View Full Version : ryzyko zakażenia?
już od dłuższego czasu myślę o zrobieniu tatuażu i już się na to zdecydowałam, lecz zaniepokoiła mnie pewna informacja... W jakimś artykule o tatuażach było napisane, że istnieje spore ryzyko zakażenia żółtaczką typu C... objawy mogą wystąpić kilka lat po tatuowaniu i jest spory odsetek ludzi zakażonych które sporo czasu wcześniej poddały się zabiegowi. Zaniepokoiło mnie to, więc piszę, by poznać jaki to ma oddźwięk w szerszym gronie. Będę wdzięczna za jakieś konkretniejsze informacje, ponieważ nie jestem pewna jak to wszystko przekłada się na rzeczywistość. Pozdrawiam.
witam,
masz racje istnieje ryzyko nie tylko zakazenia wirusowym zapaleniem watroby typu c ale tez no hiv em, Oczywiscie to wszystko zalezy gdzie (w jakich warunakch) bedzie wykonywany tatuaz, jesli czytalas artykuly w serwisie to tam tez jest art o tym co zrobic zeby takiej choroby nie zlapac, czyli na co zwracac uwage przy wyborze studia tatuazu ewentualnie tatuatora.
Nie jest tak zle z tymi zakazeniami, wiekszosc ludzi poprostu sama jest sobie winna, bo tatuja sie u byle kogo.
ps.
moj kolega ma wzw typu C wlasnie przez tatuaz, poniewaz tatuowal sie gdzies u jakiegos znajomego, pod wplywem alkoholu, wnoski wyciagnij sobie sama :)
pozdro
hatecore
11-12-2007, 09:57
zabiegu gdzie zostaje naruszona ciagłosć skóry , gdzie jest kontakt z krwia jest ryzyko zakazenia róznymi chorobami , jezeli osoby wykonujace te zabiegi , maja odpowiedi a wiedze i uzywaja odpowiednigo sprzetu ryzyko to mozna zminimalizowac do okolic zera , tak w salonie tatuazy jak i w szpitalu , u fryzjera czy kosmetyczki ,jezeli pójdziesz do salonu tatuazu poproszeby pokazali tobie papaiery z kontroli z sanepidu , kazdy salon powinien być przez nich kontrolowany, zwróc uwagę czy wszystko podczas zabiegu a co dotyka tatuator jest zabezpieczone folią , popros aby zostały uzyte jednorazowe materiały , popros aby zostały przy tobie rozpakowane jednorazowe sterylne igły do tatuazu, tatuator podczas zabiegu nie powinien dotykać niczego kiedy ma rekawiczkie na rekach ( odbieranie telefonu , dotykanie radia itd) do kazdej takiej czynnosci powinien sciagnać reakawiczki i ubrać nowe , tak samo jak wychodzi do toalety czy na papierosa na zewnatrz, zwóć uwagę na podejscie ludzi w studio do takich rzeczy na ogólny wygla studia , czustosc schludność , przerpowadz wywiad z ludzmi kórzy już się tam tatuowali , zapytaj o podejscie personelu to tyle pozdrawiam
Ulżyło mi trochę, gdyż kilka osób mówiło mi, że nawet w sterylnym studio można złapać jakiegoś groźnego zrazka fuj fuj! no, ale faktem jest, że choróbsko można złapać podczas jakiegokolwiek zabiegu... Ja już zdecydowałam i dzięki za pomoc w tym :) tatuaż jest bardzo poważną rzeczą i niestety wiedza o nim nie jest tak powszechna. Zmienia się to jednak jak widać:D mieszkam w Radomiu, a tutaj największą sławą cieszy się bodajże "Body art factory", będę jeszcze musiała się nieco co do tego rozeznać:p jak tylko zrobię sobie tatuaż to obiecuję wrzucić fotkę, ale na to będę musiała poczekać jeszcze z 3 miesiące. Pozdrawiam jesteście niesamowici.
hatecore
11-13-2007, 09:32
zeby pomagać osoba chcacym zwiekszać swoja wiedze na temat tatuazu i zwiazych z nim zagadnień