PDA

View Full Version : Znaczenie gwiazki na nadgarstku

yokishiro
02-15-2009, 20:49
Witam. Koleżanka chce sobie zrobić gwiazdke ( zwykła pięcio ramienna, nie zadne gwiazdy Dawida czy pentagramy) i pytanie czy wiecie czy coś ona może oznaczać, gdyż ona usłyszła od paru osob, że gwiazdke na nadgarstku robią sobie lesbijki i sie przestraszyła :D podkreślam, że szukalismy obydwoje w googlach itd i na tej stronce angielskiej i raczej nie znaleźlismy nic o tym, ale definicje w internecie a symbolika panująca obecnie pośród ludzi, młodziezy może sie różnic. Prosze o pomoc :)

YvonneS
02-15-2009, 20:58
Jeden z moich podopiecznych ma coś takiego w tym miejscu, jednak nie chciał mi powiedzieć co to oznacza, dodam, że kiedyś siedział w ZK.
Podobno ten symbol usytuowany w tym miejscu ma zapewniać ochronę przed złem. Oczywiście nie dotyczy to tatuażu więziennego którego znaczenie jest całkiem inne.

dziarus
02-17-2009, 09:51
gwiazdka na nadgarstku w subkulturze więziennej raczej nic nie oznacza na wewnętrznej stronie nadgarstka robi się tzw przerwę w życiorysie jest to kreska kropka kreska czasami ozdabia się to i można zamiast kropki wytatuować sobie gwiazdkę a za kreski mogą robić np błyskawice.Na zewnętrznej stronie robiono tzw biedronkę jest to pięć kropek w konfiguracji takiej jak na kości do gry.

Kolczyk_20
11-30-2009, 17:04
Tak gwiazdki na nadgarstku ale z boku od strony kciuka i 3 to symbol lesbijek :)

Wojtas
11-30-2009, 18:00
Nie wydaje mi sie aby to oznaczalo ze jest sie lesbijka bo goscie tez robia sobie takie na nadgarstku i co sa pedalami ???? Bzdura jakas....

suchyeu
11-30-2009, 18:27
nie bzdura, akurat w irlandii takie gwiazdki sa naprawde bardzo popularne sa robione wrecz wszedzie zaczynajac od stop nadgarstkow i gdzie tylko konczac na uchu i nie sadze zeby mialy one jakies szczegolne znaczenie...

A to co one znacza to juz zalezy tylko od nas

Sa tatuaze ktore maja znaczenie wziete z ZK i oznaczaja cos ale tez w roznych ZK moga oznaczac co innego.

zgniłek
11-30-2009, 18:35
Hardcore - przynajmniej ja to kojarzę w ten sposób czarno-czerwona gwiazda wywodzi się z usa :D:D:D

dziarus
11-30-2009, 18:53
tatuaż więzienny we wszystkich więzieniach ma podobne znaczenia zdarzają się małe różnice ale nieistotne.W kulturze więziennej niema takiego oznaczenia,gwiazdka ma znaczenie ale w innych miejscach a u kobietek to delfinek znaczył lezbijkę ale też i bi czasem sarenka a to dawna historia teraz to nikt nawet z tym nie kojarzy.

Kolczyk_20
12-01-2009, 01:50
A ja wam mówię,że u lesbijek to bardzo popularny wzór i nie powiedziałam,że nie wychodzi po za ten krąg,koczyk z prawej strony w latach 90 w uchu nosili geje.tak się ponoc rozpoznawali czy cos tskiego :)

YvonneS
12-01-2009, 07:41
A ja wam mówię,że u lesbijek to bardzo popularny wzór i nie powiedziałam,że nie wychodzi po za ten krąg,koczyk z prawej strony w latach 90 w uchu nosili geje.tak się ponoc rozpoznawali czy cos tskiego :)

A jak miał takiego z lewej to też coś symbolizowało? Może, ze gejem nie jest?

