PDA

View Full Version : Totalny BURAK czy da się go uratować ???

xxkeiraxx
05-04-2009, 11:23
Wczoraj został mi zrobiony kolejny tatuaz, mam swojego zaufanego tatuatora ale on dziara dopiero od 5 la i jeszcze sie doucza robil mi poprawke starego tatoo i wyszla mu bardzo ladnie ale nowego tatoo balam sie mu dac zrobic.
Pare osob polecilo mi goscia ktory ponoc swietnie dziara, widzialm jego tatoo u jego zony naprawde swietne tatuaze, dla tego oddalam sie z nowym tatoo spokojnie w jego rece tym bardziej ze robi tatuaze juz od 20 lat.

W lusterku nie dalo sie go dokladnie obejrzec po skonczonej robocie ale jak przyszlam do domu i zrobilam zdjecie ogladajac go uwierzcie mi az sie poplakalam mimo ze duza ze mnie dziewczynka :((
To moj 6 tatuaz i jestem totalnie zalamana.

Tatoo jeszcze nie skonczony bo w kole ma byc jeszcze chinska litera i daty urodzin moich dzieci, dziekowac Bogu ze nie moglam juz wytrzymac bolu i odpuscilam sobie te daty i literke bo juz je sobie wyobrazam !!!

Powiedzcie ze da sie to poprawic by wygladalo dobrze czy niektore elementy sa juz tak zrypane ze bedzie musilo zostac???

http://images41.fotosik.pl/113/6387306bb8343d19med.jpg (http://www.fotosik.pl)

A to projekt jak mialo to wygladać
http://images45.fotosik.pl/117/007396bc4612051d.jpg (http://www.fotosik.pl)

YvonneS
05-04-2009, 11:29
Rzeczywiscie paskudnie to wygląda.
Pewnie da się coś z tym zrobić, może jakiś cover?

Wojtas
05-04-2009, 12:06
Jakos mi sie niechce wierzyc ze ten koles robi tattoo od 20 lat masakra jest jakas nie wyglada to za dobrze poczekaj do pelnego wygojenia moze da sie cos naprawic zabilbym goscia za takie cos....

orygami
05-04-2009, 12:13
Ojojoj a myślałem że ja jestem cienki....... spokojnie nie martw się na zapas, napewno da się coś z tym zrobić.:cool:

xxkeiraxx
05-04-2009, 13:20
A chcecie sie jeszcze bardziej posmiac, odnosnie tego ile mi za to krzyknol ?

150zł !!!

Na szczescie mialam mu zaplacic dopiero dzis bo dostaje przelew ale uja dostanie a nie kase.
Cos czuje ze bedzie niezly dym z nim. Nie wspomne juz o tym ze mam od wczoraj goraczke i to srasznie boli.

YvonneS
05-04-2009, 13:28
Ciesz się, ze nie 500.
Co to jest 150 zł za byle jaki tatuaż w ogóle za tatuaż?

Tak to jest jak się chce zaoszczędzić i wybiera "artystów" pokroju kolegi co od czasu do czasu tatuuje samoróbką w domu.

Moj znajomy za obrazek mniej więcej podobnej wielkości i na dodatek same kontury bez wypełniania zapłacił 500zł (dużo) ale tatuaż ma zrobiony świetnie. Dlatego zawsze warto zastanowić się nad wyborem tatuażysty i nie oszczędzać bo za ładnie wykonane dzieło trzeba czasami zapłacić sporo.
Mozę i ten człowiek zajmuje się tatuowaniem te 20 lat ale jak widać artysta z niego marny.

orygami
05-04-2009, 14:48
On to robił maszynką ?

Wojtas
05-04-2009, 15:06
Artysta bardzo i to bardzo marny :mad:

YvonneS
05-04-2009, 16:04
On to robił maszynką ?

To teraz pomyśl, taki tatuażysta "plemienny" robi ręcznie prymitywnymi narzędziami i linie, kreski wychodzą mu ładniej i są proste.

