View Full Version : wybory 2011
1grzesiu1
09-30-2011, 16:44
wybory na kogo glosujecie jesli wogole :) u mnie nie mozna na KNP :)
http://www.youtube.com/watch?v=sDrj5Mr4Hq4
Na Palikota zagłosuję bo jakoś nie mam chęci ani na po czy sld ani tymbardziej na pisiorów.
Chyba też wybiorę ludzi z list RPP. Przed chwilą oglądałem wywiad z Panią która kiedyś była Panem i startuje właśnie z listy Palikota, nie wiem niestety z jakiego okręgu. Ciekawe jak skończyła się sprawa J. Korwina Mikke i jego partii, ruchu? Trzeba będzie poczytać w wolnej chwili. Oczywiście każdy może głosować jak chce, mieć poglądy jakie mu się podoba, ale chyba większość zgodzi się, że powrót IV RP byłby katastrofą. Na szczęście Polacy (w większości) nie są kompletnymi debilami i zapobiegną tej klęsce narodowej.
Refleksja: wydaje mi się, że to właśnie dzięki PiS dużo osób, które wcześniej olewały wybory, poszły na poprzednie i pójdą na tegoroczne- PiS' owi na pohybel...
ja na kogokolwiek,byle nie na PIS ..
a kiedy te wybory ? moze mnie to ominie :)
Za tydzień.
Ale wiecie co, z tym pisem to może być różnie, bo wielu ludzi zwłaszcza ze wsi i małych miasteczek chce i będzie na nich głosować.
No ja w każdym razie powtórki z IV RP nie chcę i tego całego rozliczania nie wiadomo kogo i za co. Nie chcę aby w tym kraju rządziła czarna mafia z papą R. na czele i nie podoba mi się to, że ludzie którym ideologia Jarosława nie pasuje i jej nie wyznają są przez jego zwolenników okreslani jako zdrajcy ojczyzny. To obrzydliwe.
to mi sie przypomnialo,pewnie to znacie ..
to akurat LPR ale ta mila starsza Pani przypomina mi samego przewodniczacego PIS :)
i zgadzam sie z Iwona,ja tez nie chce powtorki z rozrywki i obrzydliwe jest uznawanie ludzi za zdrajcow tylko przez odmienne poglady ..
http://www.youtube.com/watch?v=j8AmkvwZqg4
1grzesiu1
10-01-2011, 07:48
wystarczy obejrzec kilka wywiadow z januszem korwin mikke i oczy sie otwieraja
wystarczy obejrzec kilka wywiadow z januszem korwin mikke i oczy sie otwieraja
Mi akurat nie pasują poglądy tego pana zwłaszcza dotyczace kobiet.
1grzesiu1
10-01-2011, 13:38
Mi akurat nie pasują poglądy tego pana zwłaszcza dotyczace kobiet.
bo pewnie jakies urywki jego wypowiedzi ogladalas akurat zle to zrozumialas:)
Ja osobiscie stawial bym na Palikota i Korwina Mikke
Albo na Kononowicza :D
jak dla mnie same debile zadza tym panstwem! nie glosuje na nikogo :)
jak dla mnie same debile zadza tym panstwem! nie glosuje na nikogo :)
Ktoś to musi robić.
Nie głosując nie masz prawa narzekać.
Ja tylko zaluje ze Tupolew jest tak malo
Pakowny
Tupolewów.
Zarty żartami, z tragedii kpić nie wypada bo każdego może spotkać jednak ostatecznie to od nas zależy kto będzie nami rządził przez następne lata więc warto jednak na wybory pójść i poprzeć tych normalnych inaczej może nas wszystkich nie Polaków i nie katolików wsadzą do jakiegoś Tu?
Ja tylko zaluje ze Tupolew jest tak malo
Pakowny
haha dobre, a ivones czego nie mam prawa narzekac KAZDY narzeka, nie ogladam wiadomosci ani nawet nie chce sluchac tego pierdolenia rzadowego, wszyscy tylko sie bija o wladze jak tu glosowac na kogos , tak jak ostatnio nie wiem czy wiecie ze nie ma juz zawodu sprzatacz jest teraz konserwator powierzchni plaskich i to jest madre ??? nigdy nie glosowalem jeszcze i predko nie zaglosuje bo nie ma na kogo
Lepiej pójść i oddać nieważny głos, lub zagłosować na zasadzie elektoratu negatywnego czyli "na kogokolwiek, byle nie na tych złamasów". Albo ma się na coś wyjebane, albo nie...
owieczka33
10-04-2011, 12:42
Co wybory miotam się między opcja reprezentowaną przez moich znajomych anarchistó, któzy nie idą wcale, albo idą i rysuja anarchie na kartach do głosowania, a przekonamiem, że jednak powinnam, bo nie idać nie robię nic.
W końcu idę.
W tych wyborach oddaje głos spoza "wielkiej czwórki". Niech się gonią! Mieli swoją szanse nie wykorystali jej.
http://youtu.be/0buQcIu-NaI
No ja też na kolegę nie zagłosuję ani na resztę których znam bo jeden to coo prawda porządny człowiek ale startuje z listy pis więc odpada, druga miła pani - pjn też odpada, trzeci od Palikota ma wykształcenie średnie, też odpada bo i tak się nie dostanie itd.
