PDA

View Full Version : Znamie Barwnikowe

XAVIER
02-01-2009, 12:30
witam wszystkich jestem zainteresowany zrobieniem tatuażu a problem jest tego typu że chciałbym nim przykryć znamię barwnikowe(znamię BECKERA) jest to plama koloru brązowego o dośc dużej powierzchni i chciałbym otrzymać jakąś dobrą poradę czy można na tym miejscu wykonać tatuaż czy też nię będe wdzięczny za każdą poradę....pozdrawiam...

YvonneS
02-01-2009, 12:41
Konsultacja dermatologiczna wskazana.
Znamię które masz to wada rozwojowa którą można usunąć laserem.
Dlatego zanim zedcydujesz się na tatuaż pomysl o wizycie u dermatologa i ewentualnym zabiegu usuwania znamienia.

XAVIER
02-02-2009, 07:59
witam co do usuwania laserem to nikt z dermatologów nie daje gwarancji na 100% usunięcie a juz u wielu byłem w wielu miejscach w kraju koszt takiej jednej wizyty to 600zł a wizyt może być 10 to jest zależne jak będzie to schodzić to nie jest takie proste do usunięcia jak się wydaję ja z tym walczę już 13 lat i znam pare osób co to mają i jest ogromny problem z usunięciem tego a też jest tak że laser wogóle nie pomaga.

YvonneS
02-02-2009, 10:21
Niestety, koszty są duże ale chyba warto mając na uwadze późniejszy wygląd. Gdzieś czytałam ze oprócz laseru stosuje się jeszcze inną metodę, rozumiem, ze coś takiego nie jest łatwo usunąć ale może jednak warto spróbować nawet nieco rozjaśnić?

Z kolei odnośnie tatuazu to musiałbyś i tak zasięgnąc porady dermatologa czy jak ewentualnie zrobisz coś w tym miejscu nie zaszkodzi to tobie i nie doprowadzi do powikłań.
Jeżeli lekarz wyrazi zgodę to będziesz musiał poszukać tatuażysty który podejmie się zrobienia tatuażu na czymś takim, nie wiem jak to jest ale możliwe, ze ci odmówią.

Shtojer
02-03-2009, 16:52
Rownierz zalecam pierwsze dermatologa, ale na przykladzie moj znajomy rownierz cos takiego posiada i tatuaz pokryl bezproblemowo, nie zostawiajac zadnego sladu oraz bez zadnych problemow skornych, zdrowotnych itp

YvonneS
02-03-2009, 18:56
Problemów raczej nie powinno być bo to nie jest zmiana która mogłaby się w coś gorszego rozwinąć ale i tak lepiej zapytać dermatologa a skoro i z tatuażem nie będzie problemów to chyba będzie ok.

kristovs
02-03-2009, 19:20
ja mam myszke na nodze ...czyli ciemna plana na piszczelu , mialem farta bo tatuaz zrobilem z 2 cm obok...slyszalem ze od takich rzeczy mozna raka dostac.(tzn jesli wytatuujesz) niech wypowiedza sie profesjonalisci

YvonneS
02-03-2009, 19:34
Zdecydowanie i pomimo, że jest to inny typ znamienia to jednak lepiej się dowiedzieć czy coś nie grozi. Znamiona barwnikowe tzw. myszki też byly uznawane za bezpieczne jednak teraz uważa się, ze mogą przyczyniać się do powstawania czerniaka złośliwego i dlatego usuwa się je operacyjnie w całości przeszczepiając skórę.

kristovs
02-04-2009, 02:07
Zdecydowanie i pomimo, że jest to inny typ znamienia to jednak lepiej się dowiedzieć czy coś nie grozi. Znamiona barwnikowe tzw. myszki też byly uznawane za bezpieczne jednak teraz uważa się, ze mogą przyczyniać się do powstawania czerniaka złośliwego i dlatego usuwa się je operacyjnie w całości przeszczepiając skórę.

ale ze co...nawet jak nie wytatuuje to moge miec czerniaka?

w sumie to nie mam zamiaru nic przeszczepiac:D

YvonneS
02-04-2009, 10:14
A że w przyszłości tego typu znamiona mogą przekształcać się w czerniaka, dlatego się je usuwa a przy większych ubytkach po prostu w to miejsce trzeba przeszczepić skórę aby się ładnie zagoiło.
Tatuażu na tym też się nie robi, to o wiele poważniejsze niż znamię beckera.

