View Full Version : Swędzący tatuaż po 2 latach
Siema.
Mam nietypowy problem. Jakoś z 2 lata temu robiłem tatoo w salonie w UK. Tatuaż zagoił sie dość szybko, ale od tej pory bardzo często strasznie swędzi. Zauważyłem że dzieje się to tylko w lato, kiedy jest ciepło. Tatuaż robi sie też trochę wypukły i pojawiają się na nim krostki, bez koloru poprostu takie małe punkciki. Staram sie nie drapać, ale czasem jest mega ciezko. Nie jestem alergikiem i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Z góry dzieki za info. Pozdr
Przyczyn może być kilka więc tylko lekarz mogłby dokładnie określić co to jest.
Latem, kiedy jest gorąco mogą występować rózne reakcje alergiczne o charakterze miejscowym, może to też być pozostałośc zakażenia która ujawnila się po dwóch latach od zrobienia tatuażu, może też być to spowodowane reakcją na kosmetyki, leki, zywność dlatego proponuję wizytę u dermatologa.
Myslalem, ze obejdzie sie bez wizyty ;) Mimo wszytsko dzięki za info !
Mnie mój też czasami swędzi, ale nie do takiego stopnia, żeby szukać porad lekarskich.... chyba, że dla Ciebie jest to uciążliwe. Skóra po robieniu tatoo już nigdy nie będzie taka sama, jest bardziej wrażliwa, niż wcześniej.
A czy twój tatuaż jest kolorowy? A jeśli tak to jakie kolory ?
A ma to jakies znaczenie?
Mnie mój też czasami swędzi, ale nie do takiego stopnia, żeby szukać porad lekarskich.... chyba, że dla Ciebie jest to uciążliwe. Skóra po robieniu tatoo już nigdy nie będzie taka sama, jest bardziej wrażliwa, niż wcześniej.
Skóra jest taka sama jak się prawidłowo wygoi i jest odpowiednio pielęgnowana i nie ma prawa strasznie swędzieć.
Poza tym można się nabawić infekcji która daje znać o sobie właśnie dopiero po ok dwóch latach i to już nie jest fajnie, dlatego lepiej jak się wykluczy pewne choroby bo po co sobie kłopotu narobić.
Zwykłe swędzenie nie ma znaczenia ale uciążliwe?
Podobno niektóre kolory mogą wywoływać reakcja alergiczne u osób uczulonych. Chodzi o skladniki.
Ma to znaczenie, niektóre barwniki pod wpływem światła słonecznego wywołują swędzenie i opuchliznę
np. biel i oranż są i inne ale to zależy też jakiej firmy.
Raczej nie wydaje mi się żeby koleś teraz po dwóch latach dowiedział się jakim tuszem mu robiono tatuaż a problem pozostał i raczej sam nie zniknie.
Czerwony podobno też potrafi wywołać reakcję alergiczną.
Wszyscy moi znajomi tatuatorzy są wstanie powiedzieć do kilku lat wstecz jakich barwników i jakiej firmy używali przy danej pracy. Każdy ma swoje ulubione tusze, a jeżeli używają cos nowego to zazwyczaj wiedzą kiedy i co, a co niektórzy nawet opisują projekty by po jakimś czasie sprawdzić wpływ czasu na dany kolor. Czerwień jak najbardziej też lubi robić figle ja podałem tylko przykłady.
Teoretycznie tak tylko, ze on nie robił sobie tego w Polsce, jeżeli tam dalej mieszka to pewnie nie ma problemu ale nie wydaje mi się zeby specjalnie jechał do Anglii tylko po to aby się dowiedzieć jakiego tuszu ktoś użył do tatuowania.
Ja tam uważam, ze lepiej pójść z tym do lekarza niż mieć problem, poza tym to tańsza opcja niż wycieczka za granicę, ewentualnie olać to swędzenie, jeżeli pojawia się tylko przez określony czas.
SzkaradaCK
07-20-2010, 13:48
Jeśli można się włączyć:-)... Jeśli swędzenie występuje tylko w obrębie tattoo podczas powiedzmy opalania lub dłuższej ekspozycji na światło słoneczne to może być po prostu miejscowe oparzenie skórencji... Miałem i mam podobny problem... Dodatkowo jeśli połączymy to z jasną karnacją:rolleyes: czysta rozkosz. Polecał bym na tattoo = skórę balsam z mocnym filterkiem a jeśli to nie pomoże... pozostaje t-shirt:(
A kto teraz wychodzi na słońce bez ochrony przed promieniami uv?
Jeżeli dochodzi do poparzenia to jest już bardzo źle i należy się zastanowić czy warto niszczyć sobie skórę czy lepiej ją przed tym chronić.
W tym wypadku stawiam na alergię a nie na poparzenie.