A kolega zdeterminowany sam teraz ten swój baner ciąga, kiedyś go spotkałam stojąc na czerwonym, akurat jechał, oczywiście pod krawatem i w okularach a przecież wzrok ma dobry.
owieczka33
10-04-2011, 13:28
A ja doszłam do wniosku, że zagłosuje tak jak JA chce nie zastanawiając się "czy się dostanie, czy nie?".
Sondażami przed wyborczymi mozna nieźle manipulowac ludźmi co sobie sama uświadomiłam w ostatnich wyborch głosując nie zgodnie z sumieniem, a zgodnie z tym co było w miare OK, a mieli szanse wygrać- Czyli PO. Teraz żałuje i głosuję zgodnie z tym co czuję i co chcę!
Moze źle się wyrazilam ale chodziło mi o to, że jak się posiada wykształcenie zasadnicze to raczej ciężko przekonać ludzi do siebie bo jednak tacy wolą głosować na osoby przynajmniej z maturą.
Kolega chyba dowiedział się, że jestem przeciwko niemu bo coś mocno obrażony. To, że uważam iż startuje tylko dla kasy nie oznacza, że reszta go nie poprze i że się nie dostanie. A daj mu boże aby się dostał i zniknął nam z oczu ale ja na niego swojego głosu nie zmarnuję. Niech inni na niego głosują. A moze w ostatniej chwili zmienię zdanie i zagłosuję akurat na niego tylko po to aby go więcej nie oglądać?
owieczka33
10-04-2011, 13:51
Koledze powiedz żeby sie nie foczył bo mu skórę w samochodzie pobrudzisz! :D:D
Masz troszke racji, że z niskim wykształceniem cięzko do siebie przekonac ludzi.... Miejmy nadzieje, że ma dośc haryzmy. :)
Kolega to już się do mnie pewnie do końca życia nie odezwie bo go znowu "obsmarowałam" w lokalnej gazecie.
Ja naprawdę nie rozumiem co takiego ma ta władza że ludzie tak jak muchy do gówna do niej lecą?
owieczka33
10-04-2011, 14:05
Podobno uzależnia.
No chyba tak właśnie jest.
A rzeczywiście ten były już chyba kolega ma żal że go "obsmarowałam" po raz kolejny. W końcu mnie tą swoją esą rozjedzie z tej wsciekłości.
W końcu mnie tą swoją esą rozjedzie z tej wsciekłości.
moze nie w temat ale przypomnialam sobie jak wiele wiele lat temu mojego sasiada potracil samochod .. cala ulica tylko o tym mowila ..kilka dni po tym spotkalam jego zone na klatce .. ( sasiedzi z rodzaju - ubic to malo ) ..grzecznie powiedzialam:
"dzien dobry" i z troska w glosie jak na dziecko przystalo :D zapytalam : " jak tam pani maz ?"
- "a juz dobrze dobrze..potracil go samochod wiesz?" ..
na co ja: " o jeny .. nic mu nie jest?"
no i tu pada odpowiedz " nie,wszystko dobrze, amerykanski byl"
hahahahahahah :D
heheheh.............czyzby kobita znala się na motoryzacji?
pojecia nie mam .. sadze,ze jej synowie ( a ma ich w pip + corki ) ..ktorys doniosl co to bylo..albo podslyszala od kogos .. pojecia nie mam .. ale zapadlo mi to w pamiec ...
a byla dobrze po 60tce juz wtedy ..
1grzesiu1
10-05-2011, 06:40
nigdy nie glosowalem jeszcze i predko nie zaglosuje bo nie ma na kogo
tez tak myslalem niestety jestes w bledzie kolego:) jest partia prawicowa KNP
ja wczoraj przez chwile ogladalam na TVN jakies tam rozmowy ..
i pewnie jestem w bledzie ale jakbym miala glosowac to moze na Grzesia Napieralskiego - SLD ..
jakos chwycilo mnie za serce " darmowe przedszkola dla wszystkich dzieci .. tych ze wsi i tych z miasta" hahah :)
jakby chociaz obnizyli koszta byloby super ..
Napewno nie glosowalabym na PO ,a tymbardziej na PIS ..
to jest ich wojna,teraz nie chodzi o dobro panstwa tylko o to kto wygra te potyczki ,ktore trwaja tyle juz lat .. to zenujace ..
mam nadzieje,ze zaden z nich nie dostanie sie do stolka ..a jesli juz ktos musi to niech to bedzie Tusk ..
A ja spotkałam dzisiaj w sklepie starą znajomą, też kandyduje. Nie robi takeigo cyrku jak ten były już jak sądzę, kolega. Kobieta jest znana z tego, ze od lat pomaga innym zresztą pracuje w ośrodku pomocy społecznej a i sama się angazuje w inne projekty od kilku lat działa lokalnie jako radna.
I tak zaczęłyśmy rozmawiać bo dzisiaj dostałam telefon od znajomej, ze jej brat zabrał bratową, alkoholiczkę z odwyku i razem siedzą i piją. Janie bardzo mogę coś zrobić bo sprawy nie było i wyroku nie ma. Dziecko tych ludzi jest u babci i tak się tuła po rodzinie.
