PDA

View Full Version : regulowanie maszynki

Mojrzesz
12-17-2007, 20:58
jak ustawiac maszynke na cieniowanie a jak na wypełnianie

Shtojer
12-19-2007, 15:16
co do konturowania to uczyli mnie tak :
"Maly skok igly, ustawiajac srube kontaktowa w 90 stopniach do sprezyny przedniej"
do wypelniania zmienia sie to ze skok dajemy wiekszy a kąt robimy nieco pod skosem
do cieniowania wg mnie najlepsza jest sprawa gdy śruba ma styk ze sprezyna na jej koncu na mniejszym napieciu gdy igly maja kontakt ze skora maszynka daje efekt jak by gasneła... ale posluchamy rad pozostalych :)

Shtojer
01-05-2008, 14:40
Widze zero komentarza do tego :P nikt inny nie podzieli sie wskazowkami dla nowych co chca sie uczyc ? :) to dodam chociaz ze taką zasadą jest ze kotwica od cewek ma okolo 3 mm luzu gdy jest w spoczynku (kotwica) , a co Mojrzesz juz wszystko rozumiesz ? :confused:

Mojrzesz
01-17-2008, 09:34
w wypelnianiu kat większy w którą strone (końca spręzyny?)
a większy skok znaczy dokręcić śrube?

Shtojer
01-17-2008, 14:16
tak w strone konca sprezyny przedniej ;) a co do skoku to wkrecajac srube to zwiekszysz bicie i zmniejszysz skok igiel ;) odkręc ją troszke, kontur potrzebuje szybkie i pewne bicie igiel z malym uskokiem igiel, a do wypelniania troche wolniejsza pracy maszyny

CzarnyRycerz
01-28-2010, 02:22
Z tymi ustawieniami to jest bardzo różnie. Ja trzymam się 2 podstawowych rzeczy: konta śruby kontaktowej i jej odległości od sprężyny. Napięcie to już zupełnie wedle upodobań. Przesiaduje nocami na różnych forach i widzę że jedni robią kontur na 8v do wypełnień podkręcają obroty do cieni zmniejszają inni kontur na 10-12 wypełnienia i cień na mniejszym napięciu. Sam próbowałem różnych sposobów robiłem kontur nawet na 5v i też wychodziło. Jest jeden bardzo dobry tatuator który kładzie cienie maszynką która pracuje bardzo szybko na wyższym napięciu.

Marcin22285
02-01-2010, 19:39
hej mozesz mi powiedziec jak to mniej wiecej mawygladac do kontorow opisac w mm no i do wypelnien ,bawilem sie maszynka wlasnej roboty przez 3 lata a teraz stac mnie bylo na nowy sprzet profesjonalny no i czuje sie jak bym zaczynal od poczatku zmatowalem sprzet kontor lipa a wypelniania nie probowalem prosze o pomoc!!

wujek116
02-01-2010, 21:18
poszukaj na forum jest tu opisane dokładnie w mm .

Marcin22285
02-04-2010, 14:53
witam mam taki maly problem ,z ustawieniem maszynki na kontor sobie poradzilem,ale mam problem z ustawieniem na wypelnianie nie wiem o co chodzi niby maszynka ustawiona ale prawie tuszu nie wbija jezdze po jednym miejscu z kilka razu i prawie nic czy moze ktos mi doradzic???

pomor2112
02-04-2010, 15:23
Bardzo chętnie bym Ci pomógł ale tak jak pisałem ja jeszcze nic nie zrobiłem więc nie mogę Ci nic doradzić.Ale myślę że w tym wątku ktoś będzie wiedział co i jak.pozdrawiam powodzenia

wujek116
02-04-2010, 16:06
Powiedz mi ile wychodzi ci podczas pracy igła z dziobu ? powinna około 1,4 mm. na jakim napięciu wypełniasz ? jakimi tuszami ? ilo zwojowa jest maszyna ? czy gdy dociskasz dziób do skóry to maszyna daje wrażenie jak by przygasała jak by nie miała siły czy chodzi równomiernie ?

CzarnyRycerz
02-05-2010, 07:34
A skórę rozciągnąłeś? :P daj jakieś szczegóły bo tak to nikt nie da rady ci pomóc ;) Mi się dobrze pracuje jak maszynka ma śrubę nieco pod kątem do blachy na szybszych obrotach niż przy konturze ale i tak czasem kombinuje to nie tak że kontur czy cienie kładę na 4 v i koniec, większy zestaw potrzebuje większego napięcia lub trzeba dokręcić śrubę, trzeba kombinować ;P Jak robicie słaby konturek to sztuczna skóra albo świnia można to wyćwiczyć wypełnianie w sumie też jeżeli chodzi o wyczucie igieł technikę ale wiadomo że prawdziwa skóra będzie reagować inaczej pzdr!

Marcin22285
02-07-2010, 10:58
jechalem tak na napieciu 12v,igla wychodzila tak z 1,5mm mniej wiecej i bicie bylo mocne rownomierne wiec nie wiem co sie dzieje.

Marcin22285
02-07-2010, 11:00
a maszynka ma 10zwoji i wypelnialem igla magnum

pitrek681
02-07-2010, 12:03
napiecie od 6 do 8 v max 9 pszeszukaj forum znajdziesz tam tematy o regulowaniu maszynki jakie ustawienia na kontur wypelnienie i cienie

wujek116
02-07-2010, 12:20