PDA

View Full Version : Tatuaż a HIV?

grandmc
09-13-2008, 12:33
Witam. Pierwszy tatuaż robiłem 2 lata temu zrobilem sobie w sumie 3 tatuaze ale u kolesia w domu zrobil je dobrze, ale w salonie typo powiedzial mi ze ten gosc wygotowuje igly:( Minelo juz 2 lata od zrobienia pierwszego tatuazu czuje sie normalnie nic mi nie dolega, ale mam pytanie czy moglem sie zarazic wirusem hiv?

Bardzo prosze o odpowiedzi bo nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam Łukasz.

YvonneS
09-13-2008, 13:04
Jest to możliwe (teoretycznie) ale nie słyszałam o takim przypadku. Szybciej można się zarazić wirusem zapalenia wątroby niż HIV.
Poza tym o wiele bardziej higieniczne są igły jednorazowego użytku, takie do wielokrotnego odkaża się (sterylizuje) w specjalnych urządzeniach lub specjalnym środkami chemicznymi.
Nie musisz się martwić ale jeżeli nie daje Ci to spokoju to zrób sobie test na HIV i po kłopocie.

grandmc
09-13-2008, 20:17
To jak myslicie powinienem sie przebadac?

dawidEf
09-13-2008, 21:03
jesli ma cie to dreczyc bez konca to lepiej zrobic test. mozliwosc zarazenia istnieje nawet w profesjonalnym studio. pelnego 100% pewnosci nigdy nie masz tymbardziej jezeli igly sa zekomo wygotowywane. pozdrawiam i zycze samych dobrych wiadomosci.

...dawidEf

Wojtas
09-14-2008, 14:58
Tak jak juz inni pisali lepiej idz i zrob ten test dla wlasnego spokoju i nie bedzie ci to siedzialo i zadreczalo w glowie pozdro

grandmc
09-14-2008, 15:48
Tak wlasnie zrobie dla wlasnego spokoju, ide jutro zrobic test:)

Wojtas
09-14-2008, 22:54
Tak sobie pomyslalem ze praktycznie kazdy powinien isc na taki test niewazne czy sie dziabiesz w salonie czy tez u goscia na chacie tak naprawde kazdy cie moze zarazic ale idac do salonu masz 100% gwarancje (podobno) bynajmniej ja nie wiem bo nie bylem w salonie he he ja dziaralem sie na domowce tylko ze na prof. maszynce nie na strunie i tez nie jestem pewny na 100 czy czegos nie dostalem nikt tak na prawde nie jest pewien ale teraz wiem jedno ze goscie w salonie sa pewni na 300%(sterylizacja i te sprawy (zalezy tez jaki salon) mimo ze tam nie bylem...(lektora to podstawa))

YvonneS
09-15-2008, 10:26
Nie dajmy się zwariować, przecież wcale nie jest tak łatwo zarazić się wirusem HIV, podstawą jest tu odpowiednia higiena, czystość, profesjonalna sterylizacja, czyszczenie preparatami zabijającymi wirusy i bakterie i nie ma prawa nic złego się stać. Obojetnie czy jest to salon czy domowe "studio" jeżeli spełnia się te warunki to o zarażeniu HIV nie ma mowy.

Shtojer
09-15-2008, 17:49
YvonneS na prezydenta xD

grandmc
09-17-2008, 08:41
Witam. Odebralem dopiero wynik badania na HIV. Wynik jest ujemny:) Jestem zdrowy:D

YvonneS
09-17-2008, 12:13
No widzisz, niepotrzebnie się martwiłeś, ale przynajmniej teraz będziesz miał już spokój. :)