PDA

View Full Version : Uczulenie na ALANTAN + KREM

Puchatek__123
04-29-2010, 19:04
Witam szanowne grono forumowiczów.

Mam do was takie pytanie czy spotkał się ktoś z was może z takim problemem jak reakcja uczuleniowa na "Alantan plus Krem"

"Cholera" mam taki problem podczas gojenia świeżego tatuażu bodajże w 7 dniu zostałem trafiony jakimś cholerstwem. A tak dokładnie wywaliło mi miejscowo na tatuażu "ostre" zmiany skórne bez widocznych objawów jakiego kol wiek zakażenia ponieważ nie zaobserwowałem wystąpienia ropy jedynie tylko struktura tego miejsca zrobiła się wypukła i dużo odstająca od normy na jakieś 2-3mm .I teraz jest taka sytuacja że mija już 3 tydzień gojenia a problem za bardzo nie ustępuje.Można by powiedzieć że troszeczkę się spłaszczyło ale bez większej rewelacji.Oczywiście odstawiłem stosowanie Alantanu po nie waż oprócz tego wywaliło mi wysyp białych krostek.
Czy spotkał się może ktoś z was osobiście z takim problemem i mógł by na pisać parę mądrością jak się ta chora sprawa zakończyła na jakości i stanie tatuażu??

Zastanawiam się również czy nie jest to spowodowane reakcja alergiczna na dany barwnik dla tego że reakcja ta wystąpiła właśnie na tym jednym barwniku.

Więc suma summarum przestrzegam przed stosowaniem "Alantanu" podczas gojenia waszego tatuażu,bo jak widać na załączonym obrazku stosowanie tego kremu może spowodować reakcje uczuleniową!!!

Oczywiście jest to na pewno uzależnione od danego organizmu człowieka i nie każdy będzie reagował tak samo na dane właściwości i skutki uboczne używanego produktu w tym wypadku maści.

Chciał bym poznać wasza opinie na ten temat czy zdarzyła się wam taka sytuacja lub czy spotkaliście się z takim "numerem"

Pozdrawiam

pajak914
04-29-2010, 21:20
Sranie w banie. Jeżeli łosiu używasz kremu do wygajania dziary do czego się spodziewasz? Alantan jest dobry jak każda inna maść, wszystko zależy od tolerancji organizmu. Ehhh, trochę wiedzy posiądź a potem wygłaszaj swoje mądrości.:eek:

YvonneS
04-29-2010, 21:40
Tak, spotkałam się z uczuleniem na alantan maść i uważam, ze to najgorsze badziewie jakie można kupić wbrew temu co sądzą wielcy znawcy tańszych leków.
Reakcja alergiczna wystąpiła u mnie i u mojego męża, nieco mniej nasilona, więc nie sądzę aby to był przypadek i z tego co wiem takie rzeczy się zdarzają. Jednak są osoby które sobie tą maść chwalą i niech tak zostanie.

pitrek681
04-29-2010, 22:05
tak tylko uwazam ze zdrowie jest wazniejsze poniewaz nie spodkalem sie nigdy z osoba uczulona na MASC bepanthen dlatego zawsze bede zwolennikiem tegoz leku alatan+ MASC bardzo mi sie przykro kojarzy wiem z wlasnej skory:)

YvonneS
04-29-2010, 22:09
Też jestem zwolenniczką bepanthenu i nie zamieniłabym tej maści na żadną inną chyba że o podobnym składzie.
Chodziło mi o to, że o zaletach i wadach zarówno bepanthenu i i alantanu dyskutowano już na tym forum i nikt nikogo nie przekonał że alantan to badziewie, wiec niech sobie go zwolennicy stosują a ten kto się zastanowi sam wybierze co jest lepsze.

Puchatek__123
04-29-2010, 22:10
"YvonneS"

Czy mogła byś powiedzieć coś więcej o tym w jaki sposób objawia się u ciebie "uczulenie" po zastosowaniu Alantanu ??

YvonneS
04-29-2010, 22:14
Z tego co pamiętam wysypką, puchnięciem i swędzeniem, natomiast mąż miał chyba lekko zaczerwienioną skorę i też go swędziało. Po odstawieniu samo przeszło.

pajak914
04-29-2010, 22:14
Zgadzam się z przedmówcami, że najważniejsze jest zdrowie i gdyby dajmy na to Alantan (albo jakakolwiek inna maść) wywołała u mnie niepożądane efekty to wylądowałaby na dnie kosza. Już wiele razy podkreślałem, że znaczenie ma także tolerancja organizmu na poszczególne specyfiki. U siebie wygoiłem jak narazie 2 tatuaże przy pomoy Alantanu i wszystko obyło się bez żadnych komplikacji. Każda z tych maści ma w cholerę witamin, etc. więc co kto woli i co komu pasuje.

Zaś jeżeli ktoś pisze, że miał komplikacje używając KREMU to ja pytań nie mam.

YvonneS
04-29-2010, 22:39
Substancją czynną Bepanthenu jest dekspantenol.
Dekspantenol po wchłonięciu przez skórę przekształca się do kwasu pantotenowego, który jest składnikiem koenzymu A i odgrywa ważną rolę w metabolizmie każdej komórki. Kwas pantotenowy bierze udział w budowie naskórka skóry i śluzówki. W procesie gojenia ran pobudza mitozę i utwardzanie włókien kolegenu. Preparat działa łagodząco, przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie ran.

Bepanthen krem rózni się od maści dodatkiem chlorowodorku chlorhexidyny 5 mg i nie ma znaczenia czy się stosuje maść czy krem, bo to są te same substancje w takich samych dawkach jednak krem szybciej się wchłania, dlatego do gojenia tatuaży używa się maści a nie kremów, gdyż tatuaż podczas gojenia nie może być suchy.

pitrek681
04-29-2010, 22:43
no wlasnie o to chodzi dlatego nie umie czasem pojac dlaczego ludzie kupuja kremy wiadomo rana jest powierzchowna i dlatego lepiej zeby masc zostala na skorze a nie wchlaniala sie jak przy innych glebokich ranach