PDA

View Full Version : ryzyko zakażenia?

OLdzi89
11-11-2007, 11:24
już od dłuższego czasu myślę o zrobieniu tatuażu i już się na to zdecydowałam, lecz zaniepokoiła mnie pewna informacja... W jakimś artykule o tatuażach było napisane, że istnieje spore ryzyko zakażenia żółtaczką typu C... objawy mogą wystąpić kilka lat po tatuowaniu i jest spory odsetek ludzi zakażonych które sporo czasu wcześniej poddały się zabiegowi. Zaniepokoiło mnie to, więc piszę, by poznać jaki to ma oddźwięk w szerszym gronie. Będę wdzięczna za jakieś konkretniejsze informacje, ponieważ nie jestem pewna jak to wszystko przekłada się na rzeczywistość. Pozdrawiam.

Stone
11-12-2007, 07:59
witam,

masz racje istnieje ryzyko nie tylko zakazenia wirusowym zapaleniem watroby typu c ale tez no hiv em, Oczywiscie to wszystko zalezy gdzie (w jakich warunakch) bedzie wykonywany tatuaz, jesli czytalas artykuly w serwisie to tam tez jest art o tym co zrobic zeby takiej choroby nie zlapac, czyli na co zwracac uwage przy wyborze studia tatuazu ewentualnie tatuatora.

Nie jest tak zle z tymi zakazeniami, wiekszosc ludzi poprostu sama jest sobie winna, bo tatuja sie u byle kogo.

ps.
moj kolega ma wzw typu C wlasnie przez tatuaz, poniewaz tatuowal sie gdzies u jakiegos znajomego, pod wplywem alkoholu, wnoski wyciagnij sobie sama :)

pozdro

hatecore
11-12-2007, 09:57
zabiegu gdzie zostaje naruszona ciagłosć skóry , gdzie jest kontakt z krwia jest ryzyko zakazenia róznymi chorobami , jezeli osoby wykonujace te zabiegi , maja odpowiedi a wiedze i uzywaja odpowiednigo sprzetu ryzyko to mozna zminimalizowac do okolic zera , tak w salonie tatuazy jak i w szpitalu , u fryzjera czy kosmetyczki ,jezeli pójdziesz do salonu tatuazu poproszeby pokazali tobie papaiery z kontroli z sanepidu , kazdy salon powinien być przez nich kontrolowany, zwróc uwagę czy wszystko podczas zabiegu a co dotyka tatuator jest zabezpieczone folią , popros aby zostały uzyte jednorazowe materiały , popros aby zostały przy tobie rozpakowane jednorazowe sterylne igły do tatuazu, tatuator podczas zabiegu nie powinien dotykać niczego kiedy ma rekawiczkie na rekach ( odbieranie telefonu , dotykanie radia itd) do kazdej takiej czynnosci powinien sciagnać reakawiczki i ubrać nowe , tak samo jak wychodzi do toalety czy na papierosa na zewnatrz, zwóć uwagę na podejscie ludzi w studio do takich rzeczy na ogólny wygla studia , czustosc schludność , przerpowadz wywiad z ludzmi kórzy już się tam tatuowali , zapytaj o podejscie personelu to tyle pozdrawiam

OLdzi89
11-12-2007, 20:31
Ulżyło mi trochę, gdyż kilka osób mówiło mi, że nawet w sterylnym studio można złapać jakiegoś groźnego zrazka fuj fuj! no, ale faktem jest, że choróbsko można złapać podczas jakiegokolwiek zabiegu... Ja już zdecydowałam i dzięki za pomoc w tym :) tatuaż jest bardzo poważną rzeczą i niestety wiedza o nim nie jest tak powszechna. Zmienia się to jednak jak widać:D mieszkam w Radomiu, a tutaj największą sławą cieszy się bodajże "Body art factory", będę jeszcze musiała się nieco co do tego rozeznać:p jak tylko zrobię sobie tatuaż to obiecuję wrzucić fotkę, ale na to będę musiała poczekać jeszcze z 3 miesiące. Pozdrawiam jesteście niesamowici.

hatecore
11-13-2007, 09:32
zeby pomagać osoba chcacym zwiekszać swoja wiedze na temat tatuazu i zwiazych z nim zagadnień