Wojtas
05-04-2009, 16:13
Dokladnie tak jak przedmowca mowi zgadzam sie z tym a tak apropo z chcecia bym sprobowal w jakiejs wiosce takiego tattoo wiem jedno napewno bardziej boli :D ale kiedys moze sie wybiore do takiego plemienia he he

YvonneS
05-04-2009, 16:15
Dokladnie tak jak przedmowca mowi zgadzam sie z tym a tak apropo z chcecia bym sprobowal w jakiejs wiosce takiego tattoo wiem jedno napewno bardziej boli :D ale kiedys moze sie wybiore do takiego plemienia he he

Oglądałeś może na discovery "Rytualne zdobienie ciała"?
Też z chęcią bym spróbowała ale jak widać na taki tatuaż trzeba sobie zasłużyć, wykazać się czymś aby go zdobyć.

Wojtas
05-04-2009, 16:27
Ogladalem ogladalem zupelnie inna bajka niz maszynka dokladnie tak jak mowisz trzeba na niego zaslurzyc wiadomo jak to w plemionach moze sa ludzie ktorzy stosuja i obryci sa w tej kulturze ja bynajmniej takiej osoby nie znam....

xxkeiraxx
05-04-2009, 16:38
Nie wiem z jakich wy duzych miast jestescie ale u nas za takiej wielkosci jak ja mam tatuaz robiony maszynka w serylnych warunnkch z znieczuleniem placi sie 40-50zl przyjecialel robil sobie tribal na cale ramie do lokcia super mu zrobili jak z salonu i placil za to 100zl.

Nie porowujmy cen z salonami wtatuazu chodz i moja siostra robila sobie dosc spora głowe tygryska na piersi w profesjonalnym studiu w świdnicy i placila 80zl a zrobili jej rewelacyjnie.

xxkeiraxx
05-04-2009, 16:39
Powiedzcie mi czy 3 tygodnie wystarczy aby isc to poprawiać?

YvonneS
05-04-2009, 16:45
Ogladalem ogladalem zupelnie inna bajka niz maszynka dokladnie tak jak mowisz trzeba na niego zaslurzyc wiadomo jak to w plemionach moze sa ludzie ktorzy stosuja i obryci sa w tej kulturze ja bynajmniej takiej osoby nie znam....

Wystarczy jak pojedziesz do Japonii, tam też ci zrobią tatuaż tradycyjną techniką i w dodatku kolorowy.
Jezeli chodzi o tatuaż plemienny to jednak najładniejsze tatuaże pochodzą z wysp Pacyfiku, samo słowo "tatau" oznaczające prawidłowy lub nacinanie pochodzi z Polinezji, skąd później przywędrowało do Europy. Właśnie tam forma prymitywnego tatuażu plemiennego osiągnęła doskonałość i co ważne, wzory były indywidualne i chronione. Naśladowanie jakiegoś wzoru mogło być dozwolone jedynie za opłatą.

Nie wiem z jakich wy duzych miast jestescie ale u nas za takiej wielkosci jak ja mam tatuaz robiony maszynka w serylnych warunnkch z znieczuleniem placi sie 40-50zl przyjecialel robil sobie tribal na cale ramie do lokcia super mu zrobili jak z salonu i placil za to 100zl.

Nie porowujmy cen z salonami wtatuazu chodz i moja siostra robila sobie dosc spora głowe tygryska na piersi w profesjonalnym studiu w świdnicy i placila 80zl a zrobili jej rewelacyjnie.

