![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
Ano zgadza się i bardzo dziękuję za komplement
![]() Widzę znawczynię dobrego sprzętu foto, ja też kocham się we fotografii. |
|
|
||||
|
||||
|
Pamiętaj że nie sprzęt czyni fotografa, ale jego umiejętność patrzenia.
A nikoś D50 wcale nie taki zły. |
|
|
||||
|
||||
|
Nie, no nie jest zły. Nie ma może takich funkcji jak te nowsze modele. Do niego mam sigme apo dg 70-30mm i standardowy obiektyw nikona, filtry i jakoś wystarcza. Statywu nie mam a dobry kosztuje sporo.
|
|
|
||||
|
||||
|
Heheh, ja zaczęłam sie fotografika interesowac niedawno- parę miesięcy temu, od kiedy mam chwile wolnego czasu. Dotychczas byłam wyłącznie odbiorcą tego rodzaju sztuki (całkiem spore stadko moich znajmych zajmuje się fotografiką zawodowo, a Pan- półamatorsko)
Posiadam Pentaxa K-R. I na razie zadnych obiektywów, poza kitowym dołaczanym do body. Fotek nie pokaże, bo ćwicze rekę, uczę się komponować kadry i rozpracowywać wszystkie ustawienia (tego mniej- więcej nauczyłam sie przy moim Cyber Shocie Canona, który słuzył mi wiele lat i służy do dziś, jednak co lustrzanka, to lustrzanka- od razu poczułam róznice). Statyw mamy mojego Pana, na nasze potrzeby wystarczy. Teraz, jezeli tylko mozliwości finansowe nam pozwola chcemy kupic jakąś jasną stałkę. No i filtry- chociaż jeden połówkowy i polaryzacyjny, co na szczęscie wielkim wydatkiem nie jest i pewnie pojawią sie predzej niz nowy obiektyw. ![]() Poza tym odświeżam znajomośc z photoshopem- uczyłam się grafiki koputerowej jakieś 10 lat temu, podstawy na szczęscie są nadal te same, a nowe funkcje powoli sama rozpracowuję. A mój Pan ostatnio rozkminiał tworzenie HDRów. Fajna zabawa, też zamierzam się w to wciągnąc, chociaż... tachanie statywu mnie dobija, a HDR z reki, bywają dośc... śmieszne ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
No mi zawsze powtarzano, ze statyw to podstawa ale dobry statyw nie dośc że kosztuje to dodatkowo swoje waży.
Hdr-y to rzeczywiście fajna zabawa. Odnośnie filtrów to jeżeli robicie krajobrazy to warto pomysleć nad jakimś szarym nd. Też do tej pory takiego nie uzywałam a róznica jest. Może jednak wrzuć jakieś swoje zdjęcia. Ostatnio edytowane przez YvonneS : 10-08-2011 o 12:17. |
|
|
||||
|
||||
|
No właśnie nad szarym myślę
![]() Tylko mój Pan sie uparł, że On chce kwadratowy+nakłądka na obiektyw. Jest to o tyle fajne, że możesz go przesuwać wraz z linią horyzontu, a nie masz ustalonej częsci zaciemnionej. Wada? Cięzko dostepny. ![]() Na prawdę fotek, nie ma co wrzucać. to są tylko ćwiczenia i poznawanie sprzętu i.... moich mozliwości- teraz już nie kucnę tak jakbym chciała, cięzko mi się schylić. Wiadomo- taki czas. ![]() Fotki są bardziej dla mnie- kilknaście (albo więcej) ujęć jednego obiektu, żeby zobaczyć jaki kadr jest najlepszy i jakie ustawienia. Typowe ćwiczenia. Mam taki styl uczenia się samodzielnie. Ukończyłam szkołe plastyczną, zatem sama umiem ocenić szmirę od w miarę udanego zdjęcia. Poza tym czytam i oglądam fotografie lepszych ode mnie. Fajne fotki cyka mój Pan, ale Jego pracami nie będę się chwaliła. Zajęłam sie fotografiką by focic moje maleństwo, które nosze pod serduszkiem, zatem wielkich ambicji nie mam. Lubie też fotografowac krajobrazy, bo mi nic sie przed obiektywem nie rusza, a nim ja wszystko sobie usatwię to moja kuupa czasu. Niemniej- gdyby coś mi z tego wyszło- byłoby super, bo ten rodzaj sztuki mnie fascynował od dawna, ale nie miałam ani czasu, ani pieniędzuy na rozwijanie tej pasji, a ja połówkowo nie lubie.Jak czemus się poświęcam- to cała. ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
No to może kiedyś będziesz znaną fotografką? Kto wie?
|
|
|
||||
|
||||
|
czytam i czytam i nic nie rozumiem hahaha
![]() ja zdjecia robie telefonem .. nie wychodza zle ale wiadomo,ze do dobrego zdjecia wiele im prakuje .. nie mniej jednak uwieczniaja to co w danym momencie chce i to mi starcza,chociaz bardzo chcialabym kupic lustrzanke .. moj zwykly cyfrowy aparat samsunga upadl kilka razy przez moja glupote,gdy zostawilam na stole i moja cora go dorwala .. ![]() z lustrzankami fajna zabawa..ale ilez to jest rozkminiania - gdzie,kiedy i jak co ustawic .. zgubilabym sie .. a photoshopa 3 mialam i wlasnie 2 dni temu moj szanowny robil czystki na dysku bo mu sie sciagany film nie miescil i co ? usunal mi go .. a nie zdarzylam nawet go raz odpalic eeeh .. lustrzanki sa bardzo drogie .. kurde ostatnio patrzylam,bo mowie sobie,ze przed wyjazdem do PL kupilabym cos,zeby tam robic zdjecia .. ale kurde jak zobaczylam te ceny to pomyslalam,ze zostaje mi telefon albo kupie za 50F jakiegos optimusa czy nowego samsunga .. mysle,ze dla zdjec pamiatkowych i zwyczajnie prywatnych takie cos starczy .. ale chetnie poczytam.. chcialabym kipuc,wiec moze powiecie,co moglabym szybko ogarnac i jaki aparat na poczatek by w zupelnosci wystarczyl ? |
|
|
||||
|
||||
|
Jeżeli nie chcesz lustrzanki to pomyśl nad jakimś dobrym kompaktem ze stabilizacją obrazu np panasonic lumix dmc-tz10, sony cyber shot, Canon PowerShot SX210 IS, nikon coolpix - s3000 itp
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.