PDA

View Full Version : uczulenie na farbe

Lion-of-judah
03-12-2008, 16:32
witam
pracuje na atestowanym nie uczulającym tuszu lecz słyszałem ze moze wystąpić uczulenie u niektórych osób i tatyator mojej kumpeli pierwsze zrobił kropkę a po paru dniach jak zobaczył ze nie ma uczulenia to dopiero dziarał...

czy to jest prawda ze mozna mieć uczulenie na atestowany tusz?

PS. sory za pomylenie kategori i prosze o przesunięcie tematu do "tattoo master"

roten
03-13-2008, 13:20
witam,

ogolnie jest tak ze 99.9% osob nie ma uczulenia na tusze, ale znam osobe ktorej sie to przytrafilo, jest to straszny problem gdyz trzeba robic przeszczep. nie bede sie tu rozpisywal, ale lekarze (w anglii) ktorzy beda go operowac spotkali sie 3 razy z takim przypadkiem.

pozdro

Shtojer
03-14-2008, 21:11
Roten ale te amputacje sa spowodowane po wykonaniu calego wzorku ;) Puki co widzialem to kazdy tatuator robi probke przed wykonaniem "zabiegu". Przynajmniej w moich okolicach ;) Po malutkiej kropce lub kresce amputacja nie grozi :)

roten
03-14-2008, 21:19
tak, po wykonaniu calego wzoru , od poczatku mial z tym poblemy jakas wysypka swedzenie, chodzi z tym juz prawie rok, a dopiero teraz mu to zrefunduja tzn ten zabieg. dodam ze tatuaz mu robil jakis podrozny tatuator :) nie ma to jak mniec teraz duza plame na przedramieniu... gosc chyba juz nie zrobi sobie tatuazu nigdy wiecej.

Shtojer
03-15-2008, 15:25
Hehe po takim przezyciu tez bym nie chcial :D ale bardzo interesujace gdyby zrobil to sobie na plecach :P "dodam ze tatuaz mu robil jakis podrozny tatuator" i tu jest dobry przyklad ze najlepiej isc do profesjonalnego studio do doswiadczonego tatumajstera :P

Lion-of-judah
03-17-2008, 19:57
a ile czeba czekać od zrobienia tej kropki i jakie bęedą oznaki uczulenia jakieś widoczne? czy to tylko wysypka czy jakieś zaczerwienienie wokoło tej kropki itp...??

krzywuz
03-21-2008, 22:32
A jakie sa objawy takiego uczulenia? po ilu wystepuja? i gdzie sie udac gdy podejrzewamy cos takiego?

somok
03-05-2009, 17:01
Piszesz o atestowanych tuszach, jakie to są i gdzie je kupujesz, bo z tego, co mi wiadomo to nie ma takich na rynku a już na pewno nie maja polskich atestów

emilekbs
04-14-2009, 08:18
Witam, mialem robiona dziabe jakoś w listopadzie 2008 roku, następnego dnia zauważyłem ze mialem wysypkę w okol dziaby ale zniknela wysypka po 3 tyg. i na dzień dzisiejszy dziaba ma sie dobrze, czy to ze mialem wysypke oznacza ze mam uczulenie i nie mogę robic se wiecej dziab? (dziaba nie byla robiona normalna maszynka tylko kolką i chyba byl jakis zwykly tusz).

orygami
04-14-2009, 10:06
Dlatego wszyscy tutaj odradzają dziabanie się kolkami i innymi wynalazkami. Masz szczęście że tylko wysypką się to skończyło.

Shtojer
04-14-2009, 13:36
Czasem zdarza sie taka wysypka z powodu ze po zgoleniu skora nie chce dac sie przebic przez wlosy

wisnia9993
01-03-2011, 16:15
Witam wszystkich!!!
Od 2 lat mecze się z alergia na barwnik różowy. Tatuaż zrobiłam sobie na nodze na dole i zaczęło się od swędzenia i puchnięcia a skończyło się po długim leczeniu na usunięciu chirurgicznym:(:eek:Obecnie jestem po 5 operacjach:naciąganie skory poprzez wstawienie Expandera itd....Jeśli ktoś chce porozmawiać podaje adres olawis3@wp.pl

1grzesiu1
01-03-2011, 17:23
Witam wszystkich!!!
Od 2 lat mecze się z alergia na barwnik różowy. Tatuaż zrobiłam sobie na nodze na dole i zaczęło się od swędzenia i puchnięcia a skończyło się po długim leczeniu na usunięciu chirurgicznym:(:eek:Obecnie jestem po 5 operacjach:naciąganie skory poprzez wstawienie Expandera itd....Jeśli ktoś chce porozmawiać podaje adres olawis3@wp.pl

wstaw zdjecia nogi ciekawy pechowy przypadek:)

boro
01-03-2011, 18:19
uczulenie?? az takie potężne objawy?? coś czuję że nie tylko sama farba była przyczyną

marcinjaworsky
01-03-2011, 22:37
Z tą pewnością że powodem jakiś perturbacji w czasie gojenia może być uczulenie na jakiś składnik pigmentu którym się tatuowaliśmy nie jest do końca takie proste.
Czasami trzeba "pogrzebać" trochę głębiej i zastanowić się nad innymi elementami jakie mogą zagrozić higienie pracy.
Ostatnio miałem klienta który generalnie był uczulony ( od małego ) na prawie wszystko poza powietrzem... zanim przystąpiliśmy do pracy dwa tygodnie wcześniej konsultował składy pigmentów ze swoim lekarzem. potem mała kropka na wszelki "słuczaj... " Opinia lekarza była pozytywna nic po teście kropkowym się nie pojawiło ... a skończony motyw na przedramieniu cieszy go po dziś dzień ,..bez żadnych przykrych efektów ubocznych.
Osobiście uważam więc że częsciej przyczyną jakiegoś pojawiającego się "gówna " jest błąd w sztuce i nie zachowanie podstawowych warunków higieny w czasie wykonywania tatuażu a niżeli uczulenia itp.

owieczka33
01-04-2011, 08:38
Alergia? A nie problemy z higiena w salonie, badź w trakcie gojenia?