PDA

View Full Version : Warto zaczynać w tym wieku od zera?

slahtz
09-26-2011, 00:36
Cześć. Chciałbym pobawić się w tatuowanie. Nie będę pytał od czego zacząć bo w sieci dość jest na ten temat. Zapytam czy warto. Czy warto pakować się w to mając już 19 lat i nigdy nic nie rysując? Szczerze to mam czas. Mogę przez 3 lata rysować zanim chwycę maszynkę do ręki. Tylko czy w moim wieku dam radę się wyrobić? Już od dawna chciałem zabrać się za rysowanie bo podoba mi się to. Ale dopiero perspektywa tatuowania zmobilizowała mnie do ruszenia tyłka. Tylko tak sobie myślę, że chyba za stary już jestem, żeby uczyć się rysowania podczas gdy stanąłem rozwojowo na rysowaniu ludzików z kółka i kilku kresek. Ba nawet kółka okrągłego nie zrobię tylko jajo. Warto poświęcać czas codziennie na rysowanie czy dla mnie jest już za późno?

PalKory
09-26-2011, 00:54
Ponoć każdy człowiek ma jakiś talent, wystarczy go odkryć. Kto wie, może będziesz dobrym tatuatorem albo, świetnie rozpierdalasz misie koala bumerangiem. Nie znam się ale jeśli zastanawiasz się nad tym czy trening uczyni cię mistrzem, to w tym akurat przypadku mam wątpliwości... Domyślam się, że gdybym nauczył się strugać bumerangi i poznał ścieżki koali to odjebałbym kilka sztuk. Zakładam, że nie jesteś debilem i potrafisz się uczyć ( tak, tak - nie pomyliłem się), ale co z tego wyniknie? Do czego zmierzam: wszystko da się wyuczyć, tylko po co robić coś czego trzeba się "uczyć", zanim przyszło samo? Talent? Zajawka? Umiem nadawać formę materii? Artysta?

matys23
09-26-2011, 11:11
Pracuję przy nagłośnieniu i oświetleniu imprez estradowych. Poznałem pewnego Węgra który mając 26 lat zaczął tańczyć. Założył zespół i zaczął układać choreografie. Dwa razy zdobył mistrza Europy w tańcu hip-hop. Można? Wszystko zależy od Ciebie!

slahtz
09-26-2011, 18:37
No czuję się ostro podbudowany :) Najgorzej będzie zacząć bo w sumie nie wiadomo od czego. Poradzę się osób w temacie. Niestety nie było mi dane zrozumieć sensu całej twojej wypowiedzi PalKory, może jednak jestem debilem :p

PalKory
09-26-2011, 19:27
Prościej: jeśli tego nie czujesz, nie masz za grosz wyobraźni i podstawowych umiejętności manualnych to daj sobie spokój. Wszystkiego da się nauczyć- techniki, zasad mieszania barw, perspektywy, cieniowania itd. ale bez TALENTU twoje dziary mimo, że poprawnie wykonane będą miałkie. Talentu wyuczyć się nie da.

matys23
09-26-2011, 19:35
Ano prawda...talent rzecz wrodzona: albo masz albo d..a blada.

marcinjaworsky
09-26-2011, 21:16
jeżeli na starcie masz wątpliwości .... i nie czujesz powera , a w zasadzie w twojej wypowiedzi wyczułem lekką nutę lenistwa i znużenia koniecznością "orki z ołówkiem nad kartka " , to chyba z tego pieca chleba nie będzie.
Kwestię wieku .... pomijam , masz dopiero 19 lat a już uważasz się za " dojrzałego mężczyznę " w wieku wczesno-poproduktywnym.

Edi_88_88
09-26-2011, 21:21
ja tak samo twierdze...wiek tu nie ma nic konkretnego do rzeczy,liczy sie czy masz talent,taki wrodzony....bo bez niego nawet rysunku sie do konca nie nauczysz!

slahtz
09-26-2011, 22:21
Po kolei
Nie mam podstawowych umiejętności, ani nic innego, bo nigdy nie próbowałem. Więc trzeba by było sprawdzić czy coś we mnie drzemie.
Lekką nutę lenistwa i znużenia koniecznością "orki z ołówkiem nad kartka " wyczułeś niesłusznie :)
I nie uważam się za dojrzałego, ale to już wiek, w którym podobno nauka gry na instrumentach itp jest nieco trudna, więc założyłem, że z rysowaniem będzie podobnie.