No i tak rozmawiałyśmy chyba dobre pół godziny. zapytałam ją o takiego chłopczyka, parę lat temu miała jego zdjęcia na portalu społecznościowym i te dziecko zmarło. Nie wiedziałam kim był dla niej ten dzieciak no i dzisiaj mi powiedziała, że przeczytała o nim w lokalnej gazecie. Pojechała na tą wieś gdzie mieszkal razem z rodzicami i tak go poznała. Dziecko było nieuleczalnie chore na serce, po prostu jakiś lekarz postawił złą diagnozę kiedy chłopiec był malutki i leczono go tak, że uszkodzono serce. Ta kobieta poruszyła niebo i ziemię aby uzbierać pieniądze na leczenie chłopca za granicą jednak mały nie doczekał przeszczepu i zmarł w wieku czterech lat. Przez te lata cały czas był przykuty do łóżka i róznych urządzeń.
Tak sobie pomyślałam, że na swiecie trudno szukać sprawiedliwości jedni mają i zyją a inni umierają bo nie mają.
Teraz już wiem na kogo zagłosuję, nie na bufona w garniturze, wożącego się s-klasą tylko na kogoś komu los innych nie jest obojętny i kto w swoim zyciu dużo widział, moze nawet za duzo.
1grzesiu1
10-06-2011, 23:29
ja wczoraj przez chwile ogladalam na TVN jakies tam rozmowy ..
i pewnie jestem w bledzie ale jakbym miala glosowac to moze na Grzesia Napieralskiego - SLD ..
jakos chwycilo mnie za serce " darmowe przedszkola dla wszystkich dzieci .. tych ze wsi i tych z miasta" hahah :)
..
tak da ci darmowe przedszkole juz to widze :) niedlugo to ich wszystkich ludzie rozpierdola jak tak beda pierdolic bezyna 5 zl gaz dzisiaj tankowalem 2,8 miesiac temu 2,40 :D w huja leca oporowo
Ano lecą na maksa, dlatego polecam diesla i zastęp kolegów jeżdżących ciężarówkami, u nich ceny nie wahają się tak bardzo. ;)
http://moto.onet.pl/1650856,1,ceny-diesla-pojda-w-gore,artykul.html?node=2
chyba jednak trzeba będzie się przesiąść do komunikacji miejskiej
Świetnie normalnie masakra :((
tu tez drozeje .. roznice sa nawet do 40pensow na litrze ..
ale chyba i tak latwiej mi wydac 20funtow za 15litrow niz w polsce te 75zl .. ( biore tu pod uwage tylko zarobki ,tu sa bardziej adekwatne do wydatkow ,czy na odwrot .. w polsce wszystko mija sie z celem ... )
owieczka33
10-07-2011, 14:03
Parę lat temu przyjechała moja sis na stałę mieszkająca za granicą. Pytam Młodą "No pokazuj cos sobie kupila! Ty w euro zarabiasz to masz kasy w Polsce jak lodu!", a Ona spokojnie mi na to "No chyba oszalalas! Ceny są takie same jak u mnie, czasami drozej, ja mam do Ciebie pytanie- kradniesz? bo przy Twoich zarobkach to Cie na ciuchy nie stac wg moich wyliczen."
Jak do Niej pojechalam, to oszalalam widzac ceny w sklepach. Kupowalam jak glupia, bo rzeczywiscie duzo taniej niz w Polsce! Szalenstwo! Teraz jezdze z pusta walizka i wracam z wypelniona ciuchami, bizuteria itp.. Nie dosc, ze zarabiaja wiecej niz tu, to jeszcze ceny nizsze!
Tylko podobo drogo kosztuje mieszkani- wynajem rachunki itp... prawda?
http://www.hotmoney.pl/artykul/prasa-zagraniczna-to-bedzie-wyjatkowo-zimna-zima-2-21989
owieczka33
10-07-2011, 14:36
W Polsce też zdrożało. ;)
A ludzi mieszkających w domach (bo w UK to mało kto mieszka w bloku) w Polsce już od dawna nie stac na ich ogrzanie i mają temparatury takie, że ja wymiękam!
kazdy kto przylatuje tutaj do UK obkupuje sie zawsze w ciuchy bo lzej wydac 10funtow na spodnie niz 50zl w polsce,prawda ?
juz sama metka robi swoje ..
perfumy..najlepszych marek ja kupuje tu do 30funtow .. w polsce moj perfum kosztuje bilisko 600zl .. no wez pol wyplaty zostaw w perfumerii !? paranoja ..
Ci ktorzy sie ubiegaja o stolki powinni walczyc o to aby w polsce zarabialo sie wiecej albo zeby obnizyli ceny ..
pozniej sie dziwia,ze ludzie dokonuja wyborow - zaplacic za czynsz ,czy zrobic zakupy zeby dziecko mialo co jesc przez nastepne 2 tyg ..
tu nie dokonuje sie takich wyborow ..
mozna zaoszczedzic a jesli nie ma sie do tego smykalki tak jak ja :) to spokojnie ze swoimi dennymi potrzebami lece od wyplaty do wyplaty i nie martwie sie,ze bedac z corka na spacerze nie bede mogla kupic jej czegos do picia,czy loda,lizaka ..
chociaz ( wydaje mi sie ),ze jestem dobrze wychowana i rodzice dali mi wszystko co mogli od siebie to chce zeby moja corka miala inaczej .. zeby miala lepszy start ..
nie chce sie martwic tak jak kiedys moi rodzice " co zrobic na obiad .. czy zaplacic za prad,czy za gaz?" ..
dlatego zostaje tutaj ( choc baaardzo chcialabym wrocic do Gdanska i byc blisko rodziny ) ..
alez mi sie smutno zrobilo :(
owieczka33
10-07-2011, 15:31
Lubiana, jak ja bym w Polsce miałą spodnie za 50zeta, to bym szczesliwa byla! Ceny zaczynaja sie od 100zł.