Shtojer
12-02-2009, 00:12
Zgniłek ma racje co do gwiazdy czerwono czarnej - gwiazda hardcore'u gdzie sam z taka chodze :P
Ale obilo mi sie o uszy ze niebiesko czarna to marynarska czy cos z tym zwiazanego

babajaga82
12-03-2009, 16:32
Ja mam na nadgarstku gwiazde (a raczej gwiazdkę) i oznacza tylko jedno- moj pierwszy samodzielnie zrobiony tatu. :D A z tymi kolczykami to rzeczywiście jakieś 10 lat temu mówiło się,że geje nosza kolczyk w prawym uchu, a lesbijki w lewym (że niby L-lewe to lesbijka). Aczkolwiek,moje ucho zdobią 4 kolczyki,a lesbijką bynajmniej nie jestem:cool:

owieczka33
05-07-2010, 11:37
Dwie kumpelki maja gwiazdki na nadgarstkach i obie są hetero. ;)

Co do kolczyków, to 10 lat temu mówilo sie, że sie mówiło.... zatem, to chyba jakis rodzaj mitu. :p

dropsikk
05-10-2010, 00:42
Hardcore - przynajmniej ja to kojarzę w ten sposób czarno-czerwona gwiazda wywodzi się z usa :D:D:D

czarno czerwona to z tego co slyszalem moze oznaczac takze ruch anarchistyczny

owieczka33
05-10-2010, 09:26
No, ja juz slyszalam, ze taka gwiazdka moze też oznaczac gwiazde rewolucji (cokolwiek to znaczy...).

xxbastianxx
05-14-2010, 14:27
Meaning of Star Tattoos

There are several reasons and meanings behind star tattoos. You could look at them in terms of hopes to being a star or your goals and determination to reach for the stars and be all you can be (no pun intended). Otherwise, for the most part the meaning behind a star will depend on the type of star.

Star tattoos can be as simple as the choice to study in astronomy, or as complicated as to signify the birth a child.

Star tattoos can represent a significant change in one's life or a desire to achieve high goals. Maybe it represents a bright, shining point in your life.

Depending on how many points the star has can also determine the meaning of the star (see below).

LIke any other tattoo, stars don't have to have a particular meaning, it can just be a pretty design.

Jaki z tego morał? Gwiazdki mogą mieć indywidualne znaczenie, lub nie posiadać żadnego.

Emmaen
05-15-2010, 15:56
Gwiazdę, którą widać w moim avatarze wzorowałem na białym pentagramie(pentakl).
Dla mistyków ów znak oznaczał doskonałość, zdrowie, życie. Chrześcijanie symbolizowali nim 5 ran Jezusa. W innych wierzeniach chroni przed działaniem magii, czy klątwami. Symbolizuje także 5 światów, 5 człowieczych zmysłów, 5 żywiołów...
Co on oznacza dla mnie - pozwólcie że zachowam to w tajemnicy ;)

owieczka33
05-22-2010, 19:14
Na której ręce masz ten pentagram? Tak z ciekawości. I jak to zrobiles, że nie bywa odwrócony? Przeciez ręka jest bez przerwy w ruchu i raz masz jednym czubkiem do góry, a raz- dwoma...... Co zmienia jego znaczenie. ;)

Cieawie go ująłeś, szczerze powiem, ze patrząc na niego w Twoim avatarze kojarzyłam go bardziej z gwiazdkami na epoletach, niż z pentagramem.

Sama nosze pentagram, ale jako pierścień i nie zdecydowałabym sie na razie na tatuowanie go.:cool:

Emmaen
05-22-2010, 20:18
Nie mam go na ręce a na łopatce :)
Faktycznie będzie widoczny w dwóch różnych pozycjach...ale hmm można każde ramie oznaczyć np. znakami astrologicznymi. Sam ma zamiar dodać do swojej dziarki kilka małych detali ;)

Zależało mi na tym aby nie było to typowy wzór. Ważne, że ja i moi bliscy wiedzą jakie ma dla mnie znaczenie.

PS> gdzie kupiłaś pierścień??