PDA

View Full Version : Problem z wylewaniem tuszu z dzioba

nitram_86
04-10-2008, 17:50
Witam wszystkich forumowiczów!!!
Mam taki mały problem ponieważ gdy robię kontury czy wypełnianie bądź cienie tusz mi się wylewa z dzioba i zasłania mi moją pracę lub linię po której mam właśnie przejechać. Czy problem leży w tym że mam wysuniętą igłę na jakieś 2mm przy wykonywaniu każdej pracy. Najbardziej mnie denerwuje że średnice dziobów są za duże i gdy gdy zamaczam igłę (jest w ruchu) w kubeczku ona mi lekko zassie tusz a pózniej się przelewa a zamaczam na prawdę delikatnie i robię to szybko.
Za wszelkie wskazówki, wszelaką pomoc wszystkim dziękuję!!!

hatecore
04-10-2008, 19:44
to ty musisz odpowiednio dobierac dzioby, igły nie mogą miec za duzo miejsca w dziobie ,ale twój problem lezy w czym innym , za mało wystawiaswz igły z dziobków i zawsze bedzie leciał tusz, wiekszosc tatuatorów wystawia igły duzo wiecej ale samo nakłówanie idzie płytko i jest regulowane reka , potrzeba do tego wprawy i doswiadzenia zeby igłe prowadzić na jednym poziomie

Shtojer
04-11-2008, 18:28
Jak Hatecore juz powiedzial problem jest z odlegloscia igiel od dzioba. Ale dla poczatkujacego lepiej dac te minimum niz za gleboko wbijac. Jezeli Ci sie tusz rozlewa i nic nie widzisz to trzeba przetrzec ;)

lightech
06-29-2008, 12:48
A więc tak ,,, jeśli chodzi o wystawanie igieł z dziobka podczas tatuowania to podstawową zasadą jest to aby igły Nie wystawały na wyłączonej maszynce. dopiero po zainicjowaniu pracy należy obserwować na ile w czasie pracy wysuwają się z dziobka ale na wyłączonej nie mogą wystawać. Jeśli będą wystawać choćby troszkę na wyłączonej to podczas tatuowania będziesz haczył skórę. Jeśli chodzi o rozlewanie się tuszu i zasłanianie tatuażu to czasem tak bywa że tusz troszkę zasłania, właśnie po to trzyma się coś do przecierania zawsze, przeważnie w ręce która trzyma maszynkę a drugą naciągamy skórę. Wazelina tez jest ważna, jedną z jej funkcji jest też właśnie to że tusz nie marze się po skórze i można go łatwo zetrzeć... no i może za mocno dziobek moczysz.. Lepiej maczać częściej i delikatniej, sam koniuszek. Niektórzy nawet po każdym zamoczeniu przecierają go z nadmiaru tuszu tak aby został tylko na igle. Acha staraj się wykonywać tatuaż od dołu do góry zawsze. Pozdrawiam

Shtojer
06-29-2008, 13:51
No i to chyba jest juz kompletna odpowiedz :) I witamy serdecznie nowego Tatumajstra :D

nitram_86
08-26-2008, 15:22
dziekuję za odpowiedź, czyli rozumiem ze skórę mam przed rozpoczęciem tatuowania delikatnie posmarowac wazelinką???? ale oczywiście po nałozeniu wzorku???? jak to mi powiecie to będę niezmiernie wdzięczny:D

Lion-of-judah
08-26-2008, 15:35
tak oczywiście... pierwsze nakładasz wzór, czekasz az wyschnie płyn do odbijania czy co tam uzywasz, wtedy smarójesz wazelinką, i od dołu wykonujesz kontór, jeśli Ci sie zamarze to ja np. przecieram delikatnie mokrym papierowym ręczniczkiem i nie ma prawa sie rozmazać wzór i go pięknie widzisz :)

nitram_86
08-26-2008, 20:21
dziękuę bardzo za odpowiedź:D teraz wypróbuje, bo nigdy tak nie robiłem, bardzo dziękuję:D

SickD.
09-09-2008, 10:58
1.sprawdz czy drut z igielkami jest poprawnie zalozony na kotwicy.Tzn jezeli spojrzysz na maszyne na wprost to otwarta czesc oczka w drucie powinna byc zwrocona w lewa strone
2.zobacz takze czy drut nie obija sie o rure podczas pracy gora-dol
3.zwroc tez uwage na gumki przytrzymujace drut.rozciagnji je troche i potem pusc zeby uderzyly o drut
4 no i zobacz czy koncowki nie sa zorane, znaczy sie wyrobione.to tez moze byc przyczyna
Dodatkowo tak jak juz ktos powiedzial, delikatne wyciekanie farby jest normalne.Byle nie za obfite:D

Shtojer
09-09-2008, 15:12
Co masz na mysli mowiac w 4 punkcie "końcowki" ?? Chyba nie dziób...

SickD.
09-09-2008, 16:34
czy dzioby nie sa przetarte.To sie tyczy tych wielokrotnego uzytku, dlugo pracujesz na nich to wiadomo ze slady sie powycieraja.Czasami zbyt duze napiecie i zbyt duza ilosc barwnika w dziobie moga tez przyczynic sie do wylewania sie farby

dropsikk
11-04-2008, 01:03
jak za duzo leci to plastrem zaklejasz i jest gites hehe:D