Dlatego sie obkupuje za granica. Bo jak przelicze cene to mi szczena opada. ;)
No, nie jest łatwo w Polsce, ale.... ja zostaje.
Chociaz moglabym smignąc za granice bez wiekszych problemow- pare lat temu mialam mozliwosc zamieszkac w USA, lub Kanadzie (praca+mieszkanie od reki, bo w rodzinie), a teraz, tez od ok 10 lat- siostra siedzi za granica, ochatjtana z tamtejszym, zarabia na wysokim stanowisku spokojnie by siostrze pomogla. Od lat mi gada zebym choc sprobowala.
Jakos nie potrafie.
Nota bene, teraz juz tak latwo o robote jak te 3-4 oata temu to juz nie jest, zwlaszcza jak sie zaczyna...
Wszedzie dobrze, ale w domu najlpiej.
Narzekam, na ten kraj, narzekam, bo ceny wysokie, podatki, wysikie ZUS kosmiczny (i nic nie dajcy), ale siedze tu i bede siedziala. :)
Bylam tu, bylam tam, widzialam, poczulam zwiedzilam, poznalam ludzi ich codzienne zycie. Wiem, ze maja lepiej, ze maja problemy z innej półki. No i... nie moge. Taki typ ze mnie. :)
na stel wroce do polski jak zostane prezydentem :)
stety/niestety tu mi wygodnie :)
a polska zawsze moze do mnie przyleciec,ja do polski tez moge ..
I u nas można się ubrać i nie przepłacić tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Ja od kilku lat nie kupuję już ciuchów w normalnych sklepach, no może sporadycznie jak coś mi się spodoba ale z braku czasu i ochoty łażenia po galeriach wolę przeszukiwać sklepy internetowe lub allegro. Tam można kupić rzeczy za połowę ceny, spodnie, bluzki, firmówki z wyprzedaży. Jakiś czas temu kupiłam sobie nowe z metką dzinsy lee za ok 100 zeta normalnie kosztowałyby ponad dwieście a tak prawie za darmo. Inne znane sieciówki h&m, zara, vila, stradivarius też kupuje się taniej. Tylko z prefumami to lepiej uważać bo podróbki się trafiają. Kosmetyki też można kupić taniej. Ogólnie nie jest tragicznie chociaż wiadomo, że w takim Londynie to centrów handlowych jest cała masa i jak człowiek sobie połazi to coś zawsze znajdzie w rozsądnej cenie.
1grzesiu1
10-07-2011, 17:55
wg mnie nie chce byc nie mily (3 lata mieszkalem za granica) zawsze jak bylem na wyspach twierdzilem ze prawie wszyscy to nieudacznicy chodzi mi o polakow
w polsce nie ma lekko chociaz mam mnoztwo przyjaciol za granica nie pojade bo dam sobie rade w polsce
smieszy mnie najbardziej jak ludzie robia w angli czy gdziekolwiek indziej na zachodzie i sie z tego ciesza dla mnie to jest smutne:)
pajak914
10-07-2011, 18:34
Grzesiu częściowo mam rację. Ja sam mieszkam w Holandii już 7 lat i muszę z przykrością przyznać, że znaczna część krajanów to tylko wstyd, hańba, żenada, popłuczyny, ambicjonalni wykolejeńcy. Bez znajomości żadnego języka, drą się na całe ryje na ulicy, w sklepie,etc. Faceci chujowe fryzury (wiecie co mówią o facetach z polski? - że są jak żołnierze marines, czyli ogoleni na łyso i zawsze gotowi "do skoku":rolleyes:). Doszło do tego (troche smutne, ale prawdziwe) , ze razem z narzeczoną w sklepie czy gdzieś tam nie używamy polskiego. Zwyczajnie się boimy, ze jakiś moczymorda zagadywać zacznie, albo prosić o 35 centów bo mu do browarka zabrakło! A zdarzyły się takie sytuacje wiele razy.
Jednak nadal tu mieszkam bo tu mi lepiej. Pracuje po 8 h dziennie, 5 dni w tygodniu i stać mnie na spore mieszkanie, samochód i porządne wakacje raz w roku. Nie martwię się czy mi starczy do przysłowiowego 1. A do tego spokojnie mogę jeszcze odkładać. Może jestem mniej zaradny od innych, ale w PL mi nie szło mimo, że ciężko pracowałem a i tak gówno miałem... Nie wiem jak tam inni. Może niech reszta emigrantów się wypowie. Pzdr
Pajak masz racje ..
wstyd sie czasami przyznac,ze sie jest polakiem.. zgadza sie ..
ja tez czasami lapie sie za glowe i morda we frytki bo idzie jakis pijaczyna.. - co garsza , mlody czlowiek,polak .. i drze morde,sypie kurwami na prawo i lewo z piwem w reku..
ola boga .. no ale co zrobic ..
ja tu nie przylecialam do pracy,czy zeby robic wielka kariere ..
przylecialam tu do mojego szanownego,a wyszlo jak wyszlo,ze zostalam..
w polsce pewnie mialabym prace,mieszkalabym z rodzicami albo wynajela mieszkanie z kolezanka i jakos bym funkcjonowala ..
ale tu jest o tyle wygodniej.. praktycznie moge sobie na wszystko pozwolic i jest ok.
a napewno nie uwazam sie za nieudacznika ,co to to nie ..
