PDA

View Full Version : Pytanie

Lilithh
11-17-2008, 23:06
Ja mam nieco rozbudowane pytanie dotyczące gojenia tatuażu (i higieny)
Tatuaż został zrobiony dokładnie 07.11. Po 5 h od zrobienia zdjęłam folię i już więcej jej nawet nie zakładałam (chociaż wiem że ludzie różnie robią)
I klasycznie 4 razy dziennie smarowałam bepanthenem. (nie przesadzając w ilości maści)
11-12.11 to był światowy dzień swędzenia i chodziłam po ścianach zagryzając zęby, potem skóra się złuszczyła i tyle atrakcji było..
Osoba, która pomagała mi w pielęgnacji była zdziwiona, że skóra nie jest zaczerwieniona, nie ma żadnych strupków. Praktycznie od 13.11 czyli dosłownie 6 dni od zrobienia powiedziałabym, że tam się nie ma co już goić. Wiem że proces gojenia jest sprawą indywidualną każdego człowieka, ale nie jest to za szybko?
A druga sprawa jeśli już zagoił się czy mogę wrócić do pielęgnacji skóry moimi klasycznymi kosmetykami, czy też powinnam się jeszcze powstrzymać i stosować bepanthen?

1grzesiu1
11-17-2008, 23:28
przy pierwszym tatuazu to jest tak jak przy pierwszym stosunku kazdy sie podnieca niesamowicie:) jak minelo juz 10 dni i ci naskorek zszedl i te strupki czy co tam mialas to sie nie martw nic ci sie juz z ty tatoo nie stanie nie wiem czemu niektorzy sie tak podniecaja ta "pielegnacja " i tym wszystkim robisz tatoo smarujesz pare razy dziennie myjesz woda z mydlem jakis czas i jest git:) takie jest moje zdanie mam kilka dziarek i tak robilem i sa w swietnym stanie chociaz maja po kilka lat i sa kolorowe ale ja sie nie znam to jest tylko moje zdanie:)
pozdrawiam dobranoc

wyso
11-18-2008, 08:25
Nie jest to za szybko mi jeden tatuaż zagoił się rekordowo w cztery dni dosłownie szok.
Śmiało możesz już używać normalnie swoich kosmetyków.

Lilithh
11-18-2008, 09:50
przy pierwszym tatuazu to jest tak jak przy pierwszym stosunku kazdy sie podnieca niesamowicie:)

Chyba jednak pierwszy tatuaż to dużo większe podniecenie i dużo większa przyjemność:D

Dziękuję za odpowiedź. Jestem mile zaskoczona gojeniem, bo wszyscy na około próbowali przekonać mnie że to trwa długo i boli :) Jak widać nie warto do końca sugerować się takimi radami.
No to bepanthen przekazuję karmiącym koleżankom:cool:

dropsikk
11-19-2008, 00:14
smialo przekazuj szkoda zeby sie zmarnowal lezac i czekajac na kolejny wzorek;)

anomalia
11-20-2008, 15:34
u mnie jest podobna sytuacja, mam tribala na barku, zrobiłem w środę a już w poniedziałek wszystko jest ok, żadnych strupów, tatuaż matowy i gładki, ale dalej smaruje.. tak na wszelki wypadek ;-)

YvonneS
11-20-2008, 15:38
Maścią gojącą? Nie ma takiej potrzeby, jak już to smaruj kremem, polecam jakiś dla dzieci.