View Full Version : Tatuaż od A do Z.Pytania!
Kolczyk_20
11-13-2009, 03:23
Witam wszystkich.Nie mam pojęcia czy taki wątek już był,bo nie natrafiłam na taki przeglądając forum.W każdym razie Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tatuowania profesjonalnym sprzętem.Jak wiekszość z was(tak przypuszczam)uczyłam się tatuować tzw,,więziennym sprzętem``,ale ostatnio postanowiłam zainwestować w profesjonalny zestawik w zwiazku z czym mam kilka pytań,bo mając styczność z nim pierwszy raz nie będę wiedziała co z czym i do czego.Mianowicie chciałabym się dowiedzieć jakie igły służą do czego(bo widziałam pare nazw),jak zacząć pracę profesjonalną maszynką(bo widziałam posty o odginaniu sprężyn,itd)jak cieniować,i najważniejsze jak i czym sterylizować sprzęt(nie mówię igieł,bo będę je już gotowe do użycia i jednorazowe kupowiać)w warunkach domowych? To moje najpotrzebniejsze pytania i chciałabym uzyskać odpowiedzi do póki czekam na sprzęt,by już teraz zakupić środki do dezynfekcji i całą resztę.Dla waszej wiadomości rysuję całe życie i bardzo dobrze mi to idzie,a piszę to po to by zaoszczędzić wam porad typu,,zanim przyjdzie sprzęt ucz się cieniować i rysować``:) Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
1grzesiu1
11-13-2009, 04:38
.Nie mam pojęcia czy taki wątek już był,bo nie natrafiłam na taki przeglądając forum.m.
"tatuaz od a do z pytania"
nie wiem rowniez czy taki watek juz byl:D moim zdaniem to cale forum to jest tat od a do z i kurwa napewno padly juz te odpowiedzi na twoje bardzo wazne pytania;) ale moze ktos ci jeszcze cos napisze ...
Kolczyk_20
11-13-2009, 06:01
Tylko bez takich tanich pojazdów :/
Jeżeli nie chcecie odpowiedzieć to nie i nie daję nowego tematu po to by ktoś siał sarkastyczne uwagi,tylko po to by uzyskać interesującą mnie odpowiedź.:mad:
Witam,sterelizacje zapomnij z gury,hyba ze masz tam pare tysiecy zlotych na autoclav, uzywaj tylko jednorazowe dzioby rury itp.poczytaj sobie na forum,takich temtuw bylo naprawde bardzo duzo,jakie igly i do czego cieniowanie ustawianie maszynki itp. tego tutaj tez w h... jest,bez przesady takie tematy sa zakladane co dziennie:mad:
Do ADMIN.......czas aby wkleic temtay typu ustawienie maszynek ich roznice,HIGIENA,igly.
Poniewaz kazdy kto sie rejstruje zadaje te same pytania choc juz ich tutaj w h... jest:D
No bo po co czytać czyjeś wypociny jak można od nowa wątek założyć:D
Kolczyk, poszperaj, a jak niczego nie znajdziesz, daj nam znać to znów opiszemy. Póki co nikt tu sarkazmem nie sieje i bez obrazy stary, ale każda nowa (prawie każda) pyta o to samo:rolleyes:
to ja ci odpowiem na igly ;D rl na kontur a rs lub magnum na cienie i wypelnienia. a jesli rysujesz cale zycie i twierdzisz ze dobrze ci to idzie, to pokaz swoje prace chetnie obejzymy i moze sie czegos od ciebie nauczymy. a co do tego ze pisalas ze nie chcesz odpowiedzi typu najpierw cwicz rysowanie to nie bardzo ci sie to udalo, bo jesli ktos ma normalny problem to staramy sie tu odpowiedziec normalnie
Kolczyk_20
11-13-2009, 15:08
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Mam tylko małe ale a mianowicie JESTEM DZIEWCZYNĄ,a nie starym:)Coś czytałam i owszem watki są,ale tak jak ktoś już tu powiedział,,są pisane po łebkach``` i np dalej nie wiem ro to są za igły rl a magnum i czym się od siebie różnią. No i jeszcze małe pytanko,by nie zakładać zbędnego postu,mianowicie pisaliście,ze przecieracie tatuaż w trakcie robienia wazeliną? Kiedy i co ona daje? Nie jest przypadkiem,ze wazelina nie przepuszcza powietrza i lepiej urzywać maści z wit.A i D,które przyśpieszają gojenie? To raczej tyle z pytań :) I jeszcze jedno w sumie na koniec.Jeżeli nowi użytkownicy ciągle pytają o to samo to może oznacza,że forum dla nowych jest mało przejrzyste i mało czytelne?:)
A więc jesteś dziewczyną ... staaary to mnie zaskoczyłeś (zaskoczyłaś sorry:p)
Jak po łebkach jak nie po łebkach.
Na opakowaniach igieł będziesz mieć symbole rl, rs, m1, m2, rm, f.
RL- round liner - czyli lutowane w kółeczko ;) igiełki do konturu
RS- round shader - do samo tylko do cienia i wypełniania, a różnica polega na tym że nie są lutowane na ścisło (dzióbek jest otwarty)
M1 igły lutowane na płasko dwuwarstwowo z dosyć sporymi odstępami od siebie (ułamki milimetrów ale zawsze coś he he)
M2 patrz wyżej tylko polutowane bardzo ciasno, tak ciasno że 9 wejdzie ci w dziób 5 i zostanie trochę luzu
RM- round magnum - trochę dziwna sprawa bo kiedyś komuś się krzywo zlutowało i już tak zostało he he, zwykły M1 tylko nie lutowane w płaszczyźnie poziomej ułożone w łuk
F - czyli Flat - płaskie, lutowane w jednym rzędzie - jedna przy drugiej.
Mam nadzieję że trochę jasniej:D
A wazelinę stosujemy:
1. Żeby przytamować ewentualne krwawienia
2. Żeby farba lepiej schodziła
3. Żeby niepotrzebnie nie rozrzedzać farby
4. Żeby zminimalizować ryzyko infekcji
5. Żeby wszyscy mieli o co pytać:D:D:D
Kolczyk_20
11-13-2009, 15:47
Dzięki za odpowiedzi.Wiem juz to co chciałam wiedzieć,więc temat może zostać zamknięty:)