1grzesiu1
10-07-2011, 20:06
wstyd sie czasami przyznac,ze sie jest polakiem.. zgadza sie ..
z tym to sie nie zgodze tego sie akurat nie wstydze :)
bardziej mi chodzilo o to ze wstydze sie pracowac za granica w pewnym sensie to jest wstyd bo jesli ktos jedzie za granice zeby pracowac na przyslowiowym zmywaku czy budowlance czy gdziekolwiek niewazne to prawie zawsze jest nieudacznikiem jak dla mnie chociaz oczywiscie sa wyjatki :)
wiadomo ze za granica sa lepsze zarobki ale jakos wszyscy nie wyjezdzaja:)
nie wstydze sie,ze jestem polka.. zle sie wyrazilam..
wstyd odezwac sie po polsku w momencie kiedy mija Cie element,ktory robi wstyd Tobie i Tobie podobnym ..
Grzesiu,ja zajmuje stanowisko o bardzo wysokiej odpowiedzialnosci . miedzy innymi w moich rekach jest zdrowie i zycie innych ludzi ..
Szanuje to,ze myslisz jak myslisz i oczywiscie ciesze sie,ze nie musisz byc z dala od rodziny i przyjaciol ..
ja przyjaciol mam tylko w Polsce i moze bym wrocila do Polski ,gdybym miala po co.
moi rodzice i brat moga przyleciec w kazdej chwili .. ja moge leciec w kazdej chwili..
mam tu faceta,corke .. i nie potrzebuje do szczescia chodzic na obiady co niedziele do mamusi czy tesciowej bo sama radze sobie swietnie w tej kwestii i w wielu innych tez ..
nie zapominajmy,ze sa osoby,ktore musialy tu przyjechac,z roznych powodow .. mniej lub bardziej zrozumialych .. sa ludzie,ktory ucielki przed prawem,sa osoby,ktore nie mialy szans na to zeby zrobic ze soba cos w polsce bo tam wymogi sa smieszne.. matura zeby byc smieciarzem czy pracowac na zmywaku ?
tu tego nie trzeba ..
ale sa tez osoby,ktore przyjechaly robic tu wielka kariere,jedza puszki latami,na zmywaku siedza i po co ? zeby kupic A6 z 2010 roku i pojechac nim do polski w nowych adidasach..poszastac sianem przez weekend i pokazac sie,jakim to nie jest gwiazdorem,biznesmenem ..
i nie powie ze pracuje na zmywaku tylko,ze jest "administratorem ds higieny w miejscu pracy" .. i chuj .. i tu sie z toba zgodze, ze to nieudacznik ..
ale nie mylmy osob starajacych sie, tych co musieli i tych co chce sie pokazac ..kozactwo..tez tego nie lubie ..
1grzesiu1
10-07-2011, 20:33
oczywiscie rowniez zgodze sie z tym co napisalas
cieszy mnie to niezmiernie ..
przykra prawda jest to,ze rzad w polsce nie robi nic azeby ludzie nie wyjezdzali,wrecz przeciwnie .. nie wyjezdzaja tylko osoby mlode, jest bardzo duzo osob starszych ,czy calych rodzin,ktorym w polsce nie oplaca sie zyc bo ich nie stac ..
tu dostaje sie zwyczajnie szanse .. albo sie ja wykorzysta albo nie .. to juz zalezy od podejscia osoby wyjezdzajacej i decydujacej sie na zycie poza granicami polski ..
ciesze sie ze jestes mlody i masz prace,uczysz sie ,czy robisz cokolwiek co sprawia Ci przyjemnosc a dodatkowo masz wszystko pod reka .. to bardzo fajne :)
owieczka33
10-07-2011, 21:09
tu dostaje sie zwyczajnie szanse .. albo sie ja wykorzysta albo nie .. to juz zalezy od podejscia osoby wyjezdzajacej i decydujacej sie na zycie poza granicami polski ..
I to jest chyba ta różnica- w Polsce dużo trudniej o owa szansę. :(
Niema co się wstydzić swojej narodowości, Polacy to nie tylko pijaczki i prostaki (również na emigracji) codziennie mamy tego dowody. Któreś z was napisało: "no ale co robić?" pracować na polepszenie wizerunku polaków na emigracji, przecież wyjechało mnóstwo porządnych ludzi, sami macie się za takich. Myślę, że należy mówić po polsku, manifestować swoją polskość, właśnie po to, by poprzez postawę naprawiać ten negatywny wizerunek. Jasne, że znajdzie się kilku "cwaniaczków spod PKS'u" drących ryja po pijaku i rozbijających skrzynki pocztowe, ale jeśli was- tych porządnych nikt nie zauważy bo się wstydzicie- nic się nie zmieni. Życzę jak najlepiej wszystkim Polakom żyjącym zagranicą, nie mam ich za nieudaczników, ale wkurwia mnie odcinanie się od korzeni, bo ktoś źle pomyśli- słabe to i żałosne.
napisalam,ze wsstyd sie odezwac ..ale nie napisalam,ze tego nie robie ..no ja akurat mowie po poslku kiedy moge ..po ang raczej tylko w pracy czy w sklepach ..
