View Full Version : Tatuaż a HIV?
Witam. Pierwszy tatuaż robiłem 2 lata temu zrobilem sobie w sumie 3 tatuaze ale u kolesia w domu zrobil je dobrze, ale w salonie typo powiedzial mi ze ten gosc wygotowuje igly:( Minelo juz 2 lata od zrobienia pierwszego tatuazu czuje sie normalnie nic mi nie dolega, ale mam pytanie czy moglem sie zarazic wirusem hiv?
Bardzo prosze o odpowiedzi bo nie daje mi to spokoju.
Pozdrawiam Łukasz.
Jest to możliwe (teoretycznie) ale nie słyszałam o takim przypadku. Szybciej można się zarazić wirusem zapalenia wątroby niż HIV.
Poza tym o wiele bardziej higieniczne są igły jednorazowego użytku, takie do wielokrotnego odkaża się (sterylizuje) w specjalnych urządzeniach lub specjalnym środkami chemicznymi.
Nie musisz się martwić ale jeżeli nie daje Ci to spokoju to zrób sobie test na HIV i po kłopocie.
To jak myslicie powinienem sie przebadac?
jesli ma cie to dreczyc bez konca to lepiej zrobic test. mozliwosc zarazenia istnieje nawet w profesjonalnym studio. pelnego 100% pewnosci nigdy nie masz tymbardziej jezeli igly sa zekomo wygotowywane. pozdrawiam i zycze samych dobrych wiadomosci.
...dawidEf
Tak jak juz inni pisali lepiej idz i zrob ten test dla wlasnego spokoju i nie bedzie ci to siedzialo i zadreczalo w glowie pozdro
Tak wlasnie zrobie dla wlasnego spokoju, ide jutro zrobic test:)
Tak sobie pomyslalem ze praktycznie kazdy powinien isc na taki test niewazne czy sie dziabiesz w salonie czy tez u goscia na chacie tak naprawde kazdy cie moze zarazic ale idac do salonu masz 100% gwarancje (podobno) bynajmniej ja nie wiem bo nie bylem w salonie he he ja dziaralem sie na domowce tylko ze na prof. maszynce nie na strunie i tez nie jestem pewny na 100 czy czegos nie dostalem nikt tak na prawde nie jest pewien ale teraz wiem jedno ze goscie w salonie sa pewni na 300%(sterylizacja i te sprawy (zalezy tez jaki salon) mimo ze tam nie bylem...(lektora to podstawa))
Nie dajmy się zwariować, przecież wcale nie jest tak łatwo zarazić się wirusem HIV, podstawą jest tu odpowiednia higiena, czystość, profesjonalna sterylizacja, czyszczenie preparatami zabijającymi wirusy i bakterie i nie ma prawa nic złego się stać. Obojetnie czy jest to salon czy domowe "studio" jeżeli spełnia się te warunki to o zarażeniu HIV nie ma mowy.
Witam. Odebralem dopiero wynik badania na HIV. Wynik jest ujemny:) Jestem zdrowy:D
No widzisz, niepotrzebnie się martwiłeś, ale przynajmniej teraz będziesz miał już spokój. :)