PalKory
09-26-2011, 23:07
Napisz lepiej skąd w ogóle wziął się u ciebie taki pomysł? Co spowodowało, że chcesz spróbować itd...

YvonneS
09-27-2011, 09:50
Po kolei
Nie mam podstawowych umiejętności, ani nic innego, bo nigdy nie próbowałem. Więc trzeba by było sprawdzić czy coś we mnie drzemie.
Lekką nutę lenistwa i znużenia koniecznością "orki z ołówkiem nad kartka " wyczułeś niesłusznie :)
I nie uważam się za dojrzałego, ale to już wiek, w którym podobno nauka gry na instrumentach itp jest nieco trudna, więc założyłem, że z rysowaniem będzie podobnie.

Jeżeli brak ci podstaw to raczej z rysowaniem może być ciężko, moze poszukaj jakiegoś kursu czy warsztatów artystycznych tam można poznać techniki rysowania i wiele innych przydatnych rzeczy.

Edi_88_88
09-27-2011, 10:00
ale Ivonko warsztaty nic poza technika nie dadza!jesli nie ma talentu!

YvonneS
09-27-2011, 10:43
No ale on sam nie wie czy ma talent czy go nie ma a rysować nie potrafi, więc chyba lepiej jak się nieco poduczy u kogoś kto ma pojęcie i kto mu powie czy warto dalej się tym zajmować czy moze od razu lepiej dać sobie spokój.

marcinjaworsky
09-27-2011, 15:02
pomysł z pójsciem na kurs rysunku jest najlepszy. Tam zobaczysz co sam potrafisz. A osoba prowadząca doradzi Ci i pokaże podstawy rysunku które będziesz mógł rozwijać.

slahtz
09-27-2011, 22:46
Co mnie zachęciło? Po jednej z wizyt u mojego ta2makera gdy robiłem nogę stwierdziłem, że to jest poprostu "super". Takie szczeniackie podejście. Jara mnie to i już :) Ze stażem nie było by problemu. Tylko rysunek... Chyba rzeczywiście warto zainwestować w kurs chociaż nie wiem czy to takie opłacalne w moim mieście, bo 100 zł za 180 minut to chyba wcale nie mała kwota. Myślę też o poproszeniu koleżanki która skończyła szkołę plastyczną i studiuję grafikę. Tylko, że na kursie z profesionalistą od razy bym się właśnie dowiedział czy coś ze mnie będzie.

SAS
09-28-2011, 01:37
Mnie się wydaję, że w tym wieku wiedziałbyś już czy masz jakieś manualne zdolności. I nawet jeśli nie próbowałeś się w to wciągnąć i myśleć o tym w kontekście przyszłości, to mimowolnie kółka i kreski wyewoluowałyby na ostatnich stronach zeszytu w coś bardziej rozwiniętego.

Ale próbować można. Kiedyś jeden z moich nauczycieli powiedział, że każdego da radę nauczyć rysować, tylko nie konia bo koń ma kopyta i nie utrzymałby ołówka. ;)

haliboy
09-28-2011, 13:28
hmm ja w twoim wieku zrobilem pierwszy tatuaz a mam 21 lat czyli dziaram 2 lata a rysuje powiedzmy od 3 lat gdzies bo wlasnie wtedy postanowilem ze bede tatuowal zobacz sobie moja galerie nie sa to jakies nie wiadomo jakie prace ale mysle ze mozesz sobie odpowiedziec na swoje pytanie bo bylem w podobnej sytuacji co ty i jesli naprawde tego chcesz to dalbys rade pozdrawiam

