Login
Moda
Szukaj
Baner
Witaj na Forum Portalu Tatuaże.biz - Podziel się swoim tatuażem!.
Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta, koniecznie załóż swoje własne konto. Pamiętaj, że rejestrując się zyskujesz dostęp do wielu unikalnych opcji niedostępnych osobom niezarejestrowanym. Lista forum znajduje się poniżej.
Kliknij aby się zarejestrować.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12-24-2008, 18:35
Opsz Opsz jest nieaktywny
Nowy

Domyślnie Dziaranie Kolka

Kojarzy sie zwykle z burakami, albo porstymi wieziennymi dziarami, jednak widizalem wiele zajebistych tatuazy zrobionych ta metoda w tym kilka prawie fotorealistycznych (jednak troche wyblaklych). Glownie urzywa tego stara recydywa jednak interesuje mnie czy jakis "profesjonalista" urzywa tego typu metod, pominawszy japonskie irezumi i rozne regionalne,egzotyczne klimaty. Dziaral ktos z was kiedys kolka? Jak tak to jakie efekty i wrazenia? Ogolnie co o tym sadzicie, czy praktyczne i prawdopodobne jest zeby w studiach oprocz maszynek urzywano kolek jako uzupelniania masyznowej roboty? Bo wiele takich tatuazy ma niepowtarzalna kreske i styl ktorych wedlug mnie masyznka sie nie da odtworzyc.Gadalem kiedys z 60 letnim gitem, calym obdziaranym, w tym w kilka naprawde zajebistych tatuazy ktorych pozazdroscilo by nie jedno studio, chodzi mi o proporcje,dbalosc o szczeguly, wycieniowanie a przy tym nie przedmuchanie i "przedobrzenie" ktory o tatuazach robionych maszynka czy to profesjonalna czy tez ze struny od gitary wypowiadal sie wrecz z pogarda i mowil ze maszynowa robota jest bez serca itd Kilku kumpli tez ma podobne zdanie. Tatuazy robionych ta metoda widzialem wiele,duzo z nich to byl kompletny syf, ale zdarzaly sie naprawde perelki, Zainteresowal mnie ten temat i jestem ciekaw czy ktos z "mainstreamu" bawi sie w cos takiego.Piszcie co wiecie
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12-24-2008, 21:54
dziarus's Avatar
dziarus dziarus jest nieaktywny
Uzależniony od forum!

Domyślnie

git miał rację bo robić kolką to trzeba mieć dużo cierpliwośći robota jest krecia a wzorek robiony maszynką w pare godzin to koleczką schodzi pare dni.Pierwsze kroki stawiałem przy kolce.Kontury robiło się jedyneczką ewentualnie dwójką struny choć nie tylko nimi się robiło do jedynki lub dwójki używało się też igieł lub spręzynek wyostrzonych na maksa owijało się nitką każdą z osobna a pużniej razem, tak by ostrze wystawało mniej więcej z pół milimetra i były jak najbliżej siebie ,zapałki kture też były przyocowane nitką służyły za trzymadło.Kombajny czyli większa ilość igieł najlepsze były ze struny bo były cienkie i przylegały do siebie robiło je się tak jak jedynki problem był z skręceniem ich do kupy tak by wszystkie były równiutko choć niekturzy skręcali je pod kontem .Kombajnów miało się kilka największy jaki miałem to szustka większymi było ciężko nakuwać. Same nakówanie to ruchy posuwisto zwrotne skurę się naciągało by lepiej wchodziły igły, pomagało to przy robienu blach by nie wyszła kaszka.zaczynało się oczywiście od kontur ale samo wypełnianie wzoru zaczynałem od prawej strony bo jestem majkutem a konczyłem na lewej chodziło by niepodrażnić miejsc już zrobionych.
Na cienie to były rużne szkoły jedni moczyli skórę i nakuwając rozrzedzali olejek w miejcu gdzie zaczynał to był ciemniejszy a czym dalej to jaśniejszy to tak z grubsz bo proces był bardziej skomplikowany gdy cień był szeroki i tu to cierpliwość była cnotąinna metoda to rozrzedzało się olejek w koreczku po czymś tak by mieć z trzy odcienie oczywiście muwię tu o czarnym i nakuwało się zaczynając od najjaśniejszego przejścia między cieniami robiło się na wodzie ta metoda była dobra przy dużych cieniach mniej podrażniała skórę przy sprawnej rece żadziej przecierałeś wzorek.Do dzisiaj mam kropki na nodze bo gdzieś trzeba było robić próbki .
Kolka to inna bajka zabawa dla fascynata dojść do perfekcji to długa droga, maszynką jest o wiele prościej i szybciej.

Ostatnio edytowane przez dziarus : 12-24-2008 o 22:26.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-07-2009, 23:35
dropsikk dropsikk jest nieaktywny
Rozmowny!

Domyślnie

kurde ja to kolka jak sobie chyba w 5tej klasie podstawowki nad kostka wydziabalem inicjaly to do dzisiaj sa ch...j tam ze niebieski jasny wyszedl ale jest
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania