Login
Moda
Szukaj
Baner
Witaj na Forum Portalu Tatuaże.biz - Podziel się swoim tatuażem!.
Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta, koniecznie załóż swoje własne konto. Pamiętaj, że rejestrując się zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym. Lista forum znajduje się poniżej.
Kliknij aby się zarejestrować.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 01-24-2012, 11:48
Outsider's Avatar
Outsider Outsider jest nieaktywny
Bywalec

Domyślnie

Cytat:
Napisał YvonneS Zobacz post
To ja jestem lepsza, wymieniłam świece zapłonowe, filtr powietrza i zmieniłam olej w silniku, na tankowanie nie wystarczyło, heheheh.
A sama to wymienilas.??:-D
Stary 01-24-2012, 11:55
YvonneS's Avatar
YvonneS YvonneS jest aktywny
YvonneS

Domyślnie

No co ty? Nie mam garażu z kanałem ani podnośnika ani narzędzi do wyjęcia świec jak również innych narzędzi. Sama to mogę jedynie filtr wymienić. A i jeszcze filtr oleju wymieniłam przy okazji tzn. mechanik wymienił. Ja tylko zapłaciłam za tą przyjemność.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-07-2012, 21:13
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Dobry mechanik to naprawdę skarb.

Spalona świeca żarowa, stopiony zaworek, stopiony tłok i blok do szlifowania takie są efekty pracy domorosłego "fachowca" zajmującego się naprawą wtryskiwaczy cr. To nie pierwsza awaria po włożeniu wtryskiwacza jednak wczesniej nikt się nie domyślił, ze zatarty silnik to efekt źle naprawionego wtryskiwacza. Koszty naprawy ok. 20 tysięcy łącznie z poprzednią awarią.
Sprawę skierujemy raczej do sądu bo takie coś to tylko się do tego kwalifikuje.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-07-2012, 23:36
1grzesiu1's Avatar
1grzesiu1 1grzesiu1 jest nieaktywny
Administrator

Domyślnie

Cytat:
Napisał YvonneS Zobacz post
Dobry mechanik to naprawdę skarb.

Spalona świeca żarowa, stopiony zaworek, stopiony tłok i blok do szlifowania takie są efekty pracy domorosłego "fachowca" zajmującego się naprawą wtryskiwaczy cr. To nie pierwsza awaria po włożeniu wtryskiwacza jednak wczesniej nikt się nie domyślił, ze zatarty silnik to efekt źle naprawionego wtryskiwacza. Koszty naprawy ok. 20 tysięcy łącznie z poprzednią awarią.
Sprawę skierujemy raczej do sądu bo takie coś to tylko się do tego kwalifikuje.
he?? nie kumam ocb w tym watku
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-07-2012, 23:42
PalKory's Avatar
PalKory PalKory jest nieaktywny
Uzależniony od forum!

Domyślnie

Obawiam się, że ciężko będzie dojść swoich praw, ale próbuj- życzę powodzenia. Swoją drogą: gdzie ty serwisujesz auto, że takie cyrki wychodzą? Nie wiesz, że mega zwielokrotnione ceny w firmowych serwisach to mit?
Stary 02-08-2012, 10:53
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Cytat:
Napisał PalKory Zobacz post
Obawiam się, że ciężko będzie dojść swoich praw, ale próbuj- życzę powodzenia. Swoją drogą: gdzie ty serwisujesz auto, że takie cyrki wychodzą? Nie wiesz, że mega zwielokrotnione ceny w firmowych serwisach to mit?
Wiem, że ciężko będzie, na razie mam umówione spotkanie z prawnikiem, wszystko zalezy od tego co mi powie, jakie są szanse, jeżeli niewielkie to dam spokój bo to są kolejne koszty ekspertyz biegłych, sprawy sądowej itp.

