PDA

View Full Version : tatuaż a ciąża

Lion-of-judah
08-01-2008, 13:44
tatuaż a ciąża.
dziewczyna będąca w 3 miesiącu ciąży chce abym wytatuował jej całą ręke, ale sie boi czy nie będzie to szkodzić dziecku...

prosze o zdanie profesjonalistów na ten temat czy moge jej bezpiecznie zrobić tatuaż.

lukasz
08-02-2008, 10:03
tatuaż a ciąża.
dziewczyna będąca w 3 miesiącu ciąży chce abym wytatuował jej całą ręke, ale sie boi czy nie będzie to szkodzić dziecku...

prosze o zdanie profesjonalistów na ten temat czy moge jej bezpiecznie zrobić tatuaż.

z tego co wiem nie tatuuje sie kobiet w ciazy. Jako tatuazysta powinienes to wiedziec

Lion-of-judah
08-02-2008, 11:31
jestem początkujący i jeszcze dużo rzeczy nie wiem... i po to jest ten dział aby się pytać przecież ;]

roten
08-02-2008, 21:02
witam,

Nie tatuj jej, wszystko moze sie odbic na dziecku. Musi poczekac, az donosi ciaze do konca i urodzi. wtedy mozesz ja cala wydziarac ;)

pozdro.

Lion-of-judah
08-04-2008, 11:35
oj jak bym mamusie "całą" wydziargał to dopiero by się odbiło na psychice dziecka xD

Shtojer
08-04-2008, 18:27
Nie chodzi o sama psychice...

Lion-of-judah
08-20-2008, 18:13
no podczas ciązy to wiadome ze mi chodzi o zdrowie dziecka a chodzi mi o to ze po udodzeniu by sie odbiło na psychice...

Pabiełek
08-20-2008, 22:07
W jaki sposób na psychice by się odbiło???

Lion-of-judah
08-22-2008, 18:16
zartóje tylko...

azimia
08-31-2008, 19:24
boze ludzie chodzi o to ze jakby typiara urodzila to kolega by ja cala wytatuowal... na psychice dziecka by sie odbilo w ten sposob ze mamusie ogladaloby taka "kolorową" przez cale zycie...

Shtojer
08-31-2008, 20:00
Azimia... Nie o to chodzi ;) Jak mamusia poczeka to i tak sie wytatuuje :P

Lion-of-judah
09-04-2008, 15:24
heh zaszło małe nieporozumienie... azimia wytłumaczył o co mi chodziło w moim żarcie...

1grzesiu1
01-15-2009, 18:05
siema
sytuacja typu siostra chce zrobic tatuaz na brzuchu ma 19 lat chyba lipa czy jak to sie rozciagnie jak bedzie miala dzieci tak mi sie wydaje??
pozdrawiam

YvonneS
01-15-2009, 18:11
Jeżeli w przyszłosci planuje dzieci.
Jak zrobi nisko to nie powinno być problemu, zresztą zawsze można poprawić.

dropsikk
01-15-2009, 19:14
jezeli nie bedzie miala rozstepow to nie powinno byc az tak zle po porodzie:)

YvonneS
01-15-2009, 19:38
Rozstępy robią się prawie każdej kobiecie będącej w ciąży z tym, ze jedne mają je niewielkie a inne spore.

wyso
01-15-2009, 19:54
Kobiet w ciąży i matek karmiących się nie dziara

YvonneS
01-15-2009, 19:56
Kobiet w ciąży i matek karmiących się nie dziara

Ojj, ale ona chciała zanim zajdzie w ciążę.

1grzesiu1
01-15-2009, 20:12
dzieki tez tak myslalem zreszta i tak probuje jej odradzic ten tatuaz:)
pozdrawiam

wyso
01-15-2009, 20:22
oj chodziło mi o pierwszy post

dropsikk
01-15-2009, 21:07
a ja to juz sie pogubilem i nie ogarniam:D

YvonneS
01-16-2009, 09:21
dzieki tez tak myslalem zreszta i tak probuje jej odradzic ten tatuaz:)
pozdrawiam

Dlaczego?
Nie mozesz z całą pewnością stwierdzić czy będzie miała rozstępy czy nie. Niektórym kobietom tatuaże wcale nie przeszkadzają podczas ciąży i nie deformują się aż tak jak można się tego spodziewać.