moniqa
02-04-2009, 15:10
leczenie tego typu znamion nie jest wymagane.jeśli zalecany jest laser to tylko ze względu na estetykę i dla lepszego samopoczucia posiadacza owego znamienia.a i tak nie daje on 100% gwarancji że znamię zostanie zlikwidowane do końca.co zaś do zezłośliwienia to znamiona barwnikowe złośliwieją bardzo rzadko ,no i oczywiście pod wpływem nadmiwrnego drażnienia(dot. to głównie znamion wyniesionych ponad poziom skóry) .jeśli zaś chodzi typowo o znamię beckera jest ono nieszkodliwe i skoro nie ma przeciwwskazań do usuwania owłosienia z niego(jeśli takie się pojawi) drogą laserową czy przez elektrolizę to wydaje mi się że tatuaż też nie powinien zaszkodzić.tymbardziej że zmiany te są głównie na poziomie warstw komórek podstawnych naskórka

YvonneS
02-04-2009, 16:55
I niech nikt nie pisze, że na tym forum nie ma osób mających pojęcie o tego i innego typu sprawach. :D

pontonss
02-05-2009, 07:40
Witaj kolego niestety będziesz miał problem, jak pójdziesz do dermatologa to każdy ci powie niezależnie od tego co uważa żebyś nie robił ponieważ jakaby ci powiedział spoko zrób sobie a nie daj Boże coś by się później stało to wtedy powiesz no przecież lekarz mi powiedział że mogę, chyba że masz jakiegoś znajomego i tak że się wyrażę poradzi ci coś nieoficjalnie i na boczku pzdr

XAVIER
02-15-2009, 14:15
witam byłem u chirurga plastycznego chciałem aby mi przeszczepił skórę w tym miejscu ale powiedział mi krótko ze po tym zabiegu zostaną mi za duże blizny i stwierdził ze tylko w tym przypadku ratuję mnie laser i nic wiecej co do tatuażu powiedział ze to znamie nie przeszkadza aby powstał na nim tatuaż są może osoby na tym forum co mieli podobny problem albo wykonywały na czyms takim tatuż..pozdrawiam i dziekuję osobą które sie wypowiedziały na ten temat....

pergola
06-18-2009, 18:03
witam byłem u chirurga plastycznego chciałem aby mi przeszczepił skórę w tym miejscu ale powiedział mi krótko ze po tym zabiegu zostaną mi za duże blizny i stwierdził ze tylko w tym przypadku ratuję mnie laser i nic wiecej co do tatuażu powiedział ze to znamie nie przeszkadza aby powstał na nim tatuaż są może osoby na tym forum co mieli podobny problem albo wykonywały na czyms takim tatuż..pozdrawiam i dziekuję osobą które sie wypowiedziały na ten temat....

witam. tez mam cos w rodzaju plamki na nodze ciemniejszego koloru i jest ona dla mnie czyms strasznie krępującym. jestem umowiona na tatuaz na 3 lipca. z tego co czytalam w necie to niby nic złego z tym nie bedzie sie dziac. być może miedzyczasie odwiedze dermatologa, ale przypuszczalnie nie wezmie na siebie odpowiedzialnosci w wypowiedzeniu słow 'tak, mozesz spokojnie zrobic tatuaz, nic sie nie bedzie dzialo'. wiec tak czy siak - robię.
pozdrawiam:)

pontonss
06-18-2009, 19:56
No to do dzieła, weź sobie zaświadczenie że na znamieniu można robić i nie bedzie kłopotu:) To takie moje tylko przypuszczenia że bez tego tatuatorzy mogą mieć jakies obiekcje obawy ale może nie Powodzenia

pontonss
06-18-2009, 19:57
A i tak szczeże mówiąc kolego jak to widze to naprawde nic strasznego, jeszcze u faceta, głowa do góry!

pergola
06-19-2009, 22:38
gosc od dziary powiedział na wstepie, ze nie bedzie problemu, zreszta znam sie z nim nie od dzis i pewnie jakby mial jakies obiekcje to dalby znac na samym poczatku:) tak wiec mam nadzieje, ze wszystko potoczy sie zgodnie z planem i w koncu przestanie mnie to łamać i zaczne nosic krótkie spodnie ;) tak. aż tak mnie to dobijało.:rolleyes: