PDA

View Full Version : Problemy pod koniec gojenia.

Coristo
05-14-2011, 08:47
Witam,
od razu mówię, że są to moje pierwsze tatuaże.
We wtorek 3 maja zacząłem robić na ramieniu feniksa, wykonany został kontur i spora część cieniowania. Wysiadłem i ja i tatuator, więc zrobiliśmy sobie przerwę i w sobotę tatuaż został dokończony. W międzyczasie w czwartek na łydce wytatuowałem pająka. Czarny z czerwonym wzorem na grzbiecie.
Feniks goił się bez żadnych problemów. Kiedy myślałem, że wszystko już w porządku, wyskoczyła mi wysypka. Chyba w środę. Wysypka jest głównie dookoła tatuażu, częściowo również na nim.
(z góry przepraszam za jakość zdjęć, jeśli będą konieczne to postaram się o lepsze)

Feniks: http://img560.imageshack.us/g/zdjcie0039b.jpg/

No i jeszcze problem z pająkiem: mianowicie na czerwonym barwniku się dość "paprze" jeśli posmaruję wazeliną to całość się rozmaka, schodzi i wygląda jakbym miał świeżą ranę, czarny tusz zagoił się bez problemu, dookoła również delikatna wysypka, lecz prawie niezauwazalna.
Jeśli natomiast nie posmaruję to zasycha, tylko nie wiem czy mogę tak to zostawić?

Pająk: http://img821.imageshack.us/g/zdjcie0037m.jpg/

Z góry dzięki za wszelką pomoc i przepraszam za ewentualny chaos w poście ;)

Pozdrawiam

YvonneS
05-14-2011, 09:00
A kto ci zalecił smarowanie wazeliną podczas gojenia?
Powinno się uzywać maści przyspieszających gojenie np Bepanthen a pozostawienie świezego tatuażu bez maści grozi powstaniem strupów i zniszczeniem wzoru który zazwyczaj nadaje się już tylko do poprawki.

Coristo
05-14-2011, 09:08
Tatuażysta i znajomy, podobno można tego używać zamiennie, w sumie feniks wygoil się bardzo ładnie, moja dziewczyna również używała wazeliny a nie maści i nie ma żadnych problemów.
Myślisz, że może to być kwestia smarowidła?

YvonneS
05-14-2011, 10:02
Zmień tatuażystę. Tak, myślę, że to może być spowodowane niewłasciwą pielęgnacją ewentualnie wysokimi temperaturami które nie sprzyjają szybkiemu gojeniu uszkodzonej skóry. Teoretycznie można uzywac wazeliny ale nie daje ona nic więcej niż tylko natłuszczenie smarowanego miejsca, nie przyspiesza procesu gojenia.

owieczka33
05-14-2011, 17:14
Mnie zdziwiło takie dziaranie świezo zoranej skóry- jednego dnia kontury, klient "wysuadł", to nastepnego- reszta. Może to reakcja obronna organizmu?
I zgadzam sie- polecam bepanten maść, zamiast wazeliny.

Coristo
05-14-2011, 19:15
Ale reakcja obronna, która wystąpiła dopiero po tygodniu? Kiedy tatuaż jest w sumie zagojony? (mam na myśli wysypkę)

dziarus
05-14-2011, 19:26
Ale reakcja obronna, która wystąpiła dopiero po tygodniu? Kiedy tatuaż jest w sumie zagojony? (mam na myśli wysypkę)
się zdarza nawet i po pól roku samo przyszło samo pójdzie

pajak914
05-14-2011, 20:08
Zgadam się z powyższym. Maść a nie wazelina. Moim zdaniem z tym pająkiem to czeka Cię poprawka.

marcinjaworsky
05-14-2011, 21:31
Moim zdaniem po pierwsze zostałeś zaorany w odniesieniu do czerwonego pigmentu na pająku. dodatkowo kiepska procedura podczas pielęgnacji i efektem czego poprawka obowiązkowa ( moim zdaniem nie tylko tej czerwieni przydałby się mały retusz)
Ciepło się zrobiło , więc najlepiej robić wszystko co tylko możliwe żeby tatuaż goił się jak najszybciej, a w tym wazelinka Ci nie pomoże.

