View Full Version : Wymiana sprężyn kontaktowych na jakie ?
wujek116
11-25-2009, 14:26
Witam . poczytałem trochę na forum i stwierdziłem że kupie sobie nowe sprężyny ale napotkałem na problem ponieważ są do kupienia 3 rodzaje duże średnie i małe oto wymiary
Duże:
Długość przedniej sprężyny - 44mm
długość tylnej sprężyny - 36mm
Średnie
Dł. Przedniej - 38mm
Dł. tylnej - 34mm
Małe
Dł. Przedniej - 34mm
Dł. Tylnej - 33mm
i teraz moje pytanie brzmi posiadam dwie maszynki i chce zrobić jedna do kontur a druga do wypełnień i cieni . i jakie sprężyny do jakiej maszynki mam zamówić ?
Zmierz maszynkę:D:D:D
Sprężyna przednia bądź tylna. Kontaktowa jest śruba.
wujek116
11-25-2009, 15:02
Niestety to nie jest moja pomyłka z dupy tego sobie nie wziąłem oto link do aukcji przeczytaj sobie tytuł
http://www.allegro.pl/item816463588_148_komplet_sprezyn_kontaktowych_sre dnie.html
nie potrzebuję z twojej strony głupich uśmiechów i durnowatych uwag tylko porady . jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia to tul dziób .
czytałem na forum że praca maszynki zależy od długości sprężyn
nie kupuj na allegro. idz do sklepu pokaz kolesiowi maszynki i dobierze ci sprezyny tak zeby dzialaly dobrze z twoimi cewkami. ciezko jest inaczej dobrac sprezyny bo albo beda za twarde albo za miekie.
sprezyn jest znacznie wiecej niz dlugie,srednie i krotkie. roznia sie rowniez gruboscia, ksztaltem i stopniem elastycznosci.ich dobor zalezy od konstrukcji Twojej maszyny - jesli rama jest ''krotka'' - musisz uzyc proporcjonalnie mniejszych sprezyn, w przypadku ''dlugich'' odpowiednio wiekszych. jednak generalnie zaklada sie ze do liniowki przednia sprezyna musi byc krotka,dzieki czemu maszyna nabiera tempa przy konturach, do cieni i koloru uzyj jak najdluzszej i zadbaj o to,zeby sruba kontaktowa dotykala jej na samym koncu. o ile w konturowce sprezyna powinna byc podgieta do gory na jakies ,powiedzmy 6-8 mm wzgledem kotwicy to w maszynce do cieni i koloru powinno to byc pomiedzy 3-5mm. nie bierz tego za pewnik, bo to dziala w moim przypadku i mi bardzo odpowiada moze nie pasowac Tobie. Mamy zapewne rozne maszyny a kazda funkcjonuje inaczej wiec nie staraj sie mierzyc tego linijka. co do tylnej,to moim zdaniem nieco grubsza do konturowki, odrobine ciensza do koloru i najciensza do cieni (uzyskasz wtedy wieksza miekkosc)
wujek116
11-25-2009, 16:40
Trochę ciężko będzie z tym aby pójść do sklepu ponieważ u mnie nie ma żadnego takiego sklepu ani żadnego studio tatuażu i raczej w najbliższych miejscowościach też nie ma wiec muszę sobie sam radzić .
Po pierwsze buraku nie obraziłem twojej osoby, tylko próbowałem wyprowadzić cię z błędu.
Po drugie, szkoda moich zbędnych słów na coś takiego jak ty:mad: