PDA

View Full Version : zasilacz!

Jozeff
08-09-2011, 10:05
Mam pytanie odnosnie zasilacza.przy wlaczaniu maszynki (naciskaniu na stopke) wariuja mi dwie kontrolki tzn.palaca sie na czerwono lekko przygasa i do niej zapala sie zielona kiedy maszynka pracuje.do tego tez czasem iskrzy przy regulacji igly (gora maszynki) normalne to jest czy tez raczej nie.dzieki za pomoc!

haretattoo
08-09-2011, 18:27
Iskrzenie się zdarza choć zależy też w jakim stopniu, co do kontrolek to nie wiem jaki masz zasilacz i co one oznaczają.

haliboy
08-10-2011, 08:35
mi sie wydaje ze poprostu masz zle maszynke ustawiona sprobuj sie pobawic ustawieniami

Jozeff
08-11-2011, 18:10
wiec tak opisze go moze bedziesz wiedzial a na pewno o jaki chodzi.PORKET INDICATE TATTOO POWERSUPPLY z tylu jest tabliczka z danymi : input AC 220V 50HZ-60HZ output DC1.5-15V 2A. jest wlacznik oraz pokretlo (FUSE) przod to okienko ze skala i wskazowka od 0 do 15 V .dwie kontrolki zielona i czerwona i pokretlo -V+. przy wlaczeniu zasilacza (tyl zasilacza)zapala sie czerwona kontr.a gdy nacisne stopke zapala sie zielona z tym ze ta czerwona lekko przygasa.martei mnie to ze to moze jakies zwarcie bo polaczylem to z iskrzeniem jak juz pisalem.dzieki za pomoc x100.

Irezumi
08-27-2011, 15:18
Jeśli przygasa Ci kontrolka to jest to normalny objaw, napięcie przechodzi na maszynę więc nie starcza na kontrolką. Co do iskrzenia maszyny, masz źle wyregulowaną odległość pomiędzy sprężyną i śrubą kontaktową. Wszystko ma znaczenie, ilość zwojów na cewkach(moc), kondensator który gasi iskrę i stanowi rezerwę napięcia dla cewek, twardość sprężyny tylniej i przedniej wpływa na iskrzenie.
Te parametry muszą być dobrane jeśli chcesz używać do tatuowania maszyny i nie pokaleczyć klientów.

Pozdrawiam