To nie jest do końca mit z tymi ceniami w aso, bo jak pojechaliśmy do autoryzowanego serwisu to panowie po podłączeniu i zdiagnozowaniu kazali nam wymieniać rzeczy niepotrzebne i to na oryginalne z 7 a prawda jest taka, że dużo części pasuje od 5 i to są te same części ale o połowę tańsze. Mój tż sam diagnozuje bo ma te programy ale mechanicznych uszkodzeń już nie jest w stanie wykryć sam.
Zaczęło się od zepsutego konwertera kórego oczywiście żaden ze "specjalistów" łącznie z tymi z serwisu nie mógł wykryć co to za usterka. Mówili o źle działających wtryskiwaczach, że to powoduje falowanie obrotów i dlatego zostały zrobione a że polecono nam dziada który je popsuł bo nie potrafił ich prawidłowo ustawić to dlatego silnik uległ uszkodzeniu bo jak wtryskiwacz lał to się wszystko w cylindrze paliło. No i teraz jest kolejny problem bo kolejny mechanik ten, który silnik naprawiał nie doszedł do wniosku, ze zatarcie spowodowane było przez wtryskiwacz tylko przez rozrząd który się rozkręcił podczas awarii. Wiesz, nikt nie pomyślał, ze to przez wyryski, jedynie mój brat sugerował, że to na pewno wtryskiwacze ale tż jak to tż, on wie lepiej więc wierzył koledze.
Odesłaliśmy wtryskiwacze do profesjonalnego zakładu, zapłacilismy 4 tysiące za naprawę (nowy 1,5 tys.x 8) i facet od razu mówi, a kto to robił te wtryski, nieudolnie poustawiane, ogólnie no lipa i tyle.
Problem w tym, że u nas nie ma dobrych specjalistów od takich samochodów w ogóle od diesli. Niby to nie jest jakieś tam super auto ale jest już bardziej skomplikowane.
Tż stwierdził, ze już nie pozwoli żadnemu szmaciarzowi dotykać się do auta, ma tutaj jednego znajomego mechanika, co prawda jako mechanik jest niezły ale diagnostyka u niego leży. I znalazł takiego wykładowcę z politechniki lubelskiej, właściwie to kolega tam kończy studia i mowił, ze jeden z wykładowców ma swój prywatny zakład i może tam się udać.
Na razie tż po raz kolejny zrobi te auto i się będziemy zastanawiać czy je sprzedawać czy już nam się nie opłaci.
Ten samochód był dobry tylko zepsute sprzęgło zostało źle zdiagnozowane, dlatego jestem wściekła, że takiej prostej rzeczy nie potrafili wykryć ani w aso ani nigdzie, dopiero tż odkrył ale co z tego jak już było za późno. To nieudolni mechanicy zepsuli nam samochód i narazili na wysokie koszty napraw. Trudno , żeby się na wszystkim znać, np panowie z aso proponowali nam wymianę maty kierowcy i pasażera za kilka tysięcy, no ręce opadają po prostu. Czego im komputer nie pokaże to dochodzą po wymianie wielu niepotrzebnych części. Nie wiem na ile by nas skasowano zanim panowie doszliby że obroty falują od sprzęgła, moze też na tyle samo ile do tej pory ponieślismy kosztów?

Ostatnio edytowane przez YvonneS : 02-08-2012 o 11:08.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-08-2012, 12:06
PalKory's Avatar
Uzależniony od forum!