Taniocha jednym słowem, aż się wierzyć nie chce.
Czterdzieści złotych za tatuaż? Przestałam się dziwić marnej jakości wykonania.
Cena którą podałam wyżej pochodzi z salonu Maniac Tattoo w Lublinie.
Moj mąż też tam sobie robił tribala na nadgarstku i zapłacił za niego 300 zł.

orygami
05-05-2009, 11:31
Pytanie banalne było a jak się rozkręciło.. :) Zastanawiałem się czy maszynką bo wygląda jak dziarane kolką bez rozcieńczania tuszu i z odręcznym wzorem. Jeśli ktoś pracuje maszynką ma dostęp do igieł itp to naprawdę się nie postarał. Są mistrzowie w Japonii posługujący się starą techniką, którzy wykonują „bodysute” i wygląda to naprawdę super a przecież jest to tylko patyk zakończony igłami. W tym wypadku po 20 latach praktyki (można już nieźle rysować) i dostępie do profesjonalnego sprzętu można by się spodziewać fajnego wykonania.
Dwadzieścia lat nie w kij dmuchał ale ile ten gościu w tym czasie dziarek zrobił? jedną na rok ???

xxkeiraxx
05-05-2009, 14:15
Dziarek zrobił od cholery widzialam jego prace jego zona ma super jego dziarki naprawde super dla tego bez zadych obaw mu sie oddalam w rece. Nie mam pojecia dla czego mu tak to wyszlo do tego wozr byl dkalkowany, mam 6 tatoo i nawet te robione kolka w spartanskich warunkach wygladaja lepiej.

Wczoraj pwiedzialam mu co mnie boli i jak to wyglada i ze nie mam zamiaru za to placic bo dopiero teraz sie wykoszutuje na poprawe tego a zaliczka ktora mu dalam i tak przewyszsza wartosc tego co wykonal, wiecie co powiedzial ?
Ze wymyslam sobie jakies buraki zeby nie placic a tatuaz wyglada super a jak sie wygoi bedzie jeszcze lepiej i jak zrobi mi poprawki to bedzie idealny.

Poprawki ? jakie poprawki za zadne skarby mu sie juz w rece nie oddam a tatuaz jest caly do poprawy kazdy kontur.
Ale coz nie moglam spodziewac sie ze tak bedzie widzac jego prace i slyszac pochlebne slowa od innych na temat jego dziarania.
Trudno teraz glowa w dul i trzeba bedzie naprawiac.

YvonneS
05-05-2009, 15:16
nawet te robione kolka w spartanskich warunkach wygladaja lepiej.

.

Nie obraź się ale nigdy nie pozwoliłabym na wykonanie tatuażu kolką, chyba, ze byłby to tatuaż "plemienny" wykonywany tradycyjną techniką.
Nie rozumiem jak można oszpecać się w ten sposób?
A ten gość co ci spieprzył dziarę to powinien sobie chyba w ogóle dać spokój z tatuowaniem.

Sadchild
05-05-2009, 15:53
xxkieraxx - ale czekaj, jaka to maszynka byla? strunowka pewnie? bo to na nic innego nie wyglada.
Druga sprawa co dla innych jest super praca, a co dla Ciebie?
Poczekaj z miesiac, jedz do duzego miasta - gdzies gdzie nie robia tribali za 100zl, a reszty za 40-50zl i tam go popraw - sorry ale innej rady nie mam.

xxkeiraxx
05-05-2009, 20:15
Ja juz mam nagrane pozadne poprawienie tego tylko teraz chodzi mi czy wystarczy okolo 3 tygodni odpoczynku zeby to poprawic?

Ja swoja przygode z tatuazami zaczelam 11 lat temu, kiedys tatuaz dla mnie byl na pokaz i na szpan na dyskotekach. Teraz moje moje tatuaze sa tylko dla mnie i musza sie podobac tylko mi mam gdzies co sadza o nich przechodnie na ulicy.
Mam 6 tatoo i pewnie z czasem jeszcze cos mi dojdzie ale to moje tatuaze ktore kocham i nie wyobrazam sobie jak moglo by ich juz nie byc na moim ciele nawet tych najwczesniejszych ktore teraz sa juz wyblakle i wzory przestarzale.

