu a Większość z was z Książek i od profesorów.
Czy jestem Artystą czy rzemieślnikiem nie mi to oceniać robię konsekwentnie swoje.
I będę to robił co najmniej 4 lata jeżeli nie dojdę do założonego poziomu to zajmę się czymś innym hehe.
Punto Basta
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-10-2011, 17:39
matys23's Avatar
Uzależniony od forum!

Domyślnie

Wiesz...ja lubię się kłócić o swoje. Być może wynika to z kompleksu który wynika z przerostu ambicji a co za tym idzie niedowartościowania. Na pewno nie będę się kłócił o Twój styl życia ani narzucał Ci żadnego. Za to mogę zasugerować żebyś oprócz tego co robisz poszerzył nieco swoje pole działania i np przeczytał jakąś książkę która uczy podstaw, technik oraz opisuje pomocne wskazówki. Zastosujesz się do nich lub nie, pomoże lub nie ale na pewno nie zaszkodzi.
Też lubię długie wymiany zdań ale bez prostactw i epitetów. Nie na forum bo to przecież nie podwórko ani trzepak. "W domu se strzep"
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-10-2011, 19:33
PalKory's Avatar
PalKory PalKory jest aktywny
Uzależniony od forum!

Domyślnie

Serio niepotrzebnie spinasz poślady i toczysz pianę z pyska, może jak się rozluźnisz i przestaniesz gniewnie marszczyć brew- dostrzeżesz, że różnica między nami polega na prostej zasadzie: ja rozumiem co piszesz, ty ni w ząb nie rozumiesz, co tam rozumienie, ty nawet nie przyswajasz tego co czytasz. Dodatkowo ja nie zamierzam konkurować tu o cokolwiek, udowadniać czegokolwiek, opowiadać o doświadczeniach i skończonych szkołach- bitch please!
Następnie: kompletnie w dupie mam kim jesteś co przeszedłeś i jaki masz charakter. W chuj interesuje mnie co piszesz na forum, niestety są to jakieś zasłyszane półprawdy i gotowe przepisy na widzenie świata i życie. Jeśli uważnie przeczytasz i pomyślisz o tym co piszesz, jako człowiek mianujący się inteligentnym i wykształconym, dostrzeżesz masę sprzeczności, błędów i kompletny brak sensu. Jako człowiek domyślny i bezbłędnie interpretujący tekst, pomyślisz o sobie hipokryta (?). Temat: "co to znaczy artysta, czym jest artyzm itd." pod twoimi palcami ewoluował (wstecznie) w jakieś monstrum o "a co ty myślisz że wielcy nie mili szkoły? Jesteś nieukiem i miernotą bo nie piszesz tak jakbym ja tego sobie życzył". Jak mam cie nie oceniać skoro sam to robisz od samego początku, mądrzysz się nie dając żadnych podstaw, żeby brać cię choćby za "pretendenta" do miana ARTYSTY.
Mógłbym zwyczajnie napisać, że baran jesteś, chujek zmarznięty co wszystkie rozumy pozjadał i samozwańczo okrzyknął się baronem, chuj tam baronem- CESARZEM i monopolistą jedynie słusznej prawdy. Ale mam chwilę wolnego czasu więc postanowiłem rozwinąć myśl. Przesyłam buziaczki pacyfki serduszka ciasteczka jednorożca- kucyka i masę czekoladek :*
Stary 11-10-2011, 19:58
matys23's Avatar
Uzależniony od forum!

Domyślnie

Serio nie spinam pośladów. Po prostu dyskutuje. Poziom Twojej wypowiedzi poniżej krytyki.
Fantazja i bujna wyobraźnia na najwyższym poziomie. Argumenty na poziomie podstawówki. Widzę że to Ty uważasz się za mądrzejszego niż wszystkie inne źródła wiedzy. Może powinieneś książki pisać?
Może lepiej nie.
Błędy? Nie rozśmieszaj mnie. Popatrz w lustro.

Nie uważam się za artystę. Wręcz przeciwnie. Napisałem już wcześniej że jak nie mam nic do pokazania to nie pokazuję. Czemu ciągle mi coś wmawiasz? Nie masz żadnych argumentów które byłyby czymkolwiek podparte.

Potrafię podejść krytycznie do samego siebie. A Ty? Jeśli Cię nie interesuje kim jestem to nie pisz o tym.

"Mógłbym zwyczajnie napisać, że baran jesteś, chujek zmarznięty " Już napisałeś, czyż nie o to chodziło?

Ale wiesz co? A co tam... masz rację. Przepraszam. Skończmy dyskusję proszę i nie ciągnij mnie za sobą To już za duży off i nie ma nic wspólnego ze sztuką.
Jeszcze raz: poddaje się i przyznaję Ci rację. Koniec tematu.

Ostatnio edytowane przez matys23 : 11-10-2011 o 20:09.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-06-2012, 15:38
Zaawansowany użytkownik

Domyślnie

Było takie o :P

Zrobiłem Takie O.o

Sorki za ostrośća le chyba moja kom. niema Macro
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-07-2012, 11:44
haliboy's Avatar
haliboy haliboy jest nieaktywny
Administrator

Domyślnie

lepiej niz bylo ale i tak szalu nie ma
Stary 03-09-2012, 17:59
Zaawansowany użytkownik

Domyślnie

Fajny nie?

Ostatnio edytowane przez church : 03-09-2012 o 20:33.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-11-2012, 09:59
YvonneS's Avatar
YvonneS YvonneS jest nieaktywny
YvonneS

Domyślnie

Ogólnie fajny ale te kolory to jak rozkładające się zwłoki.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania