View Full Version : Proszę o rade
Witam wszystkich :)
Chce sobie zrobic tattoo w piątek (czyli jutro :) ) ma sie znajdować na boku uda, schodzić ma od miednicy do 1/2 uda głową w dół. Mam pytanie, w zasadzie kilka:
1. Smok bedzie troche sie wił - czy jesli robi to osoba ktora sie zajmuje tym od 10 lat i pracuje w studio tatuażu, nie spartaczy tego? nie chce zeby to jakos dziwnie wygladało, chciałbym aby to bylo wyraźne wszystko i zeby wszyscy widzieli co tam jest. (dodam ze moi koledzy robili u niego swoje tattoo na 1/2 plecow i bylo wszystko ok)
2. Ile to sie bedzie goic ? tattoo ma miec ok 22-23 cm wysokosci i 16 cm szerokosci.
3. Jakiej masci najlepiej używac ? wiele o tym czytalem i sa zdania podzielone (alantan, tribiotic, wazelina)
4. Kiedy bede mogł juz normalnie zacząć biegać, ćwiczyc i pływać ? prowadze sportowy tryb zycia wiec mi na tym zależy...
5. Jak to jest z ubraniami ? czytalem ze trzeba wietrzyc tatuaz.
6. Mam psa, to chyba w niczym nie przeszkadza nie ? :P
z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam !!
1. Smok bedzie troche sie wił - czy jesli robi to osoba ktora sie zajmuje tym od 10 lat i pracuje w studio tatuażu, nie spartaczy tego? nie chce zeby to jakos dziwnie wygladało, chciałbym aby to bylo wyraźne wszystko i zeby wszyscy widzieli co tam jest. (dodam ze moi koledzy robili u niego swoje tattoo na 1/2 plecow i bylo wszystko ok)
Jeśli widzialas jego prace i styl tobie sie podoba to nie ma obaw do tego ze bedzie cos zle z jego strony.
2. Ile to sie bedzie goic ? tattoo ma miec ok 22-23 cm wysokosci i 16 cm szerokosci.
Zalezy jak tobie goja sie rany, to jest duzy tatuaz nie wiem czy t obedzie jedna sesja czy kilka wiec przeczytaj na forum juz bylo o gojeniu.
3. Jakiej masci najlepiej używac ? wiele o tym czytalem i sa zdania podzielone (alantan, tribiotic, wazelina)
Zdecydowanie polecam alantan plus.
4. Kiedy bede mogł juz normalnie zacząć biegać, ćwiczyc i pływać ? prowadze sportowy tryb zycia wiec mi na tym zależy...
To zalezy od twojego ciala i twojego podjescia do gojenia, mysle ze 2 tygodnie to max. kazdy czlowiek jest inny i rozne sa warunki gojenia.
5. Jak to jest z ubraniami ? czytalem ze trzeba wietrzyc tatuaz.
Jak kazda rane trzeba wietrzyc, na ile jest to mozliwe to zawsze rana musi byc odkryta. czyli jesli jestes w domku, to najlpiej ja odslonic sobie.
6. Mam psa, to chyba w niczym nie przeszkadza nie ? :P
hahha tu mnie rozbroilas :D hah a co ma piernik do wiatraka ? :D jesli pies nie bedzie ci lizal rany to nie masz sie czego obawiac lol
aha
koniecznie wrzuc fote na serwis, taka dziarka to musi byc wypasik pelny :)
pozdrawiam
Spoko, jak jutro bede w stanie to zapodam na serva photo :P
mam jeszcze pytanie: pierwsze 4h po tattoo jest opatrunek, pozniej sie go sciaga, myje sie letnia woda a mydlem aseptycznym i smaruje mascia ? czy dopiero nastepnego dnia sie smaruje ? bardzo mi zalezy na tym aby nie zrobic zadnego bledu i zeby tattoo nie stracil nic z koloru ani z wygladu :)
wole sie zapytac bo kto pyta nie bladzi :D
witam,
mam jeszcze pytanie: pierwsze 4h po tattoo jest opatrunek, pozniej sie go sciaga, myje sie letnia woda a mydlem aseptycznym i smaruje mascia ?
Dokladnie tak jak napisales. odrazu zmyjesz szlam mydlem i smarujesz mascia.
wole sie zapytac bo kto pyta nie bladzi
Jak najbardziej po to jest forum zeby pytac :)
pozdrawiam.
mam jeszcze pytanie :P hehee:
jak zrobie tattoo, to tak jak wczesniej mi powiedziałeś, 4h opatrunek, mycie mydlem aseptycznym i smarowac alantanem +. Dobra. Ide spać budze sie rano i jak to dalej wyglad ??
myje dalej mydlem i smaruje ? jesli tak to jak czesto powinienem myc i smarowac mascia ?
kiedy skóra zacznie sie złuszczac to co wtedy ? wazelina ? czy dalej alantan + ?
z gory dzieki za wszelkie info !!! POZDRO !!
ja robilem sobie 2 dni temu tatulaz i tak jak mi powiedzial tatulator od 19 do rana mialem jeden opatrunek , potem kazal mi na nastepny dzien po zdjeciu rano umyc woda z mydlem i posmarowac alantanem i zalozyc opatrunek( taka folia jak sniadaniowa) i co 3h zmieniac przez caly dzien potem pod wieczor zdjac umyc , posmarowac i juz nie zakladac opatrunku potem na nastepne dni smarowac i przemywac 2 razy dziennie
hatecore
09-21-2007, 11:04
sciagasz opatrunek po paru godzinach od razu przemywasz letnia wodą z delikatnym mydełkiem , spłukujesz zimną woda , osuszasz recznikiem papierowym i od razu smarujesz mascią alantan plus , zadnym tribioticem on ma w sobie antybiotyk a tatuaz to nie jest zaden stan zapalny skóry , wazelina tez odpada bo jest tłusta i zapych pory i skóra nie moze oddychać , pozniej przez kolejne dni smarkuj alantanem kilka razy dziennie , tatuaz musi być cały czas nawilzony ta mascią nie moze przysychać , w domu jak najwiecej noś tatuaz na powietrzu nie kiś go pod ubraniami, i dodatkowo dwa razy dziennie przemywaj tatuaż przed kolejny posmarowaniem mascią , letna wodą z mydełkiem , zeby usunac stara masć i osocze , to tyle pozdro
a wiec tak.... tattoo mam od piatku. Smaruje alantanem + 4 razy dziennie. Myje 3 razy dziennie. Tylko, ze tak spokojnie z tym myciem robie. Cały czas wietrze i odkrywam tattoo.
Dzisiaj zaczęło mnie szczypac i swedziec :P do tego jak smaruje to takie czarne paproszki schodza ze skory i zaczyna lekko skora odchodzic miejscami (male kawaleczki). Mam nadzieje, ze wszystko w normie jest :P bo zalezy mi na tym aby wszystko poprawnie sie zagoiło i kolor utrzymalo, zeby nie bylo ubytkow i nie trzeba bylo poprawiac.
Jak co to plisss o jakas odpowiedz, rade. POZDRO i thx za pomoc !!!
z tego co piszes to narazie dobrze rada: nie drap i nie dotykaj :)
nie dotykam, jedyne co robie to przemywam, smaruje i tak caly czas :P nie drapie nie zrywam nic. Tylko jak widze ze juz odpadło i sie trzyma na maści to zdejmuje i zostawiam. Cały czas na wierzchu trzymam, w nocy tak samo.
Chyba dobrze postepuje :P to moj 1 tattoo i chciałbym aby był "psiankny" :D hehehehe
hatecore
09-26-2007, 09:28
Z Tego Co Piszesz Wyglada Zę Wszystko Przebiega Jak Powinno , Smaruj Jeszcze Cąły Czas , Już Niedługo Bedizesz Mógł Cieszyc Sie Swoim Tattoo
Jak dlugo jeszcze powinienem smarowac alantanem+ ?? w piątek minie tydzien od zrobienia... Jak juz nie bede musial uzywac alantanu to wtedy wazelina biala apteczna, dobrze pisze ? :P Po to aby nawilzyc skore i zeby sie nic nie naciagalo itp....
z gory thx za info !!!! POZDRO !!!
hatecore
10-24-2007, 10:58
twój tatuator wszytko tobie dobrze wytłumaczył , pewnie dziara już łądnie zagojona , wrzuc fotę swojego nwoego nabytku, pozdro