wiec nie ma ,ze tu jem,rozmawiam po polsku.. idzie element i nagle zaczynam opowiadac dowcipy po hiszpansku .
mwie tylko,ze sie czlowiek za glowe lapie widzac,ze ktos kto dostal szanse zjebal sobie ja i zmarnowal zycie zebrzac o kilka pensow na piwo ..
ja sama z tym nic nie zrobie .. bo jak ? mam chodzic z transparentem - " jestem polka na emigracji ,nie chlam i nie zebrze..ratuje ludzkie zycie i legalnie pracuje po 12h dziennie " ?
mamy przyszyta latke pijakow,zlodzieji i ogolnego penerstwa ..
miejmy nadzieje,ze kiedys sie to zmieni ..
No bo kazdy lub prawie każdy jak wyjedzie za granicę to opowiada znajomym, ze pracuje nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jaką kasę zarabia. A jak mu się żyje, to już w ogóle.
Prawdą jest że i tak tego nikt nie sprawdzi a zresztą po co.
Ja nigdy nie myślałam nad wyjazdem bo pracuję i zarabiam tyle, że mi wystarczy i nie muszę nigdzie wyjeżdżać. Stać mnie na godne życie a ponad stan mieć nie muszę. Dzieci nie będę miała więc też nie muszę oszczędzać żeby im dać czy wykształcić.
Moja koleżanka ze studiów mieszkała w Londynie pewnie z 10 lat. Wtedy nie miałyśmy kontaktu. Zaczynała od sprzątania ale później została managerem jakiegoś ekskluzywnego klubu i wiecie co, zakochała się w Polsce i wróciła. Teraz nie ma pracy i szuka zajęcia ale do Anglii wracać nie chce.
Moja mama która pewnie ze dwanascie lat już tam mieszka niby przyjeżdża do kraju co jakiś czas ale szybko się nudzi i wraca. Mówi, ze tutaj ją wiele rzeczy drazni. Z tego co wiem to ona przyjaźni się z Polakami ale też wielokrotnie opowiadała, ze wśród emigrantów są tacy co tylko żerują na socjalu i pracować nie chcą. O nawet taki kuzyn któremu pomogła z pracą. On już tam też wiele lat siedzi i nic nie ma. Niczego się nie dorobił a zarabia dobrze. Ale pije i ogólnie kasą szasta na lewo i prawo. I tak bywa że ludzie jakoś nie potrafią się odnaleźć. Kiedy mama wyjechała to od razu została okradziona przez Polaków własnie z którymi mieszkała i naprawdę od tamtej pory starannie dobiera towarzystwo. Kupiła mieszkanie, mieszka sama, jest zadowolona. Ma paru znajomych którzy ją odwiedzają a do tej reszty jakoś jej nie ciągnie.
Wydaje mi się, że tak samo jak tutaj są ludzie uczciwi i jest patologia która patrzy jak tu tylko gdzieś coś ukraść i ogólnie się nie narobić tak samo i tam można spotkać osoby którym praca jest obca ale żebranie, picie i mieszkanie pod mostem to jest ich sposób na życie. Nie można uogólniać bo wielu nie poradziło sobie wyjeżdżając, myśleli że będą mieli eldorado a trafili do slamsu czy pod most.
Czy warto się wystdzić, pewnie czasami tak, bo nie jest miło wysłuchiwać czy czytać jak to znowu jakiś polski emigrant zrobił coś złego, z drugiej strony nikt z nas nie ma wpływu na to jakie osoby wyjeżdżają za granicę.
Czy warto się wystdzić, pewnie czasami tak, bo nie jest miło wysłuchiwać czy czytać jak to znowu jakiś polski emigrant zrobił coś złego, z drugiej strony nikt z nas nie ma wpływu na to jakie osoby wyjeżdżają za granicę.
otoz to .. przykro sie czyta ,ze Twoj rodak cos narobil ..
gazety sa pisane po ang- logiczne :) ,angole czytaja i stad sie biora pozniej opinie + jeszcze lecac do pracy o 6 rano widza takiego lezacego gdzies pod wiaduknetm ..
zanim poszlam na chorobowe ,siedzialam sobie w pracy i wchodzi taki gostek ..
wita sie,mowi,ze jest zmeczony i bla bloa jakies tam glupoty ..
no i po krotkiej wymianie uprzejmosci mowi ,ze wychodzac ze sklepu zostal zaczepiony przez mezczyzne,ktory bardzo niewyraznie prosil go o funta .. icos tam jeszcze gada i nagle " sorry Marta,bez urazy i z calym szacunkiem dla Ciebie ale to chyba byl polak" ..
powiedzialam tylko,ze nie mamy pewnosci..ale czulam,ze zlalam sie ponsem na policzkach .. na co on niestety dodal " nie wszyscy macie tu dobra opinie" ..to juz mnie lekko podkurwilo,bo ten komentarz mogl zachowac dla siebie akurat ..powiedzialam "ale nie wszyscy mamy zla" .. i temat sie skonczyl,przynajmniej przy mnie ..
tu w centrum jest hmm.. klub ?! dyskoteka? trudno to nazwac .. bo w sumie nieczynne jest miedzy 4ta a 6ta rano ..
a tak to full od rana do nocy ..
polacy -tylko wieczorami bo tam najlatwiej o borute ..