A ten tatoo jest dla moich dzieci beda na nim daty ich urodzin i chinska litera K od ich inicjałów dla tego ten tatuaz musial byc duzy i musi byc idealny dla mnie samej nie dla innych bo jest na karku i pod wlosami i ubraniem i tak zadko kiedy bedzie go widac.

YvonneS
05-05-2009, 21:27
Ja swoja przygode z tatuazami zaczelam 11 lat temu, kiedys tatuaz dla mnie byl na pokaz i na szpan na dyskotekach. Teraz moje moje tatuaze sa tylko dla mnie i musza sie podobac tylko mi mam gdzies co sadza o nich przechodnie na ulicy.
widac.

Ale nie musi to od razu oznaczać oszpecania ciała byle czym.

Szczególnie kobieta dbająca o wygląd powinna starannie dobierać "ozdoby" po to aby nie robić z siebie zjawiska tandetnego. Tatuaże wcale nie muszą być widoczne, jezeli nawet robimy je "dla siebie" róbmy je tak aby nas nie szpeciły tylko upiększały.

Maacek
05-06-2009, 09:53
A skąd wiesz, że jej tatuaże są oszpecające, bo chyba to sugerujesz :)

YvonneS
05-06-2009, 10:12
A skąd wiesz, że jej tatuaże są oszpecające, bo chyba to sugerujesz :)

Niczego nie sugeruję, jednak wydaje mi się, ze tatuaze robione kolką nie są najlepszej jakości. Poza tym ten co sobie zrobiła ładnie nie wygląda, moze dopiero po poprawieniu będzie dobrze, czego jej życzę, bo też jestem kobietą i wiem co to znaczy mieć coś co się nie podoba.

xxkeiraxx
05-06-2009, 11:49
Wiecie z tatuazami jest troche jak z moda, to co innym sie podoba wcale nie musi sie podobać reszcie. Wiele babć nawet na najpięknieszy tatuaż powie ze to totalna maszkara i jak mozna bylo sie tak oszpecic.

Moja znajoma ma na kostce motylka ktory bardzo podoba sie jej, jej mezowi a nawet mojemu a dla mnie to totalnie niepasujacy niewypał.
Tak wiec ja zostane przy zdaniu ze tatuaze sa dla ich wlascicieli i jesli ktos ma ochote wytatulowac sobie krzywa gwiazdke na czole dla mnie jest glupi ale wazne by on patrzac w ustro sie nie przeklinal.

Oczywiscie zgadzam sie z w 100% ze tatuaz powinien zdobić ale to dla jednych jest ozdoba dla innych moze byc szpetne.

A to zdjecie mojego pierwszego tatoo robionego kolka 8 godzin troche kiepskie bo na te chwile mialam je pod reka, wiem ze do pozadnego tatuazu to mu jeszcze ho ho ho ale mi sie bardzo podoba i chyba bym sie zaplakala jak by znikl z mojej reki. Z czasem go poszlifuje by byl rowny i w miare ladnie wygladal ale najpierw musze uporac sie z tym nieszczesnym karkiem :(
http://images46.fotosik.pl/118/c2c0ea2837ba800d.jpg (http://www.fotosik.pl)

xxkeiraxx
05-09-2009, 21:36
Nie bede zakladala nowego tematu moze ktos z was jeszcze zagladnie na ten ale pojawil mi sie maly problem z tym tatoo na karku.
Mianowicie lewa strona zagoila sie swietnie juz nie ma na niej strupkow a prawa kurcze chyba zaczela mi sie babrac. Mam na niej jeszcze duze grube strupy i musze przyznac ze przy karzdym ruchu glowa boli dosc mocno ( tylko prawa strona tatoo ) Do tego dzis zrobilam zdjecie i zauwarzylam ze tatoo znow zrobil sie w kolo po prawej stronie czerwony jak zaraz po jego zrobieniu i nie wyglada to ladnie.
Dbam o niego jak nalerzy przemywam mydlem siarkowym osuszam i smaruje alatanem +. Powiedzcie co o tym sadzicie czy przypadkiem nie wdala sie infekcja? jak tak to co teraz z tym robic ? ps. to jest 6 dzien od zrobienia dziarki ( nie liczac dnia w ktorym byla robiona )

http://images37.fotosik.pl/117/7d3779cb198fbc91med.jpg (http://www.fotosik.pl)