moniqa
02-04-2009, 19:01
Dlaczego?
Nie mozesz z całą pewnością stwierdzić czy będzie miała rozstępy czy nie. Niektórym kobietom tatuaże wcale nie przeszkadzają podczas ciąży i nie deformują się aż tak jak można się tego spodziewać.

nigdy nie można przewidzieć jak zachowa się organizm w ciąży:)skóra jest elastyczna i jak tyjesz czy chudniesz w "normalnych" warunkach to tatuaż rozciąga się i wstępuje razem ze skórą....ale podczas ciąży brzuch potrafi osiągnąć ogromne rozmiary i nawet jeśli nie pojawią się rozstępy w czasie ciąży to nie jest powiedziane że skóra wstąpi się tak jak przed ciążą...na pewno będzie już mniej jędrna i elastyczna a co za tym idzie tatuaż zrobi się mniej "apetyczny"....lepiej zaczekać a wtedy to nawet ew. rozstępy czy blizny pocesarskie można pokryć:)

YvonneS
02-04-2009, 21:36
Jeżeli mocno przytyje to z tatuażem może być różnie ale są dziewczyny które w ciąży aż tak nie tyją i tatuaże im się nie deformują.
Ja nie mam problemu bo w ciązy nie będę więc sobie mogę robić tam obrazki jednak gdybym miała zajśc w ciążę to nie zdecydowałabym się na to, bo wiem, że z pewnością waga by mi znacznie skoczyła.
Z innej strony jeżeli kobieta podczas ciąży dba o siebie, o skórę to raczej ma większe szanse na to, że po jakimś czasie od rozwiązania wszystko wróci do normy.
Jedna kolezanka miała rozstępy i później prawie wszystko się wyrównało, kupowała kremy, smarowała i teraz nic nie widać.

moniqa
02-04-2009, 21:42
"prawie" robi różnicę...czy miała tatuaż nim miała rozstępy???uwierz że nie można zakładać że wszystko wróci do normy (co nie oznacza że nie wróci) ale nie ryzykowała bym robienia tatuażu na brzuchu zakładając że będę mieć dzieci.skoro Ty jesteś pewna że nie będziesz ich mieć to nie ma problemu:)

YvonneS
02-04-2009, 22:59
Tatuażu nie miała ale rozstępów też już nie ma. Nie widać też jakichś takich powazniejszych zmian, braku jędrności itp ale ona jest młoda (23l) moze dlatego.

tyyskaa1
02-11-2009, 19:54
witam,

Nie tatuj jej, wszystko moze sie odbic na dziecku. Musi poczekac, az donosi ciaze do konca i urodzi. wtedy mozesz ja cala wydziarac ;)

pozdro.

Kobieta w czasie ciazy nie może sie tatuowac a juz napewno nie w okresie laktacji! podczas ciazy trzeba o siebie dbac, ale po ciazy 20x bardziej...

YvonneS
02-11-2009, 21:42
Podobno też nie wolno farbować włosów, palić papierosów, pić alkoholu, ćpać itp.

Sheda
03-18-2009, 20:02
Ja jak sobie zrobiłam kontury do tatuażu to nie wiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży... dowiedziałam się kilka dni później. Kolory napewno będę robiła dopiero po ciąży i laktacji. Ale chciałabym mieć pewność, że te kontury nie zaszkodziły dziecku :(( a jestem w ok 5 tygodniu.

YvonneS
03-19-2009, 08:59
Nie powinny, z tego co piszesz robiłaś je wczesniej, czyli w pierwszych tygodniach, jeżeli wszystko jest ok to nie masz się czego obawiać.

Evunia
04-06-2009, 13:10
Witam!
Chcę zrobić sobie tatuaż nisko na brzuchu (wzgórek) - mam pytanie, czy widzieliście kiedyś, czy w czasie ciąży tatuaż tam się rozciągnął?, czy był ktoś z takim tatuażem na poprawce? Już raz rodziłam dziecko i przytyłam ok 8 kg - czyli bardzo mało. No ale wiadomo, że każda ciąża inaczej może przebiegać.
Właściwie jestem już umówiona i zdecydowana, ale ciagle mam mimo wszystko opory jeśli chodzi o te rozstępy itd, chociaż z drugiej strony chyba tak nisko się skóra mocno nie naciaga?