To tak jak u nas Rumuni czy Cyganie.
Też nie mieli dobrej opinii.
owieczka33
10-08-2011, 12:39
To tak jak u nas Rumuni czy Cyganie.
Też nie mieli dobrej opinii.
Nadal nie mają.
Głupio tak wstydzić się swojej narodowości, z drugiej strony co poradzic, że wraz z otwarciem grnic masa nieudaczników wyjechała za łatwym zarobkiem i... coś im nie wyszło, to zalewają sie w trupa, bo do Polski wrócić na tarczy to głuio.
Ech...
Niemniej- nie tylko Polacy zyją dzięki socjalowi, inne nacje też chętnie z tego korzystaja- masa dzieci, zero pracy i sobie zyja. Ty Lubiana pewnie wiesz jakie nacje.
1grzesiu1
10-08-2011, 12:52
http://www.youtube.com/watch?v=4-qwqQNd77A Kongres Nowej Prawicy na tego goscia warto glosowac w huja nie leci :)
Tu chyba nawet nie chodzi Owieczko o powrot na tarczy ale o fakt,ze nie ma sie za co wrocic .. nie mniej jednak jak juz zostalo zauwazone ,latwiej im zerowac niz sie czyms zajac ..
i mowa tu nie tylko o polakach ale o kazdym ,kto jest zdrowy fizycznie i psychicznie a do pracy nie pojdzie bo mu sie nie chce rak brudzic ..
ahahhahahaha Grzesiu zawsze cos wynajdzie :)
Mikke dobry gagatek :)
http://www.youtube.com/watch?v=4-qwqQNd77A Kongres Nowej Prawicy na tego goscia warto glosowac w huja nie leci :)
No ja na tego oryginała nie zagłosuję, prawica to prawica.
Przypominam o ciszy wyborczej, żeby po 12 nikt się nie wypruł z takim postem jak Grzesiu wyżej. :)
pajak914
10-09-2011, 20:31
No i wyniki sondażowe potwierdziły to co było najbardziej prawdopodobne...:rolleyes:
No i chyba dobrze.
Ja głosowałam na znajomą ale startowała z listy pjn więc i tak się nie dostanie a szkoda bo to dobry i uczciwy człowiek.
ja nie glosowalam ,gdyz musialabym stac pol dnia w kolejce gdzies pod ambasada ..a uwierzcie,ze stac tam to masakra..wystarcza mi 3/4 godzinne wyczekiwanie po paszport 2 razy w roku pod konsulatem ..
a kto wygral ? PO pewnie ?!
No tak, najwięcej mandatów PO dostanie. Ale niespodzianką było spore poparcie dla Palikota. Brawo. Mój tż głosował na kandydata z RP a ja na swoją znajomą. I tak gościu dostał 484 głosy a znajoma niestety tylko 202. Oczywiscie z takimi wynikami nie ma co marzyć o karierze w sejmie.
A najlepsze jest to, że ten nasz kolega co się tak woził i obskakiwał wszystkie imprezy dostał zaledwie 276 głosów. Może teraz jak ten kubeł zimniej wody na łeb mu się wylał w końcu przejrzy na oczy i przestanie z siebie robić idiotę.
hahahahah no to utarli mu nosa :)
no cos slyszalam,wczoraj znajomy mowil,ze Palikotowa formacja 10% chyba miala ?!
ja sie w ogole polityka nie interesuje ..
przyznam sie,ze hahah myslalam,ze to sa wybory na prezydenta juz :p
owieczka33
10-10-2011, 13:02
Palikot był czarnym koniem tych wyborów. Dla tych co zawiedli sie na dotychczas rządzących.
Dobrze, że dostał tyle głosów- przewietrzy sie troszke na Wiejskiej. ;)
slangmark044
10-10-2011, 13:02
Kupa smiechu z tymi wyborami,nawe nie wiem o co chodzi,oglądałem na joe monster najśmieszniejsze spoty wyborcze haha,niezłe to było jedna kandydatka striptiz odwaliła a inny był z kapelą metalową :)
Widziałam, babka prawie niczym Sharon Stone z Nagiego instynktu. hehehe
Wstyd, ale czego się dla władzy nie robi.
Palikot był czarnym koniem tych wyborów. Dla tych co zawiedli sie na dotychczas rządzących.
Dobrze, że dostał tyle głosów- przewietrzy sie troszke na Wiejskiej
Na Palikota zagłosowała część wyborców sld, jak dla mnie to bardzo dobry wynik i pokazuje, ze ludzie jednak chcą nowoczesności i zmian.
nie widzialam :(
macie linka ?
slangmark044
10-10-2011, 13:21
http://www.youtube.com/watch?v=G8jpzQEw3J4
hahahahahaha
to chyba jakis zart ?!
hahahahahahahahahahah ..
slangmark044
10-10-2011, 13:28
Też nie mogłem uwierzyć hehe
owieczka33
10-10-2011, 13:40
Na Palikota zagłosowała część wyborców sld, jak dla mnie to bardzo dobry wynik i pokazuje, ze ludzie jednak chcą nowoczesności i zmian.
No baaa! Kto ich nie chce? :cool:
Moi rodzice ( chociaz nie trawia polityki ) zawsze powtarzali,ze na druga kadencje warto wybierac tych samych co sa bo juz sie nakradli i moze juz im sie znudzilo i w koncu dadza cos dla panstwa :)
No baaa! Kto ich nie chce? :cool:
Elektorat pisu.