http://www.tatuaze.biz/album/haliboy.html

slahtz
09-28-2011, 14:54
Bazgranie w zeszycie to zawsze mi dobrze wychodziło jak nie myślałem o tym co kreślę. Wtedy to byłem czasem zdziwiony sam sobą, ale wystarczyło się postarać i wszystko szlag trafiał :D Ja to nawet w podstawówce nic nie rysowałem mama za mnie szlaczki robiła (powód do dumy) :cool: Haliboy wypełniasz moje serce nadzieją! A tak wogóle to dziarasz tylko 2 lata, a masz takie ciekawe pracę aż ciężko w to uwierzyć... Napewno chce spróbować. Jestem w stanie codziennie poświęcać na to trochę czasu. tylko najtrudniej będzie zacząć. Muszę jeszcze przemyśleć czy iść na te kursy, czy wystarczy do koleżanki.

haliboy
09-28-2011, 15:37
ja w podstawowce mialem dopa z plastyki :) to ze potrafie rysowac odkrylem w 2 sredniej jak narysowalem cos najlepiej z klasy ( chodzilem na projektowanie ogrodow i czasem trzeba bylo cos rysowac ) potem zaczolem czesciej rysowac bo zauwazylem ze mi to wychodzi az tak samo jak ty poszedlem do kumpla wydziarac lydke i pamietam ze pytalem sie co chwile cos kazda czynnosc jak robil pytalem sie jak to ? a po co to? a po co tamto ? hehe i tak powoli do przodu i powiem ci szczerze teraz ze jesli naprawde sie za to chcesz brac to naprawde to co kazdy powtarza RYSOWAC!!! teraz zaczynam zauwazac jakie mam braki w rysunku i jak bardzo zaluje ze nie rysowalem duzo wczesniej bo teraz bylbym lepszy ale coz i tak trzeba sie starac pozdro :)

slahtz
09-28-2011, 16:04
Czyli jednak naprawdę wiek nie stanowi bariery :) Kolega co jest w temacie mówi, że jak już będę w miarę rysował to nawet po pół roku mogę zacząć inwestować w prowizoryczny sprzęt byle by zacząć się oswajać z maszynka i bawić się z tym na sztucznej skórze itp.

PalKory
09-28-2011, 20:04
Oby twój zapał nie ostygł. Na co czekasz, blok rysunkowy, 4 ołówki, kredki bambino i jedziesz z koksem. Niema się co opierdalać i o tym gadać. Nabazgraj coś jak uznasz, że warto- wrzuć fotkę, co się może stać, najwyżej cię zdisują. ;) Powodzenia!

haliboy
09-29-2011, 10:00
kto wie moze kolo 30 stki zostaniesz slawnym artysta :)

slahtz
09-29-2011, 16:26
Muszę przyznać, że odnajduję w rysowaniu przyjemność :) Szkoda tylko, że wychodzi jak wychodzi :mad:
http://img841.imageshack.us/img841/3885/zdjcie0035l.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/4715/zdjcie0036o.jpg
A tutaj oryginalna Lisa Simpson
http://drawinghowtodraw.com/stepbystepdrawinglessons/wp-content/uploads/2009/12/lisa-simpson-easy.png
Można się śmiać :D

YvonneS
09-29-2011, 17:02
Ojjjj, to moze odżałuj te 100 zł i idź na ten kurs?

slahtz
09-29-2011, 17:23
Raczej będzie trzeba odżałować więcej. Najpierw pogadam z moim tatuażystą. Może on mi poleci kogoś prywatnie.

PalKory
09-29-2011, 17:35
Narysuj coś z głowy bo kiedy kopiujesz, skupiasz się na jednym elemencie i cala postać wychodzi koślawa.

haliboy
09-29-2011, 18:39
hmm nie dziwie sie ze napisales "zaczac cos od zera" nie chce cie zniechecac czy cos ale naprade powinienes isc na jakis kurs rysunku bo takie cos to doslownie kazdy potrafi narysowac, ja np ostatnio zaczolem czytac nawet ksiazki o rysunku, cos tam rysowac umiem ale warto poglebiac swoja wiedze :)

church
09-29-2011, 18:49
Iwonko Moze rozwiniesz Swoja Pomoc hehe

Odemnie dla Ciebie Link
Spesiialll Ofert Only For You

!!!http://rapidshare.com/files/292639379/Profesionalny_kurs_rysowania.pdf!!!