YvonneS
05-09-2009, 21:51
Przemywaj spirytusem :D

xxkeiraxx
05-09-2009, 22:17
Normalnie Cie walne ! :D

YvonneS
05-09-2009, 22:21
Normalnie Cie walne ! :D

Dawaj.
Obiecuję, ze oddam :D

Kup tribiotic w saszetce i posmaruj na wszelki wypadek. Nie wydaje mi się, żeby to była infekcja ale...

Wojtas
05-10-2009, 22:59
Widze ze naprawde masz pecha niedosyc ze tatuazysta spieprzyl wzorek to jeszcze jakies swinstwo sie wdalo powiesilbym tego goscia naprawde.....

xxkeiraxx
05-11-2009, 11:46
Posmarowalam tym rtybiotykiem i jest juz duzo lepiej.
Troche mniej boli ale strupy jeszcze sa po prawej stronie dosc duze jak na 8 dzienn (bez dnia zrobienia) to juz tego dawno nie powinno byc. Do tego wiecie co nie wiem czy to normlane bo wczesniej tak nie mialam to skrzydlo po lewej stronie juz wygojone podczas dotkniecia zaczyna bolec ale tak dziwnie jak by pod spodem ( pod skora ) naprawde dziwne uczucie bolu. Ale dam spokojnie mu jeszcze sie wygoic.

Naprawde po raz pierwszy tak mi sie dziwnie goi tatoo, ten na rece byl poprawianny miesiac temu na blache i po 4 dniach zeszly mi cieniutkie strupki a po 7 juz przestal sie luszczyc przezroczysty naskorek, teraz jeszcze super sciemnial tusz. A tu jakies kufa czary mary :(

Wojtas
05-11-2009, 21:54
Wszystko jest zalezne od tatuatora jego techniki dziarania i przedewszystkim sterylizacji sprzetu poprostu koles mial zly dzien a to sie odbilo akurat na tobie. smaruj Tribiotikiem i czekaj az sie zagoi bedzie dobrze bol z czasem tez powinien przejsc. co do gojenia innego tatuazu twojego bierz tez pod uwage miejsce ma tez to znaczenie i oczywiscie inny tatuator pozdrawiam i zycze szybkiego gojenia :D

gangbang
05-28-2009, 16:28
siemanko.nie dolujcie dziewczyny jeszcze bardziej niz juz jest::o
sadzac po samym ta2 chlopina prubowal wyjsc ze swoja koncepcja tego tatu np skszydla "ala prawdziwe"i takie tam;) ale chyba poprostu cie zlal i nie chcialo mu sie robic i na 100000000% nie robi tatuazy od 20 a nie przez 20 lat bo po takim czasie i wydaje mi sie ze koledzy mysla tak samo to kontur powinien wygladac jak przy linijce bo przy cieniowaniu chlop moze nie miec wyobrazni ale kontur po 20 latach musi byc perfekt.
ja na twoim miejscu bym wziol teraz go za morde i niech ci sponsoruje poprawke w studiu i to dobrym bo da sie na pewno cos tym zrobic nie martw sie.kija w reke i z wizyta u tego speca.pozdrawiam:)

xxkeiraxx
05-28-2009, 16:37
Ze specem sie nie odzywamy :) walnol focha jak mu powiedzialm ze to totalny burak a on stwierdzil ze tatuaz jest zajebisty i wymyslam sobie zeby nie placic.

Poprawke mam juz gdzie PROFESJONALNIE zrobic :D Zbieram tylko teraz blaszki na niego :D
Mam nadzieje ze juz niedlugo wstawie zdjecie profesjonalnie poprawionego tatoo i wreszcie bede mogla zwiazac wlosy w kucyk wychodzac na ulice hihihi:D

gangbang
05-28-2009, 16:41
hahahah walna focha :Dmusialas urazic jego dume.i jak on uwaza ze ta2 jest w deche to moze uzbieraj tez blaszki dla niego biedaka...na terapie bo cos z banka musi miec.

AbSoLaDo8118
05-29-2009, 01:02
zj**al ci doszczednie ten tatuaz...wspolczuje...ale bedzie dobrze:) uwierz tatuazysta o duzym doswiadczeniu z niczego moze zrobic cos tylko trzeba trafic wlasnie na takiego ktory ogarna co i jak:) hehe pzdr:*

xiwanx
06-18-2009, 00:25
A ten tatoo jest dla moich dzieci beda na nim daty ich urodzin i chinska litera K od ich inicjałów dla tego ten tatuaz musial byc duzy i musi byc idealny dla mnie samej nie dla innych bo jest na karku i pod wlosami i ubraniem i tak zadko kiedy bedzie go widac.

Hej,

Zarejestrowałem się tylko po to, żeby Ci odpowiedzieć w tym topiku.
To, co masz na projekcie to nie jest żadna chińska litera K, tylko znak 先 który wymawia się po chińsku xian4 (po polsku jakby "śjen" płaskim wysokim tonem), a po japońsku bodajże "sen". Oznacza "pierwszy" i pochodne od tego słowa w różnych złożeniach. Nie wiem jak jest ze znajomością chińskiego pisma wśród polskich tatuażystów, ale po tym co widzę na ulicach, to nietęgo - widziałem raz kolesia, który miał na szyi napisane coś w stylu "kura pies". To raz. A dwa, z punktu widzenia kaligrafii wypadałoby może dać bardziej ozdobną czcionkę - wyobraź sobie Chińczyka albo Japończyka z napisem "PIERWSZY" czcionką Arial na szyi - to jest tego typu efekt, więc dobrze dowiedz się co i jak z chińskimi znakami.

Mam nadzieję, że w porę napisałem...

Pozdrawiam,
xiwanx

YvonneS
06-18-2009, 08:27
Dlatego nigdy nie zrobię sobie napisu inną czcionką niż ta co do której mogę być pewna, ze nie popełnię błędu i nie wyjdzie bzdura.

xiwanx
06-18-2009, 10:33
Dlatego nigdy nie zrobię sobie napisu inną czcionką niż ta co do której mogę być pewna, ze nie popełnię błędu i nie wyjdzie bzdura.

No tak, ale dopóki nie robi tego ktoś, kto na prawdę orientuje się w chińskiej typografii, to jesteś skazana na drukarskie czcionki typu SimSun (odpowiednik Times New Roman) Jeśli pooglądasz pod tym kątem japońskie tatuaże, na których użyto pisma dla ozdoby, to zobaczysz, że znak jest zawsze wyjątkowy - to nawet nie są "czcionki" tylko kaligrafie robione przez tatuażystów.

Pzdr
xiwanx

YvonneS
06-18-2009, 12:44
Bo to takie pismo.
Na pewno w Polsce bym sobie czegoś takiego nie robiła, chociaż nie powiem, fajnie to wygląda ale nie wiadomo co oznacza.
Np. tutaj http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/witam-1288.html

Madines
06-18-2009, 13:40
Bo to takie pismo.
Na pewno w Polsce bym sobie czegoś takiego nie robiła, chociaż nie powiem, fajnie to wygląda ale nie wiadomo co oznacza.
Np. tutaj http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/witam-1288.html

Jak literki, to najlepiej przetłumaczyć u przysięgłego tłumacza, wtedy jest pewność 100%, że napis nie oznacza "jestem debilem", czy czegoś jeszcze gorszego

YvonneS
06-18-2009, 13:42
Chodzi jeszcze o wykonanie.

pontonss
06-18-2009, 14:44
Powiem wam że w sprawach które nie mogę w żaden sposób sprawdzić nie ufam nikomu, dlatego nie robie sobie żadnych napisów po Elficku itp. sławny przykład Dody ten napis po Hindusku ( może sie myle ale wiem że to coś z tamtąd) w połowie Indii oznaczam Mądra a w drugiej Krowa ehh:)

kasik:)
06-18-2009, 16:14
odnośnie moich pleców

Jak literki, to najlepiej przetłumaczyć u przysięgłego tłumacza, wtedy jest pewność 100%, że napis nie oznacza "jestem debilem", czy czegoś jeszcze gorszego

hehe tak tak

tylko mi to pisała kuzynka która studiowałą japonistyke w Warszawie..
teraz uczy japońskiego :D
i oprócz że ona sprawdzała to po kilka razy w swoich mądrych książkach to jeszcze z 50 razy w internecie ..
a ponieważ to co mam na plecach to nic trudnego... tylko moja data urodzenia.. wiec sie nie bałam.. :D

dwa pierwsze symbole to Maj kolejne cztery to 21 a reszta 1988 :p

Madines
06-18-2009, 16:45
Pewnie bolało na kręgosłupie, też sobie bym chciała coś tam kiedyś zrobić, ale ledwo co poradziłam sobie z bólem na biodrze :P

kasik:)
06-18-2009, 17:09
właśnie o to chodzi że nie boli prawie wogóle :D
jak tatuator zaczoł robić to byłam w szoku.. spodziewałam sie naprawde bólu a to to był śmiech a nie ból :p

xiwanx
06-18-2009, 17:18

Jest jeszcze kilka innych pułapek. "Jestem debilem" to raczej mało prawdopodobne, ale różne "aczkolwiek", "kogut" i takie tam to mogą się zdarzyć. Np ten znak co koleżanka wyżej chce sobie zrobić oznacza coś a la "pierwszy", ale podstawowe użycie po chińsku to jest "najpierw" :) (dla zrozumienia sytuacji proszę o wyobrażenie sobie: idzie Chińczyk z napisem NAJPIERW czcionką Times New Roman na karku).

Ze słownika lepiej nie korzystać, bo na każde słowo może być wiele różnych znaków, o różnych odcieniach znaczeniowych. Niektóre znaki mają dla Azjaty dobrą "energię" inne złą - np liczba cztery 四 jest uważana za bardzo zły znak, bo i po chińsku i po japońsku wymawia się ją bardzo podobnie do 死, co oznacza "śmierć". Takich różnych zasad, regułek, skojarzeń itd. jest cała masa. Z innej bajki, widziałem kiedyś zdjęcie tatuażu 悲. Znak ten oznacza czasem współczucie, czasem smutek. Jak dla mnie taki se pomysł robić coś takiego.

Można po prostu olać Azjatów i uznać, że tatuaż jest dla siebie i oglądających Polaków, więc jak się podoba to wszystko jedno. Tatuażyści, którzy w tym mocno siedzą pewnie mają obadane jakieś podstawowe ozdobne "dobre" znaki, ale jak się próbuje coś takiego wymyślić na własną rękę bez znajomości tej tradycji, to na na 99% dla Azjaty będzie to wyglądało przypałowo.

Pzdr
xiwanx

pontonss
06-18-2009, 17:25
Idź na Ketonalu, tylko weź sobie wolne żeby się wyspać, ludzie tak robią, powiedz tatuażyście że trzasłaś z 3 i żeby nie gadał:), nie popeiram tego ale czasem inaczej sie nie da, i tak szczeże to teraz pomyślałem wiem że to niedyskretne ale co bedzie przy porodzie, przecież dziwczyny maja inny od facetów próg bólu jak ja sie skrecałem pod barkiem to laska koło mnie miała taki głęboko czarny korzeń robiony na całym kregosłupie, jak ja widziłem to zagryzałem zeby i skrecałem nogi żeby obciachu nie robi bo ona Kamienna Twarz:)