Moi rodzice ( chociaz nie trawia polityki ) zawsze powtarzali,ze na druga kadencje warto wybierac tych samych co sa bo juz sie nakradli i moze juz im sie znudzilo i w koncu dadza cos dla panstwa :)
Uważaj bo, ci co kradli nadal będą.
ja nie glosuje - nie chce mi sie wystawac w kolejce jak juz wspomnialam,glosowalam raz ..
jak skonczylam 18 lat,z dowodem w kieszeni dumna jak paw poszlam.. i na co mi to bylo ? nie wygrali ..a ja zaznaczalam te nazwiska ktore mi sie bardziej podobaly :)
ale to bylo tyle lat temu ..
Spot całkiem niezły tylko mało dynamiczny, ciekawe czy ta pani zasiądzie na ławie.. Co do "Palikotów"- myślałem, że wejdą z lepszym wynikiem, choć w sumie dobrze się stało, gdyby większa część elektoratu PO zagłosowała na RP mielibyśmy PiSiorów u władzy, a wtedy klnę się na wszystkie świętości: sprzedaję co mam i wypierdalam na Nową Zelandię wypasać owce.
sprzedaję co mam i wypierdalam na Nową Zelandię wypasać owce.
hahahahahahahahahah !!:D:D:D
Spot całkiem niezły tylko mało dynamiczny, ciekawe czy ta pani zasiądzie na ławie.. Co do "Palikotów"- myślałem, że wejdą z lepszym wynikiem, choć w sumie dobrze się stało, gdyby większa część elektoratu PO zagłosowała na RP mielibyśmy PiSiorów u władzy, a wtedy klnę się na wszystkie świętości: sprzedaję co mam i wypierdalam na Nową Zelandię wypasać owce.
Niestety nie zasiądzie.
Zobaczymy za cztery lata na kogo będą głosować Polacy mając nadzieję, że pis się przez ten czas rozsypie razem ze swoim moherowym elektoratem.
1grzesiu1
10-10-2011, 17:28
tylko kurwa czemu w sondazach nowej prawicy nie pokazali :)?? w huja leca
Nie wiem czy to to ci chodzi, NP miała 1,06%- cieniutko...
Jak patrzę na wyniki u nas na Lubelszczyźnie to jest mi po prostu wstyd, że ten region jest tak zacofany iż popiera ten cały pis.
Wracając do byłego kolegi to wczoraj spotkaliśmy jednego z kandydatów i takiego przedsiębiorcę no i ten ostatni zaczął opowiadać jak to był swiadkiem zdarzenia w lokalu gdzie kolega się napił i wszedł na stół i zaczął krzyczeć, że on te wybory wygra bo on jest wykształcony i ma tytuł mba z zagranicznej uczelni i nie bedzie sobie do konca życia rękawów wycierał jako zwykły urzędnik. Oni mu doleli jeszcze wódki to zaczął się porównywać do Napoleona, że niby on tez mały ale będzie wielki. Zenada. Później zabrali mu kapelusz ( kto w sierpniu chodzi w zimowym kapeluszu?) i gdzieś schowali to następnego dnia cały lokal go szukał.
Kolega "Napoleon" dostał w sumie ponad 1000 głosów, to średni wynik i pewnie da mu nadzieję na kontynuowanie kariery politycznej bo przecież on ma tytuł i jest prawie jak wielki wódz.
Panowie się smieli, że to już się chyba kwalifikuje jako przypadek do leczenia bo w wariatkowie tez wielu Napoleonów można spotkać.
Teraz kolega Napoleon szykuje się ponownie do wyborów samorządowych i podobno ma duże szanse no chyba, że wczesniej zwariuje.
ja dzis rano ogladalam na TVNie rozmowe z Januszkiem Palikotem ..
moze sie myle ale gadal calkiem z sensem..mowil rzeczy,ktore chce sie uslyszec ( jak to polityk,oczywiscie ) ..ale powiedzial,ze nie moze obiecac,ze uda mu sie wprowadzic wszystko ..ale ma pewne plany i zalozenia i bedzie do nich dazyl ..
refundowanie in-vitro ,zalegalizowanie marihuany .. albo jak zauwazyl - w polsce za wszystko idzie sie do wiezienia..za obraze prezydenta - wiezienie,za obraze wladz - wiezienie, palenie lolka- wiezienie i tak wymienial..
dosc zabawne to bylo ..
powiedzial,ze polska jest krajem demokratycznym,mamy wolnosc slowa..
skoro mozemy glosowac ,mamy tez prawo krytykowac i powiedziec cos przykrego..wiec bedzie sie staralm o to by wolnosc slowa byla "wolna" a nie karana ..
itd itp ..
no i mysle,ze jesli nic sie nie zmieni.. i te konowaly wszystkie beda dzialac jak dzialaja do tej pory ..to specjalnie przylece do PL zeby oddac swoj glos na niego ..
pajak914
10-11-2011, 17:20
Ja wczoraj oglądałem go w programie Tomasza Lisa i mam takie same wrażenie. Facet ma zapał do pracy, dobre pomysły (świeckie państwo!), i jest nieprzeciętnie inteligentny. Do tej pory takiego polityka nie spotkałem. A jak będzie to sie zobaczy...