![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Witam.
Mam pytanie związane z alergią, z góry mówię że przeszukałam wiele miejsc i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Jakiś czas temu robiąc sobie na wakacjach tatuaż z henny dostałam paskudnego uczulenia, henna zeszła a jeszcze rok później na plecach (tam gdzie był tatuaż) był widoczny wypalony ślad, blizna po tatuażu. Później kiedy zaczęłam farbować włosy na ciemny kolor również wystąpiło okrutne uczulenie, głowa i twarz spuchły do tego stopnia że nie było widać oczu. I stąd moje pytanie, czy czarny tusz którym wykonuje się tatuaż ma cokolwiek wspólnego z tymi barwinkami które występują w wyżej wymienionych produktach? Dodam jeszcze, że byłam w studiu w którym miałabym tatuaż robić i tatuażysta zapewniał mnie że nie ma takiej możliwości aby jakakolwiek reakcja alergiczna wystąpiła i wspominał coś o tuszu Kuro Sumi, jednak wolałabym zasięgnąć jeszcze opinii innych osób bo po tamtych wydarzeniach wolę dmuchać na zimne. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
||||
|
||||
|
idz z tym do lekarza na forum o czyms takim to tylko przeczytasz tak lub nie
|
||||
|
||||
|
Reakcje alergiczne na hennę to często spotykany problem.
Tak może być, że jak posiadając tatuaż może wystąpić alergia na farbę do włosów (ja tak mam) zresztą na opakowaniu lub ulotce każdej farby profesjonalnej pisze, ze tatuaże mogą zwiększać ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Moja rada, daruj sobie tatuaże z henny i zasięgnij opinii lekarza bo jak puchniesz to już jest poważna sprawa. Pamiętaj też, że jak sobie zrobisz tatuaż to takie reakcje mogą się nasilić kiedy pofarbujesz włosy. |
|
|
|||
|
|||
|
Włosów nie farbuje od tamtej pory kiedy tak spuchłam, tatuaży z henny także nigdy więcej nie robiłam, chodziło mi raczej o to czy ta alergia którą już mam może spowodować to, że gdy zrobię sobie tatuaż permanentny to może wystąpić reakcja alergiczna na pigment w czarnym ruszy, a tego wiadomo ciężko się pozbyć bo już nie zmyję niczym tylko będzie na całe życie
A co do lekarza, to niestety podejście tych do których chodziłam nie pozwoliło mi uzyskać odpowiedzi na moje pytanie ponieważ w ich mniemaniu tatuaż to na pewno złape jakieś choróbsko i tyle, niestety dlatego szukam porad gdzie indziej ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Reakcja alergiczna na tusz jest prawdopodobna a to, ze dodatkowo objawy są niepokojące to ja bym się wstrzymała do czasu aż ktoś ci udzieli rzetelnych informacji na ten temat. Istnieje też inne rozwiązanie, można zrobić tak, że tatuażysta wykona ci malutką kropkę lub kreskę w miejscu niewidocznym i wtedy zobaczysz czy coś złego się dzieje, czy jest reakcja czy jej nie ma. Nie mam innego pomysłu.
|
|
|
|||
|
|||
|
Byłam w salonie, zrobiliśmy próbę tzn. wsmarowaliśmy trochę tuszu na zgięcie w ramieniu i rzekomo powinno to wystarczyć, mam nadzieję bo jak narazie nic złego się nie dzieje
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Naprawdę lekarz ci powiedział, że się zarazisz robiąc sobie tatuaż?
Stary chyba musiał być. |
|
|
|||
|
|||
|
no niestety takie podejście mają niektórzy lekarze.
Jeszcze jedno, ostatnie pytanie - czy ta próba którą zrobiłam w studio, posmarowanie zgięcia w łokciu tuszem, jak przy próbie np. farby do włosów jest według was wystarczająca? |
|
|
|||
|
|||
|
moim zdaniem to nie odzwierciedla w pelni... z farba do wlosow to jest idealne bo przeciez farba potem rowniez jest na skorze... a z tatuazem jest ta roznica ze tusz jest pod skora a nie nad.... to tak tylko z logicznego punktu widzenia
ale moge sie mylic ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Daltego napisałam, że lepiej zrobić kropkę lub kreskę i zobaczyć czy cos z tym się będzie działo.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|
Copyright 2005 - 2007 by Tatuaze.biz. Wszystkie prawa zastrzeżone. Autorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za treści umieszczane przez uźytkowników. Kopiowanie zabronione.