View Full Version : znaczenie tatuażu
witajcie kochani.
NOszę się z zamarem zrobienia sobie tatuażu i narazie jestem na topie szukania odpowiedniego. Dziś znalazłam bardzo fajny przykład, tyle że zupełnie nie wiem co może on oznaczać. Czy wiecie co to za grafika, jak się ona nazywa bo chciałabym sobie o niej więcej poczytać.
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.
http://zbroziu.fm.interia.pl/rt251_450.jpg
mi to wyglada na krzyż egipski, ANKH.
info mozna znalezc np tu: http://sklep.tarotnet.pl/product_info.php?products_id=26207
a jakby jeszcze poszukal u twego przyjeciala google to pewnie bys cos jeszcze znalazl :)
pzdr
Też mi to wygląda na krzyż egipski, ale nie wiem jaka jest jego symbolika (kojarzy mi się z życiem ale mogę się mylić) ;) Wzór ciekawy, mnie się podoba, choć wolę cieniowane tatuaże zamiast linearnych. A jakieś dla niego miejsce planujesz?
może na poczatek się przedstawie, więc mam na imię Paulina :)
dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Macie rację jest to krzyż egipski i symbolizuje on życie a nawet nieśmiertelność. Miejsce jakie mnie interesuje to dół pleców, tylko zastanawiam się nad jego wielkością, no i oczywiście nad studiem tatuażu. Myślicie, że to jest odpowiednia pora na robienie tatuażu, czy lepiej zaczekać do jesieni??
i ostatnie mniej ważne pytanie, ale tak informacyjnie ile może kosztować zrobienie takiego tatuażu??
buziaki
jak dla mnie to teraz jest dobra pora, do konkretnego lata jeszcze troche czasu. Chodzi o to zeby sie zagoil do konca i mozna bylo sie kompac :) a cena zalezy od wielkosci i od tatuarzysty. ja za swoj tatuaz na lydce zaplacilem 200 zl ma z 20 cm długosci ale jest dosc waski 5-6 cm.
jak to ma być krzyż, to ze względu na to że pionowa jego część ma być dłuższa to ten wzór lepiej by chyba wyglądał pomiędzy łopatkami. Wzdłuż kręgosłupa.
W dolnej partii pleców musiałabyś poziomą część podnieść. To zależy jakiej wielkości planujesz miec tatuaz.
jak to ma być krzyż, to ze względu na to że pionowa jego część ma być dłuższa to ten wzór lepiej by chyba wyglądał pomiędzy łopatkami. Wzdłuż kręgosłupa.
W dolnej partii pleców musiałabyś poziomą część podnieść. To zależy jakiej wielkości planujesz miec tatuaz.
szczerze mówiąc właśnie chcę by był niewielki w okolicach 9 cm nie większy, dlatego też wydaje mi się że u dołu pleców wyglądał by odpowiedniej. Tylko teraz pytanie czy wtedy kawałek nóżki krzyża schować spodniami?? czy raczej podnieść go całkowicie nad linie paska spodni??
ja jestem za tym żeby go nieznacznie przykryć spodniami. Jak będziesz chciała pokazać komuś to to zrobisz hehe ;) przywilej dla wybranych.
no to pytanie dlatego iż chciałabym aby jednak pewna część była poniżej lini paska spodni. Czy po zrobieniu tatuażu pasek spodni nie będzie go drażnił?? i nie wpłynie to w przyszłości na jego wygląd?
jak będzie się goiło będziesz musiała uważać, żeby nie poodrywać strupków jak będzie się goiło. Skóra będzie bolała, ale to normalne.
Ja zrobiłam sobie tatuaż na brzuchu i też jego część zakryta jest spodniami ;) przy gojeniu trochę troski o dziarkę a wszystko będzie dobrze
czy obklejenie bandażem tatuażu na początek w czasie noszenia ( zazwyczaj obcisłych ) spodni wystarczy??
ja nie obwijalem tatuaza bandazem i mysle ze to niezbyt dobre, ale sie nie znam :))
bandaż odpada, bo może strupki poodrywać:eek: owija się nasmarowaną dziarkę folią gospodarczą. Maść nie brudzi ubrań...
A dalszy opis postępowania ze świeżym tatuażem znajdziesz na forum, bo to dość częsty temat :)
szczerze piszac to ja dawalem tylko masc, bez foli, nie liczac kilkunastu godzin po zrobieniu tatuazu.... no, ale ja mialem na lydce,a lydka to nie brzuch czy dolna czesc plecow :]
nio właśnie ja musialam do szkoły chodzić więc z brzuchem na wierzchu w zimę to nie bardzo by wyglądało :p w domu też wolałam nie ryzykować, bo rodzice nie byli zachwyceni tym że się wytatuowałam :o co kilka godzin przemywałam tattoo, "wietrzyłam" go, smarowałam i znów pod folię. Jak tylko mogłam śmigałam bez niej, ale ze względu na okoliczności nie bardzo mogłam :( tak przez pierwsze 5 dni i zagoiło się pięknie :D
tony2486
03-20-2008, 19:44
Hmm bardzo fajny temat. A co wy na to żeby stworzyć przykładowy słownik symboli. Co oznaczają wzory w poszczególnych kulturach. Bądź skąd pochodzą.
Na forum to już nie pierwszy temat o to co oznacza wzór, a nie każde znaczenie jest prawdzie tak jak było to zaprezentowane w kodzie Leonarda da Vinci.
Pomysł genialny tylko czy jest ktoś wśród nas, kto ma na tyle rzetelną wiedzę?
Nie orientuję się w jeśli chodzi o symbolikę. Może coś skojarzę jednak z historii sztuki (lata nauki w szkole plastycznej na coś się przydają... być może ) i jak wynajdę coś godnego uwagi to na pewno wrzucę gdzieś na forum :o