View Full Version : zasilacz!
Mam pytanie odnosnie zasilacza.przy wlaczaniu maszynki (naciskaniu na stopke) wariuja mi dwie kontrolki tzn.palaca sie na czerwono lekko przygasa i do niej zapala sie zielona kiedy maszynka pracuje.do tego tez czasem iskrzy przy regulacji igly (gora maszynki) normalne to jest czy tez raczej nie.dzieki za pomoc!
haretattoo
08-09-2011, 18:27
Iskrzenie się zdarza choć zależy też w jakim stopniu, co do kontrolek to nie wiem jaki masz zasilacz i co one oznaczają.
mi sie wydaje ze poprostu masz zle maszynke ustawiona sprobuj sie pobawic ustawieniami
wiec tak opisze go moze bedziesz wiedzial a na pewno o jaki chodzi.PORKET INDICATE TATTOO POWERSUPPLY z tylu jest tabliczka z danymi : input AC 220V 50HZ-60HZ output DC1.5-15V 2A. jest wlacznik oraz pokretlo (FUSE) przod to okienko ze skala i wskazowka od 0 do 15 V .dwie kontrolki zielona i czerwona i pokretlo -V+. przy wlaczeniu zasilacza (tyl zasilacza)zapala sie czerwona kontr.a gdy nacisne stopke zapala sie zielona z tym ze ta czerwona lekko przygasa.martei mnie to ze to moze jakies zwarcie bo polaczylem to z iskrzeniem jak juz pisalem.dzieki za pomoc x100.
Jeśli przygasa Ci kontrolka to jest to normalny objaw, napięcie przechodzi na maszynę więc nie starcza na kontrolką. Co do iskrzenia maszyny, masz źle wyregulowaną odległość pomiędzy sprężyną i śrubą kontaktową. Wszystko ma znaczenie, ilość zwojów na cewkach(moc), kondensator który gasi iskrę i stanowi rezerwę napięcia dla cewek, twardość sprężyny tylniej i przedniej wpływa na iskrzenie.
Te parametry muszą być dobrane jeśli chcesz używać do tatuowania maszyny i nie pokaleczyć klientów.
Pozdrawiam