Przeczytaj Przerysuj Powiedz czy Ci pomoglo

Narysuj Cos Slicznego dla Churcha Burako siejcy :P

Oklaski nie dziekuje Wiem ze jestem Boski

slahtz
09-29-2011, 20:59
Wszyscy mnie na kurs wysyłają, tylko jeden church myśli o moim portfelu :D Spoko pójdę na kurs ale jeszcze nie teraz. A poradnik narazie przejrzałem i ma moc... poświęcę mu dużo więcej czasu dziękuję ;)

YvonneS
09-29-2011, 22:13
Oklaski nie dziekuje Wiem ze jestem Boski

Nie rób z siebie idioty większego niż jesteś tylko pomóż temu człowiekowi i pokaż jak się obsługuje ps-a i xero a nie wyjeżdżasz z jakimiś rysunkami. Przecież rysowanie to przeżytek.

church
09-29-2011, 22:15
Mowilem nie mow dzieki jak przestudiujesz namalujesz cos to Ci Linkne dalej wiedze na wyzszy Level
Wiesz co po Niektore osoby umieja tylko prowadzic dyskusje Towarzyskie nie potrafia sobie uzmyslowic czego Ludzie tak naprawde potrzebuja hehe
Probuj Maluj Pokaz Mi lepszy rysunek niz to tam wczesniej zaskocz nas :D
Ja tam pierdole umiem malowa Ale walkiem po scianie hehe na bialo :P

A Dla Iwonki
obsluga AdobePhotoshop CS hymmm Ale tam do tego Fotoshopa cza cos Wkleic
jak dla mnie moze kolega rzezbic w gownie i robic zdjecia i obrabiac to w Photosopie jak finalnie mnie to oszolomi to bedzie "Lubie to"

YvonneS
09-29-2011, 22:20
Mowilem nie mow dzieki jak przestudiujesz namalujesz cos to Ci Linkne dalej wiedze na wyzszy Level
Wiesz co po Niektore osoby umieja tylko prowadzic dyskusje Towarzyskie nie potrafia sobie uzmyslowic czego Ludzie tak naprawde potrzebuja hehe
Probuj Maluj Pokaz Mi lepszy rysunek niz to tam wczesniej zaskocz nas
Ja tam pierdole umiem malowa Ale walkiem po scianie hehe na bialo :P

A po co????

church
09-29-2011, 22:23
Nie rób z siebie idioty większego niż jesteś tylko pomóż temu człowiekowi i pokaż jak się obsługuje ps-a i xero a nie wyjeżdżasz z jakimiś rysunkami. Przecież rysowanie to przeżytek.

Jak juz wiele razy wspomnialem w moich postach Finalnie po obrobce w Photoshopie i tak to rysuje i jest to tylko narzedzie ktore pomaga w pracy i nie marnujesz tyle papieru, I rysuje Na tablecie tak wiec urzywam Reki nie tylko do walenia gruchy i trzymania go do Lania.

church
09-29-2011, 22:26
A po co????

Bo Koleszka Chce Wiedzy udostepnie mu jak Chce Tego

Bo Ty go nie pokierujesz, swoim podopiecznym tez tak pomagalas?

YvonneS
09-29-2011, 22:29
Bo Koleszka Chce Wiedzy udostepnie mu jak Chce Tego

Bo Ty go nie pokierujesz, swoim podopiecznym tez tak pomagalas?

Ależ ja nikim nie chcę kierować.
Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Co innego propozycja rozwiązania jakiegoś problemu a co innego konktrene rady dotyczące danej kwestii.

church
09-29-2011, 22:36
Ależ ja nikim nie chcę kierować.
Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Co innego propozycja rozwiązania jakiegoś problemu a co innego konktrene rady dotyczące danej kwestii.