Coristo
05-14-2011, 23:48
Szukałem dzisiaj, ale nie udało mi się znaleść maści, jutro mam nadzieję, że coś znajdę.
Jeśli będzie potrzebna to zrobi się poprawkę, póki co chcę żeby się to wszystko w ogóle zagoiło, bo przyznam, że mnie to niepokoi.
Mycie, smarowanie, jeszcze jakieś zalecenia?

Rozumiem, że wysypkę olać i czekać aż sama zejdzie ? (bo problem jest taki, że ona się rozszerza zamiast zejść)

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi i liczę na dalszą pomoc ;)

Ladon
05-15-2011, 09:26
U mnie Bepanthen jest w każdej aptece, a jak u Ciebie nie ma, to może dogadaj się żeby Ci przywieźli.
Co do wysypki to możesz zawsze pójść do lekarza, ale polecał bym najpierw użyć właściwej maści i dopiero wtedy obserwować co będzie się działo.
A ten tatuażysta to jakiś Twój znajomy? ;)

YvonneS
05-15-2011, 09:35
Głupie tłumaczenie, chyba wcale nie szukałeś bo ta maść jest do kupienia w każdej aptece i nie ma z tym żadnego problemu.
Maść gojąca z pewnością rozwiąże problem wysypki.

Coristo
05-15-2011, 23:02
To nie jest głupie tłumaczenie, bo mi zależy na tym, żeby to się wszystko zagoiło, bądź co bądź jestem głównym zainteresowanym.
Problem polega na tym, że jestem w Anglii i mam problem z dostaniem tej maści.

YvonneS
05-16-2011, 08:41
W Anglii może ona występować pod inną nazwą, zapytaj w aptece o maść z dexpanthenolem ,obojętnie jaka pomoze ci wygoić prawidłowo tatuaż.

haretattoo
05-16-2011, 09:30
Tak sobie czytam, patrzę na tego pająka i stwierdzam że ten tatuaż robił jakiś amator co się uczy. Nie dość że nie polecił ci żadnej maści ( co znaczy że nie ma pojęcia o tattoo) to ten pająk jest bardzo słaby. Trafiłeś na kogoś kto się na tobie uczył, szczerze sprawdziłbym czy nie używał podróbek tuszy bo z tą wysypką różnie może być.

Coristo
05-16-2011, 09:47
Dorwałem Bepanthen ;)

Wiesz, zdecydowałem się na jego usługi, bo widziałem sporo prac w jego wykonaniu. Początkującym nie jest napewno.

A co do maści to naprawdę sporo osób mi mówiło, że zwykła wazelina wystarczy, w internecie też można znaleść sporo potwierdzeń tego.

W każdym razie od dziś lecimy już bepanthenem. Wczoraj miałem tribiotic, a znalazłem informację, że tym również można smarować, więc na noc użyłem i mam wrażenie, że wysypka trochę zelżała, ale może to tylko moje pobożne życzenie.

Ladon
05-16-2011, 12:20
Poprawcie mnie jak się mylę, ale za każdym razem jak czytam "zrobiłem tatuaż w Wielkiej Brytanii" to albo źle się goi, albo praca jest na poziomie nowicjusza. Niestety najczęściej oba na raz. Więc albo Polacy oszczędzają na tatuażach i potem same z tym problemy, albo pracują tam sami rzemieślnicy, a nie artyści.

owieczka33
05-16-2011, 14:25
Odniosłam podobne wrażenie 1,5 roku temu na plazy w Egipcie. Duzo było wydziaranych osób, ale jak ktos miała na prawde ładny tattoo, to za chwile odzywał sie po Polsku.
Chyba poprostu mamy dobrych tatuatorów w Polsce i niech tak pozostanie :)