PDA

View Full Version : Tatuaż a alergia

pablo
02-07-2009, 13:17
Witam pewnie zadaje pytanie które juz padało wiele razy ale nie znalazłem nic komkretnego.
Czy wykonanie tatuażu może wywołać reakcję alergiczną? Jeśli tak to pod jakim kontem robić testy? Jak procent ludzi jest podatnych na to?
Pytam ponieważ kiedyś po kontakcie z przeterminowanymi farbami malarskimi wywołały u mnie silną reakcją po której o mało się nie przekręciłem. potem pomimio kontaktu z podobnymi produktami nic się nie działo.
Dzięki za wszelkie info

iskender
02-07-2009, 13:22
moim zdaniem to powineś zrobić badania pod kątem tego czy niejesteś uczulny na jakiś składnik tuszy.Ale najlepiej skątaktuj się z lekarzem.To jest moja opinia i na twoim miejscu posprawdzał bym dokładnie

pablo
02-07-2009, 16:36
No dobra ale zrobić testy na tusze chyba nie będzie tak łatwo.

YvonneS
02-07-2009, 16:37
Dokładnie, osoby uczulone (zdarza się rzadko ale...) mogą dostać wstrząsu anafilaktycznego czyli silnej reakcji alergicznej mogącej zabić, dlatego najlepiej przed sprawdzić czy organizm nie jest uczulony na tusz.
Gdybyś chciał sprawdzić na co jesteś uczulony to testy robi się podobnie jak zwykłe tylko pod kątem uczulenia na składniki pigmentu.
Są też specjalne tusze dla alergików które nie uczulają.

pontonss
02-07-2009, 17:32
weź strzel sobie kreskę gdzieś pod paszką ja jestem astmatykiem mam alergie i nie ma żadnego kłopotu, żadnych testów na składniki tuszu ci nikt nie zrobi to nie Japonia chłopie

moniqa
02-08-2009, 17:27
YvonneS- sprawdź najpierw definicję i przyczyny występowania wstrząsu anafilaktycznego nim nastraszysz kogoś taką bzdurą. Nie ma opcji żeby po tuszu wystąpił wstrząs....ale odczyn jak najbardziej...Radziła bym tak jak przedmówca zrobić sobie próbkę gdzieś z boku ...jeśli przez 24 h nic się nie będzie działo to znaczy że wszystko ok...

YvonneS
02-08-2009, 18:07
Znam definicję wstrząsu anafilaktycznego a informacje uzyskałam od dermatologa oraz ze stron medycznych i o dziwo wspomina się tam o anafilaksji powstałej na skutek uczulenia na pigment.

Poza tym uważam, że kolega powinien sobie zrobić tatuaż używając specjalnych tuszy dla alergików, wówczas będzie miał większą pewność, ze reakcja alergiczna nie wystąpi.

moniqa
02-08-2009, 18:13
co do tuszy to się zgodzę w zupełności....jednak nasze informacje co do wstrząsu są rozbieżne a również mam z pewnych źródeł....więc może zostawmy je w spokoju bo mogły byśmy przemawiać się do jutra:)

YvonneS
02-08-2009, 18:31
Sama jestem uczulona na pospolicie występujące alergeny i dlatego będąc u przy okazji u dermatologa zapytałam o mozliwosci wystąpienia alergii na tusz, takie reakcje nie zdarzają się zbyt często, tak mi powiedziano co nie oznacza, ze się w ogóle nie pojawiają.

pablo
02-09-2009, 16:25
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Pisze bo mam pewne obawy. Generalnie mam alergie głównie na histaminę, ale zdarzyły mi się reakcje na silikon i te nieszczęsne farby, które opisałem w 1 poście.
Co do zrobienia próbnej kreski to mam wahania bo jak mnie dopadnie (a objawia się u mnie dusznościami) to może być słabo.
Reasumując chyba trzeba to tatuażysty - dowiedzieć się skład - do alergologa - testy

pontonss
02-10-2009, 20:06
Jak może mieć alergie na histaminę , histamina to nośnik alergii wywoływany przez alergen, i leczy się ją dorywczo lekami przeciwhistaminowymi

pablo
02-13-2009, 11:33
Napisałem ze mam alergię na histaminę bo jest wymieniona wśród innych alergenów pod kątem których robione są testy.

ruda nl 1
02-19-2009, 09:35
witam wszystkich! 2 tygodnie temu zrobilam tatoo w kolorze,na lopatce.bardzo ladnie sie zagoil i dzis wyglada bardzo dobrze.ale nie pomyslalam ze moje uczulenie na nikiel moze byc jakims problemem.ale mam pytanie. on caly czas mnie swedzi.czy to normalne,ze tak jest po 2 tygodniach? nic sie z nim nie dzieje tylko to.prosze o odp.

dziarus
02-19-2009, 16:15
po dwóch tygodniach ma prawo jeszcze swędzieć nic się nie martw.