Znowu Mongolskie Filozofie i lapanie za slowka Lol

Po co mam czytac nastepny Watek zasmiecam jakimis wywodami i przekomazaniem sie z Toba A mialem tylko wzucic chlopakowi Cos co Go troche pokieruje w rysunku ma Czas pisal ze moze 3lata uczyc sie Rysunku To ja mu ASP Korespondencyjnie zrobie:eek:

YvonneS
09-29-2011, 22:43
Znowu Mongolskie Filozofie i lapanie za slowka Lol

Po co mam czytac nastepny Watek zasmiecam jakimis wywodami i przekomazaniem sie z Toba A mialem tylko wzucic chlopakowi Cos co Go troche pokieruje w rysunku ma Czas pisal ze moze 3lata uczyc sie Rysunku To ja mu ASP Korespondencyjnie zrobie:eek:

No to po co mnie w to mieszasz? Wyciągnij pomocną dłoń i nie tylko do kolesia bo to on czegoś tutaj potrzebuje? Prawda? Po co ta dyskusja ze mną? Ja akurat niczego od ciebie nie chcę.

church
09-29-2011, 23:05
Wszyscy mnie na kurs wysyłają, tylko jeden church myśli o moim portfelu :D Spoko pójdę na kurs ale jeszcze nie teraz. A poradnik narazie przejrzałem i ma moc... poświęcę mu dużo więcej czasu dziękuję ;)

On mi Dziekuje A Ty mi

"Nie rób z siebie idioty większego niż jesteś tylko pomóż temu człowiekowi i pokaż jak się obsługuje ps-a i xero a nie wyjeżdżasz z jakimiś rysunkami. Przecież rysowanie to przeżytek."

To OCB

Po CH.. sie Wpie...
Z PSm

O PS nie pytal i obsluge Xera?

Co To mialo Byc Sie Nazywa yyyyy ten teges Czekaj bo Jestem

Idiota (osoba upośledzona umysłowo według dawnych klasyfikacji. Idiotyzm to termin obecnie nieużywany w medycynie ze względu na pejoratywne znaczenie potoczne) albo sie Kreuje

"Umiesz Czytac ze Zrozumieniem?"

A to yyyyy nazywalo sie chymmm tennn no

To chyba jest

Ale nie jestem pewny do konca

Ironia czy Sarkazm? Czym sie Kierujesz? Po Co Ci To? Dlaczego To robisz? Sprawia ci to przyjemnosc? Po Co tyle Komentarzy?

nie wystarczyl by link ?

YvonneS
09-29-2011, 23:10
On mi Dziekuje A Ty mi

"Nie rób z siebie idioty większego niż jesteś tylko pomóż temu człowiekowi i pokaż jak się obsługuje ps-a i xero a nie wyjeżdżasz z jakimiś rysunkami. Przecież rysowanie to przeżytek."

To OCB

Po CH.. sie Wpie...
Z PSm

O PS nie pytal i obsluge Xera?

Co To mialo Byc Sie Nazywa yyyyy ten teges Czekaj bo Jestem

Idiota (osoba upośledzona umysłowo według dawnych klasyfikacji. Idiotyzm to termin obecnie nieużywany w medycynie ze względu na pejoratywne znaczenie potoczne) albo sie Kreuje

"Umiesz Czytac ze Zrozumieniem?"

A to yyyyy nazywalo sie chymmm tennn no

To chyba jest

Ale nie jestem pewny do konca

Ironia czy Sarkazm? Czym sie Kierujesz? Po Co Ci To? Dlaczego To robisz? Sprawia ci to przyjemnosc? Po Co tyle Komentarzy?

nie wystarczyl by link ?

