PDA

View Full Version : Wzory celtyckie - celtyki

pavlo
11-17-2007, 10:37
witam,

Chcialbym zapytac o wzroy celtyckie, poniewaz podobaja mi sie te motywy, jednak kolega mi powiedzial, że to sa wzory faszystow (nacjonalistow) dokladnie nie wiem o co biega, a nie chcialbym miec na skorze czegos faszystowskiego.

pozdrawiam

tony2486
11-19-2007, 19:07
A oglądałeś taki film jak kod Leonarda da vinci ?? tam było opisane iż nie wszystko jest tym czym sądzimy że jest.

Trzeba było by postawić sobie pytanie czy faszyzm był pierwszy ?? niestety nie faszyści wykorzystali tylko symbole już wcześniej istniejące.

Sama swastyka to krzyż, tak jak ponad 300 innych krzyży zaczynając od prawosławnych po przez rzymskie do celtyckich.

Swastyka – znak zazwyczaj w kształcie równoramiennego krzyża, o ramionach zagiętych pod kątem prostym. Nazwa svastika (स्वस्तिक) pochodzi z sanskrytu, i oznacza "przynoszący szczęście" (svasti – powodzenie, pomyślność, od su – dobrze i asti – jest).

Jeszcze do dziś nie spotkałem się z opinią iż celtyckie znaki były znakami faszyzmu. Jeśli coś CI się podoba sprawdź znaczenie symbolu i dziargaj. Nie wież w to co ludzie mówią przekonaj się sam.

roten
11-20-2007, 14:05
witam,

tutaj masz wszystko co potrzeba ;) w malej pigulce:

Sztuka celtycka wzory celtyckie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuka_celtycka)

tony2486
11-22-2007, 08:10
Symbole nie zawsze oznaczają to co by się wydawało ;-)

Kiedyś na descover leciał program o tatuażach gościu jeździł i robił sobie dziary z różnych zakątków świata przeróżnymi technikami.

goga
11-22-2007, 09:38
mnie sie strasznie podobają maorysi z tymi tatuazami na twarzach...............a sama chciałabym miec zrobiony tatuaz po japonsku....oczywiscie taką tradycyjną metodą:)

tony2486
11-23-2007, 07:40
Nie wiem jak wyglądają po japońsku

ale w Indiach tatuaż taki tradycyjny robi się metodą iż na kawał deseczki przytwierdza się od 60 igieł w górę napełnia się tuszem i uderza w ciało delikwenta tatuaż składa się z wielu wielu kropeczek co w ogólnym rozrachunku tworzy dziarę

goga
11-23-2007, 13:17
to tak jak po japonsku mniej więcej:o