View Full Version : symbolika ideologia tattoo
1grzesiu1
01-31-2010, 01:35
2 w nocy sobota powrot z imprezy i tak sie zastanawiam :)
czy warto dopisywac do tatuazu artystycznego czyli takiego o ktorym mowa na forum jakiekolwiek znaczenia i symbole czy traktowac takowy jako sztuke???
Patriota
01-31-2010, 02:04
W sensię czy przytoczyć własnej dziarzę symbol lub znaczenie a może powód z którego to została wydziarana?
A co wy na tej imprezie robiliście? "Majami" ink oglądaliście, ze tak cię "naszło"?
Nie warto na siłę dorabiać ideologii. Oczywiscie jeżeli komuś bardzo zależy na tym aby każdy kolejny tatuaż miał jakieś znaczenie to niech je sobie wymyśla.
A w przypadku traktowania tatuażu jako ozdoby ciała nie warto zawracać sobie tym głowy.
Od czasów kiedy po raz pierwszy człowiek trwale ozdobił swoje ciało symbolami mającymi znaczenie i wskazującymi jego przynależność plemienną czy zasługi dla plemienia wiele się zmieniło. Dzisiaj tatuaże mogą być traktowane zarówno jako posiadające symbolikę lub charakterystyczne dla pewnych grup społecznych np. gangów oraz mające na celu tylko i wyłącznie ozdobę ciała, nic nie znaczące.
pitrek681
01-31-2010, 13:49
a mnie się zda ze niektórzy faktycznie na sile starają się jakaś ideologie i symbolikę do tatuażu przyporządkować i tak tez do tego podchodzą ale taka biomechanika czy biogenetyka ma jakaś symbolikę fakt faktem ze jeśli coś mam na cale życie to chciałbym żeby miało to dla mnie jakieś znaczenie albo bylo naprawdę piękne
Nie tylko biomechanika ma jakieś znaczenie. Wszystko może coś oznaczać zależy czy ktoś naprawdę chce aby jego tatuaż nie był wyłącznie ozdobą i/lub miał jakiś głębszy sens.
Oczywiscie nikt nikomu nie zabrania dorabiania ideologii ale teraz to się staje wręcz modne dzięki serialom dokumentalnym i wiele osób uważa, ze tak być musi bo tatuaż bez "znaczenia" nie jest kompletny, pełny itp.
Wydaje mi sie ze czasem ludzie poprostu chca dowartosciowac siebie i swoj tatuaz poprzez dorabianie jakiejs historyjki. Jak dla mnie to tatuaz powinien byc poprostu piekny i tyle.
pitrek681
01-31-2010, 14:11
pinhead przede wszystkim piękny ;)
tatuaz jako sztuka jest piekny ale te znaczenia to bardziej do kolesi z zk a nie do zwyklych osob ktore je po prostu maja, mnie jak sie pytaja co oznacza ten demon na ramieniu to mowie ze to moja sprawa i tyle i sie temat urywa. niektorzy na pewno robia dziary zeby upamietnic np zmarlych rdzicow badz tez kogos bliskiego ale to juz inna bajka