Poproś swojego lekarza żeby ci zmienił pigułki bo te które bierzesz jak widać już nie działają, może wtedy świat wyda ci się piękniejszy a ludzie bardziej życzliwi?

church
09-29-2011, 23:51
Nie Chodze do Lekarza uwazasz ze powinienem sie z nim skonsultowac?
i znowu mi piszesz co mam z Soba zrobic

Pale osttatnio Dobry pasztet

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/308255_288320657848268_100000110084183_1330420_123 4653286_n.jpg

To mi pomaga na Takich jak ehheheheh eee no wiesz na kogo

YvonneS
09-29-2011, 23:59
I co, pomaga? Może aż za bardzo...heheheh.

church
09-30-2011, 00:12
Nie no Dobry Jest wiesz Tylko ze Gastro potem przeokropne i Pladruje lodowke

No i te komary Wszedzie :D

no i Drogi ten sport Na Euro sie musialem przzucic pozucic moje kochane PLNy

A takie mam w szafie ;D Pomagaja Mi hehe zaczna pomagac niebawem

https://www.icmag.com/gallery/data/500/54182_7.jpg

PS.
Ladna Fotka Dobra ostrosc swiatlo Sam robilem wiesz ? Moze na fotografie sie przezuce?

YvonneS
09-30-2011, 00:21
Próbuj, jak cię stać to czemu nie?

Zacznij od wyrzucenia kompaktu bo nie ogarniesz.

Poza tym pora wracać do tematu wątku.

church
09-30-2011, 00:28
Myslisz ze Aparat typu nie kompakt to takie skomplikowane urzadzenie?

Ze ustawienie czasu naswietlania
Przeslony
ISO
Ostrosci

Recznie to takie wyzwanie ?

Wole Zenita Epickiego na Klisze hehe Tam se mozna wszstko i wystarczy obiektyw Dokrecic odpowiedni :P

A co do watku mlody ma narazie co sie uczyc
Nie bede Go zawalal naraz kupa informacji bo nie ogarnie sie przestraszy

YvonneS
09-30-2011, 01:06
Nie bede Go zawalal naraz kupa informacji bo nie ogarnie sie przestraszy

Nie każdy jest tępy i ograniczony, więc może jakoś ogarnie?

Aby się tylko nie zniechęcił, w końcu kurs wirtualny nieco się różni od takiego tradycyjnego.

church
09-30-2011, 01:10
http://rapidshare.com/files/140490360/Ron_Tiner_-_Figure_Drawing_Without_A_Model.part1.rar
http://rapidshare.com/files/140491835/Ron_Tiner_-_Figure_Drawing_Without_A_Model.part2.rar
http://rapidshare.com/files/140675761/Ron_Tiner_-_Figure_Drawing_Without_A_Model.part3.rar

Ron Tiner Figure Drawing Without A Model

Moge tak dlugo jeszcze

church
09-30-2011, 01:17
Wiesz jeszcze nie wiem Co lubi rysowac jaki ma styl to precyzyjniej wybiore mu lekture

Wsumie nie ma stylu bo nie rysuje

Amerykanski komiks
Manga
HomoSapiensy
Zwierzeta
Zdechla Natura
Gole Baby
Cyce
Cmentarz
Kubizm
Abstrakcja
Portret

??
No niewiem Moze Jak Sie Zapozna ze swoim Watkiem ponownie Napisze mi co Dalej A wtedy Polece z wiedza ktora nam oferuja skanery i Internet

A jak nie jemu To moze komus innemu sie Przyda

PalKory
09-30-2011, 11:03
W Holandii teraz mieszkasz?

YvonneS
09-30-2011, 11:29
W Holandii teraz mieszkasz?

Raczej we Włoszech mieszka.

church
09-30-2011, 12:02
Brawo Iwonko :D

slahtz
10-03-2011, 12:29
Dzięki za konkretne podpowiedzi ;) póki co ćwiczę sobie ten pierwszy poradnik. Dla przykładu zamiast koła robiłem jajco, a po nie całych 10 minutach była to już kula z cieniami itp. Także w miarę postępów będę je aktualizował w tym temacie :)

church
10-03-2011, 12:40
To pokaz ta Kule z Cieniami :D

haliboy
10-03-2011, 13:49
ja tez lubie te lekarstwa zawsze bongo sluchawki na uszy i wioo do rysowania :)

church
10-03-2011, 16:55
ja tez lubie te lekarstwa zawsze bongo sluchawki na uszy i wioo do rysowania :)

Relax Odciecie Zajecie

haliboy
10-03-2011, 17:37
hehe no dobre slowa dobrales poka poka jak ci idzie :)