View Full Version : Pytanie odnośnie gojenia
Theturningaway
08-08-2010, 23:53
Witam,
W czwartek 5 sierpnia zrobiono mi mój pierwszy tatuaż. Nie mam problemu z tymi paroma pierwszymi dniami, a po przejrzeniu wielu tematów, mam wrażenie, że tatuaż goi się lepiej niż powinien. Wczoraj jednak zauważyłem w jednym miejscu kropkę, przyjrzałem się i pod skórą była ropa, pod którą widziałem tusz. Teraz w tym miejscu jest małe zaczerwienienie, może jest jeszcze jakaś ropa-tego do końca nie wiem. Zdezynfekowałem to miejsce, ale to miejsce trochę swędzi. Chciałem się dowiedzieć, po jakim czasie mogę przemywać skórę na tatuażu żelem, czy też tonikiem bez alkoholu.
Może mi ktoś podpowiedzieć, czy po tym czasie jaki minął od zrobienia tatuażu mogę już zacząć biegać, skoro miejsce nie może być przepocone, to czy 'osuszanie' ręcznikiem w czasie biegu wystarczy, aby wszystko było w porządku? Dodam, że tatuaż znajduję się na lewej stronie klatki piersiowej.
A w jakim celu chcesz przemywać tatuaż żelem czy tonikiem? Pierwsze słyszę żeby do gojenia ktoś tego używał lub po wygojeniu. Zwykła woda i mydło oraz jakiś krem nawilżający wystarczą w zupełności.
Widocznie za słabo szukałeś bo resztę odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz na forum i to nawet w tym dziale więc lepiej poszukaj jeszcze raz.
Theturningaway
08-09-2010, 09:29
Przeszukałem i mogę stwierdzić, że każdy przypadek jest indywidualny i tak też jest rozpatrywany. Goi się szybko, więc wywnioskowałem, że mogę swobodnie iść biegać. Nie ma możliwości, żebym sobie go o coś otarł, więc czy pot nie będzie problemem? Chcę przemywać tonikiem i żelem, bo tak już robię z twarzą i ze skórą właśnie na klatce.
Pozdrawiam.
Przeszukałem i mogę stwierdzić, że każdy przypadek jest indywidualny i tak też jest rozpatrywany. Goi się szybko, więc wywnioskowałem, że mogę swobodnie iść biegać. Nie ma możliwości, żebym sobie go o coś otarł, więc czy pot nie będzie problemem? Chcę przemywać tonikiem i żelem, bo tak już robię z twarzą i ze skórą właśnie na klatce.
Pozdrawiam.
Indywidualne przypadki to zdarzają się w medycynie.
Skoro ci ten tonik i żel pasują to chociaż zaczekaj aż ci się to zregeneruje nieco, czyli tak do miesiąca czasu. Toniki i żele stosuje się na twarz i szyję a nie do mycia i pielęgnacji ciała od tego są balsamy i kremy do ciała ale rób jak uważasz.
Theturningaway
08-09-2010, 11:18
Żebyś się nie zdziwiła co do tych indywidualnych przypadków. Poczekam aż się zregeneruje naskórek. Co do toniku i żelu to tak mi doradzał każdy dermatolog, u jakiego byłem, więc raczej uznam ich za autorytet, nie Ciebie. Dzięki za rade odnośnie możliwości treningowych.
Pozdrawiam.
Żebyś się nie zdziwiła co do tych indywidualnych przypadków. Poczekam aż się zregeneruje naskórek. Co do toniku i żelu to tak mi doradzał każdy dermatolog, u jakiego byłem, więc raczej uznam ich za autorytet, nie Ciebie. Dzięki za rade odnośnie możliwości treningowych.
Pozdrawiam.
To po co szukasz pomocy na forum jeżeli doradzają ci autorytety? Zwróc się do nich z tymi pytaniami a nie do nas.
Odnośnie treningu to również polecam zwrócić się o konsultację do jakiegoś znanego trenera lub lekarza, my tu na niczym się nie znamy i nie mamy o niczym pojęcia.
Theturningaway
08-09-2010, 18:08
Liczyłem na jakąś konkretną odpowiedź, konkretnej osoby. Jeśli masz zamiar wypisywać rzeczy zawalające tylko miejsce na forum, to sobie daruj.Nie odpowiedziałaś na postawione przeze mnie pytanie i wysyłasz do pierdołowatych lekarzy i trenerów. Odnośnie pielęgnacji skóry wole robić to co polecił mi dermatolog. Odnośnie tatuaży to wolałbym posłuchać kogoś kto sam miał taki problem. Jeśli nie masz zamiaru odpowiedzieć, czy mogę już biegać, czy też nie-nie pisz, bo tylko nabijasz posty.
Pozdrawiam.
A ty co robisz jak nie spamujesz? Takich tematów o nutrującym ciebie problemie było tutaj kilka, więc zamiast zadawać po raz kolejny to samo pytanie skorzystaj z wyszukiwarki i tylko nie pisz, ze TWÓJ problem jest indywidualny bo każdemu naskórek regeneruje się tyle samo czasu a i tatuaże też, logiczne jest, ze małe tatuaże, napisy itp goją się szybciej, tak samo jak tatuaże w miejscach które nie są narażone na otarcia.