Domyślnie

1. Stać cię na BMW- stać cię na naprawy, jeśli nie- kup opla.
2. Pierwsze słyszę o "nakazach" wymiany czegokolwiek.
3. ASO ma odpowiednie programy i oryginalne urządzenia do regulacji i strojenia podzespołów.
4. Najważniejsze: firmowe serwisy dają GWARANCJĘ!
Ostatnio wymieniałem turbinę i z miejsca pojechałem do przysalonowego serwisu audi. U mnie jest tak, że prawie każda (no prócz zawieszenia itp) część musi być, hmmm "zalogowana" w aucie, inaczej nie działa poprawnie co może prowadzić do dalszych uszkodzeń... Wiem, że garażowi cwaniacy tez potrafią to zrobić na laptopie ale nikt mi na to gwarancji nie da. Nieraz, nie dwa okazało się, że ten czy inny mechanik nie dość, że przycinał 100- 200% ceny części to jeszcze robociznę liczył jakby miał nerkę przy tej okazji oddać. W ostatecznym rozrachunku (często zdarza się, że w ASO robocizna jest wliczona w cenę zakupionej u nich części- przynajmniej tak jest w Audi) wychodzi nawet taniej, niż u jakiegoś chujka po łokcie upierdolonego w smarze. Powód jest prosty: w razie jakichkolwiek komplikacji odstawiasz auto, wzruszasz ramionami, zostawiasz kluczyk, wychodzisz i czekasz na telefon. Tym bardziej tak poważne naprawy, o których pisałaś, a grzebanie w silniku w szczególości- musi odbywać się w ASO! Nigdy nie zawiodłem się (wszystko przede mną) na serwisie audi, nigdy nie próbowali wyciągnąć kasy na chama, w związku z wyimaginowanymi usterkami, co najwyżej sugerowali: "kończy się panu amortyzator, napinacz łańcuszka zaczyna dzwonić itd. itp.. Zawsze czyściutko, żadnych uszkodzeń, żadnej lipy. Jeśli BMW tak dba o swojego klienta w serwisie to może czas na zmianę marki? Swoją drogą do dziwne, że serwis wyższego segmentu tak wali w chuja. Może serwisanci tej marki to takie same cwaniaczki jak jej nabywcy. ;P
Stary 02-08-2012, 12:24
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Nie będę jak idiotka wymieniać po kolei częsci które w aso mi wykażą, skoro nie potrafili głupiego sprzęgła zdiagnozować, bo niestety, te ich programy tego nie pokazują. Te same programy to ja mam u siebie w kompie.
Stać mnie na naprawy ale nie stać mnie na to aby wyrzucać kasę na coś co zostało normalnie popsute przez czyjąś niewiedzę w tym panów z aso.
Ceny części do audi nie mają porównania do cen z bmw serii 7, a tak jak napisałam, większość jest taka sama jak w piątce tylko znacznie droższa. Po co mam przeplacać skoro mogę kupić taką samą część z 5 i to oryginalną?
Na jaką markę mam zmienic? Audi jeździłam i mi nie pasuje sposób prowadzenia tego auta a na mercedesa jeszcze jestem za młoda. Myśleliśmy nad lexusem ale też problem z diagnostyką i drogie części i koło się zamyka.
Poza tym ja nie narzekam na bmw, moja trójka dzięki bogu jeździ bez żadnych napraw, tylko na to że każdy jak zobaczy 7 to od razu albo kompletnie nie wie albo wali ceny z kosmosu. Uczciwości trochę i więcej zaangażowania bo ja mogę komuś zapłacić nawet wiecej ale zeby mi połowy samochodu nie wymieniał niepotrzebnie.
I powiem ci jeszcze coś, nie wiem czy w aso lepiej by złożono ten silnik a usterka która doprowadziła do uszkodzenia i tak by pozostała więc tylko kwestią czasu byłaby ponowna naprawa. Jedyny błąd jaki popełnił tż to to, ze po złożeniu mechanik mu mówił, ze wtryski są źle zrobione bo "cykały". Tż się tym nie przejął bo samochód jeździł a powinien.
Przykład, gościu kupił beemkę, miał problem z silnikiem i odstawił do aso. Tam mu oczywiście zrobiono i gościu pojechał, pod Wrocławiem samochód mu stanął i już dalej nie pojechał. Okazało się, ze się rozrząd posypał bo był źle ustawiony. Panowie z aso wszystkiego się wyparli, powiedzieli, ze to jego wina a że gosciu był łajza i nie wziął faktury (policzono mu to bez vatu) to mógł ich pocałować w tyłek. Jedynym wyjściem był zakup nowego czyli używanego silnika i wymiana na koszt własny.
Jak widać nikt mi nie zagwarantuje, że nawet kiedy naprawię samochód w aso to będzie on jeździł tak jak powinien.

