PDA

View Full Version : Tatuaż a pływanie...

wmm
08-07-2009, 22:36
Witam! Jestem przed zrobieniem sobie tatuażu na stopie, otóż pytanie odnośnie kontaktu tatuażu z "dziką wodą".

1. Jak długo trzeba wstrzymywać się od kąpania w jeziorze?
2. W internecie piszą o "długotrwałych kąpielach", a to pojęcie względne :) Czy zatem krótkotrwałe kąpiele nic nie zrobią? Ile mniej więcej mogę pływać w wodzie.
3. Czy z jedno-,dwu-,trzydniowym tatuażem mogę wejść do jeziora i na jak długo.

i ostatnie

4. Ku przestordze: Co się stanie z moim tatuażem, jeśli przeholuję z kąpaniem się? (oczywiście w jeziorze) Jak reaguje świeży tatuaż a jak taki dziesięciodniowy na kontakt z wodą?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

gore88
08-07-2009, 22:59
najwczesniej mysle ze po 2-3 tygodniach mozesz wejsc

YvonneS
08-08-2009, 08:46
Pisząc o długotrwałych kąpielach mają na myśli wylegiwanie się w wannie czy pod prysznicem a nie kąpiele w zbiornikach wodnych.
Do takiej wody można wejść dopiero wówczas jak tatuaż wstępnie się wygoi i odpadną strupy, wczesniej nie radzę bo można sobie problemów narobić. Wiadomo, ze woda w stojących zbiornikach do najczystszych nie nalezy, zwłaszcza w sezonie a ludzie zamiast korzystać z toalet załatwiają do wody swoje potrzeby fizjologiczne, plują itp.
Obrzydlistwo po prostu.

wmm
08-08-2009, 23:51
Yvonnes - dziękuję, właśnie o to mi chodziło.

YvonneS
08-09-2009, 09:13
Na twoim miejscu odczekałabym dobre trzy tygodnie, w końcu sama myśl o tym, ze możesz złapać jakieś świństwo już obrzydza całą kapiel w jeziorze.
Pamiętam jak kilka lat temu zostałam zarazona grzybkiem własnie po pływaniu w jeziorze nad jednym z popularnych u nas osrodków wypoczynkowych. Z tego co wiem nie byłam jedyną zarażoną bo do dermatologa zgłosiło się kilka osób z podobnym problemem również wypoczywajacych nad tym jeziorem.Grzybek co prawda okazał się niegroźny i szybko go wyleczono ale od tamtej pory omijam to jezioro z daleka. Tak więc uważaj, szkoda tatuażu.Niech się porządnie zagoi.