Poza tym nie tylko ty trenujesz i masz tatuaże, więc nie rób niepotrzebnej paniki a w razie wątpliwości pytaj fachowców w tym swojego dermatologa i nie licz że po takim czymś ktoś ci tutaj udzieli jakichś dobrych rad.
Theturningaway
08-10-2010, 15:16
Jesli masz na mysli prowadzenie jakiejkolwiek dyskusji to masz racje, ktos kto prowadzi dyskusje z toba jest skazany na zapomnienie i wykluczenie z elitarnego grona specjalistow.
Bylem ciekaw odpowiedzi, dlatego napisalem. Teraz widze, ze niepotrzebnie, bo odpowiedzi nie uzyskalem zadnej, a czytam co ci przyjdzie do glowy. Zamiast napisac konkretnie to wolisz sobie pokrytykowac.
Pozdrawiam :)
Zostan tutaj na dluzej to sie przyzwyczaisz:D
Smaruj ta mascia, ktora teraz smarujesz, przemywaj mydlem. Po miesiacu juz w zasadzie wszystko mozesz robic. Radzilbym nie biegac teraz.
Theturningaway
08-10-2010, 23:25
Dziękuje. Takiej odpowiedzi oczekiwałem : )
Jesli masz na mysli prowadzenie jakiejkolwiek dyskusji to masz racje, ktos kto prowadzi dyskusje z toba jest skazany na zapomnienie i wykluczenie z elitarnego grona specjalistow.
Bylem ciekaw odpowiedzi, dlatego napisalem. Teraz widze, ze niepotrzebnie, bo odpowiedzi nie uzyskalem zadnej, a czytam co ci przyjdzie do glowy. Zamiast napisac konkretnie to wolisz sobie pokrytykowac.
Pozdrawiam :)
Śmieszą mnie tacy ludzie jak ty. "Indywidualny" przypadek, tutaj nie ma indywidualnych przypadków, chyba że komuś naprawdę coś złego się dzieje z dziarą a to co ci napisał inny forumowicz odnośnie pielęgnacji dotyczy każdej osoby posidającej tatuaż i nie jest jakąs tajemnicą, ba, takie rzeczy powinni ci powiedzieć w studiu w którym robiłeś tatuaż.
Druga sprawa, zakładasz kolejny temat o byle czym zamiast poszukać w tym dziale i jeszcze masz pretensje że cię ktoś krytykuje. Krytykuje się osoby leniwe i mało konkretne takie jak ty, którym się wydaje że forum służy do spamowania. Pisałam ci, przeszukaj dział to znajdziesz odpowiedzi odnośnie treningów i pielęgnacji.
Poza tym jeżeli sam wszystko wiesz lepiej to po co szukasz tutaj pomocy? Fachowców, lekarzy, trenerów tutaj nie ma.
Theturningaway
08-11-2010, 10:22
A mi szkoda takich ludzi jak ty, którzy myslą, ze zawsze maja racje, a cala reszta musi sie do tego zastosowac, bo inaczej traktujesz ich jak scierwa. Jednak w mysl zasady wyznawanej przez gówniarzy- glupszemu sie ustepuje. Nawet nie bede tracil czasu zeby tu zajrzec, ale ty mozesz sobie odpisac na moj post, a potem napisac post za mnie i znowu na niego odpowiedziec!!!!!! Dobrej zabawy : )
Pozdrawiam.
A mi szkoda takich ludzi jak ty, którzy myslą, ze zawsze maja racje, a cala reszta musi sie do tego zastosowac, bo inaczej traktujesz ich jak scierwa. Jednak w mysl zasady wyznawanej przez gówniarzy- glupszemu sie ustepuje. Nawet nie bede tracil czasu zeby tu zajrzec, ale ty mozesz sobie odpisac na moj post, a potem napisac post za mnie i znowu na niego odpowiedziec!!!!!! Dobrej zabawy : )
Pozdrawiam.
Mylisz się, nie mam zawsze racji i nie uważam się za taką osobę, natomiast ty sam dałeś przykład arogancji pisząc, że słuchasz tylko autorytetów. My tutaj na forum nimi nie jesteśmy więc szukaj sobie pomocy gdzie indziej i to nie tylko w sprawach związanych z tatuażem ale i inna pomoc z pewnością też ci się przyda.
Uważasz, że jesteś wyjątkowy? Nic z tych rzeczy.
Indywidualny przypadek? Chyba głupoty. I kolejny spamer na forum któremu się nie chce się skorzystać z opcji "szukaj".
Też żałuję, ze dałam się wciągnąć w tą dyskusję ale ręce mi opadają jak znowu widzę kolejny temat z tego cyklu.
ShannonLeto
12-05-2010, 09:19
Zostan tutaj na dluzej to sie przyzwyczaisz:D
Smaruj ta mascia, ktora teraz smarujesz, przemywaj mydlem. Po miesiacu juz w zasadzie wszystko mozesz robic. Radzilbym nie biegac teraz.
A ja mam pytanie. Jestem kilka dni po zrobieniu tatuażu na prawej łopatce. Teraz zauważyłam, że po przemyciu tatuażu kiedy osuszam go papierowym ręcznikiem( oczywiście nie trę a przykładam, żeby tylko woda wsiąkła) na papierze widać czarne fragmenciki od tatuażu. Chyba łuszczy mi się skóra, ale czy to dobrze?
owieczka33
12-07-2010, 10:33
Tak łuszczy Ci sie skóra, to zupełnie normalne.