Ostatnio edytowane przez YvonneS : 02-08-2012 o 14:35.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-08-2012, 18:22
PalKory's Avatar
Uzależniony od forum!

Domyślnie

No wiesz niema jakiejś złotej reguły na temat serwisów/ mechaników. Ja pisze tylko o swoich doświadczeniach i zdziwieniu po skonfrontowaniu ich z twoimi. A myśleliście o infiniti? A jeśli nie to może jakiś Jag? Co do twojego znajomego to sam jest sobie winien, mnie od małego uczono, że "jak się jest pizdą to będą cię ruchać- tak działa natura". Na szczęście nigdy nie miałem sytuacji tak poważnej, żeby musiała skończyć się w sądzie. Inną sprawą jest, że (nie wszyscy!) większość osób zajmujących się samochodami (mechanicy, pracownicy/ właściciele komisów/ kolesie od sprowadzania aut itd.) to cwaniaczki, leserzy i "paproki". Jeśli ktoś na forum jest w/w osobą lub ma odmienne zdanie i razi go moje- lojalnie uprzedzam- sram na to. :*
Stary 02-08-2012, 22:21
YvonneS's Avatar
YvonneS

Domyślnie

Cytat:
Napisał PalKory Zobacz post
No wiesz niema jakiejś złotej reguły na temat serwisów/ mechaników. Ja pisze tylko o swoich doświadczeniach i zdziwieniu po skonfrontowaniu ich z twoimi. A myśleliście o infiniti? A jeśli nie to może jakiś Jag? Co do twojego znajomego to sam jest sobie winien, mnie od małego uczono, że "jak się jest pizdą to będą cię ruchać- tak działa natura". Na szczęście nigdy nie miałem sytuacji tak poważnej, żeby musiała skończyć się w sądzie. Inną sprawą jest, że (nie wszyscy!) większość osób zajmujących się samochodami (mechanicy, pracownicy/ właściciele komisów/ kolesie od sprowadzania aut itd.) to cwaniaczki, leserzy i "paproki". Jeśli ktoś na forum jest w/w osobą lub ma odmienne zdanie i razi go moje- lojalnie uprzedzam- sram na to. :*
Infiniti tż nie chce, tak samo jak mercedesa i audi, jeździł a8 i stwierdził że jest za mało miejsca dla niego. Terenówki też nie bo za mało komfortowa, wiesz najbardziej to by mu pasował rolls ale go nie stać o i tyle.
Masz rację odnośnie mechaników, dlatego napisałam, że dobry i uczciwy mechanik to połowa sukcesu. Ten co tż do niego jeździ jest w miarę uczciwy ale co z tego jak z diagnostyką ma problem i czasami mu się nie chce zastanawiać nad problemem.
Panowie z aso też się nie popisali bo zepsutego konwertera komputer nie pokazywał, w ogóle błędu skrzyni nie było. Cięzko wytłumaczyć komuś objawy jak nawet się nie przejedzie autem i nie zobaczy w czym problem.
Po rozmowie z prawnikiem nie mam dobrych wiadomości, oczywiście mogę napisać pozew i wnieść sprawę ale nie wiadomo czy wygram a kolejne koszty nie są mi w tej chwili potrzebne. Trudno, mamy nauczkę, a właściwie tż ma, bo chyba wyciągnął wnioski, żeby szmaciarzom auta nie dawać do naprawy.

Ostatnio edytowane przez YvonneS : 02-08-2012 o 22:23.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania