View Full Version : Tatuaż suchy i pomarszczony.
Hej, mam problem.
Mija mi 3 dzień odkąd zrobiłem sobie tatuaż na ramieniu. Wczoraj wieczorem przestałem obklejać go folią, tak jak miałem w rozpisce. Teraz tylko przemywanie wodą i smarowanie bepathenem.
Zacząłem się martwić dziś rano, po pierwszej nocy bez opatrunku.
Mój tatuaż jest suchy i pomarszczony. Problem zaniknął chwilę po myciu i ponownym smarowaniu, niestety teraz jest to samo. W dotyku - raczej szorstki.
Dodam, że w kilku miejscach minimalnie schodzi mi skóra.
Nie znalazłem w internecie odpowiedzi, czy tak powinno być, dlatego postanowiłem zapytać tutaj : )
Powinienem kupić jakąś dodatkową maść? wazelinę? Czy zostawić tak i dalej smarować co kilka godzin?
Pozdrawiam, Piotr.
pitrek681
01-16-2010, 13:26
a wydaje mi sie ze odpazyles tatulaz 3 dni to troszku za duzo z folia normalnie to tak z 3 h trwa smaruj bepanthenem co 3 h jesli ta2 ociera ci sie o ubranie to walnij troszke wiecej masci nie pozwol aby sie wysuszyl a jak bedziesz go myl to mydlem w plynie i letnia woda nie wycieraj recznikiem na chama tylko tak wklepuj jak sie bedziesz kapac to w letniej wodzie nie namaczaj go za dlugo :)
pozdrawiam piotr
Okej, przemyłem i nalozylem duzo więcej kremu : )
Na rozpisce mialem, zeby w folii chodzic 2 dni, zmieniajac co 3-4h, a potem przemywac i smarowac co 3h juz bez folii. Tak tez zrobilem : P
z tą folią to zawsze jaja wychodzą , to tak jak z raną jak się skaleczysz to zakładasz plaster by się krwią nie zapaćkać a jak się zasklepi to ściągasz by rana miała dostęp do powietrza
Wygląda na to, że spanikowałem ; ) Wystarczylo więcej kremu i jest jak trzeba. Na dodatek spod schodzącej skóry widzę już bardzo ładne i szczegółowe linie/kolory ; )
pitrek681
01-16-2010, 18:10
smaruj 2 do 3 tygodni wklepując maść później chusteczki nawilżone możesz stosować później jakieś balsamy bez alkoholu dla dzieci i jeśli ta2 nie musi być zakryty to nos go na wierzchu kolorek przy dobrej pielęgnacji powinien pozostać jak się wygoi to wrzuć fotkę;)
Nie omieszkam się pochwalić. : )
Przez noc zeszło mi bardzo dużo skóry. W owych miejscach jest nowiutki, gładziutki i kolorowy tatuaż. Zakładam więc, że tak powinno się goić? Na dobrą sprawę, w tym tempie już dziś cała skóra zejdzie.
Hej. Mija już tydzień odkąd zrobiłem sobie tatuaż. Strupy dawno zeszły, ogólnie rzecz biorąc był już ładny i gładki, ale wczoraj znowu zauważyłem ten sam objaw. Jest zdecydowanie bardziej pomarszczony, niż moja skóra obok. Do tego ma połysk. Mam rozumieć, że skóra zejdzie mi znowu? Czy tak już zostanie? ; )
Pytam, bo przerwałem treningi, a tatuażysta powiedział, że przed całkowitym wygojeniem żadnych sportów.
Pozdrawiam, Piotr.
Z pewnością zostanie, wiesz.
Napiszę to po raz chyba setny ale ostatni, naskórek regeneruje się do ok miesiąca, dokładnie 28 dni więc nawet jak odpadną strupy to nie koniec gojenia i aby tatuaż całkowicie się wygoił potrzeba więcej czasu. Takie obajwy są zupełnie normalne.
pajak914
01-21-2010, 21:33
Okej, przemyłem i nalozylem duzo więcej kremu : )
Maść. Nigdy krem.