View Full Version : Problem z maszyna...
Nie wiem czemu ale widze ze ja tylko tutaj zakladam topic'y.. ale do tematu :D zdarzyl mi sie taki problem iż... po krotkim czasie pracy (10-15 minut) maszynka sama mi sie wylacza, wtedy musze wylaczyc rownierz zasilacz, po sekundzie mi kotwica zrobi jeden skok(jak by byla reszta pradu) i dopiero moge wlaczyc zasilacz i maszynka dziala ponownie tym razem coraz krucej... Mowili mi ze moze byc to przyczyna zabrudzonej sruby kontaktowaj, przedniej sprezyny, kondensatora, napiecia lub ucisku gumek na iglach... Wszystko sprawdzilem i nic z wyzej wymienionych... srobe przeczyscilem cieniutkim papierem sciernym, przednia sprezyne rownierz... kondensator jest dobrze dopasowany do cewek i jest sprawny, pracuje na napieciu 12-13V a co do gumek jest dobrze... Nie znam sie dobrze na budowie maszyny ale prad ma przeplywac przez rame czy mam gdzies przebicie i to moze byc powod mojego problemu ? jezeli nie to macie jakies sugestie co do tematu ? Prosze Was o jak najszybsza pomoc gdyz zalezy mi na czasie :( z gory dziekuje i pozdrawiam
hatecore
12-09-2007, 10:39
ale z opisu wynika ze masz maszynę któa w cyrku powinna wystepowac ,ciezkomi tak przez neta coś wyrokować, gdybym wzioł ja do reki to.... ale niema jak wiec , napisz kto zrobił ta maszyne ,zanczy się od kogo ja kupiłeś?
Maszyna kupowana od Evikatat2 jest to zwykla 10 zwojowka (niby uniwersalna) i czemu powinna w cyrku wystepowac ? Hatecore to jest tak ze Ona ma taka wade od nowosci... poprostu od nie dawna mi sie tak zrobilo.
Naszczescie szybko rozwiazal sie problem... Nie potrzebnie szukalem wady w maszynie gdyz winą byl zasilacz :) gdzies mam przebicie i zwarcie sie robi...
Witam was serdecznie tak czytam na temat waszych problemów z maszynkami więc chce sie podłączyć pod temat bo sam mam problem ze swoim sprzętem odrazu mówie ze nie jest to sprzęt z gurnej pułki problem dotyczy pracy maszyny a mianowicie po pół godzinnej racy maszyna mi zaczyna skakać nie ruwno bić raz mocniej raz wolniej gdy na zasilaczu podczas cieniwania nie przekraczam 8v nawet go nie dotykając -strasznie mnie to irytuje bo zakłuca czas mojej pracy -CZY KTOŚ Z WAS DOMYŚLA SIE PRZYCZYNY ZŁEJ PRACY ?????????SERDECZNIE POZDRAWIAM:)
a odpalałeś ją na innym zasilaczu jeśli działa to na twoim najprawdopodobniej potencjometr siadł
Witam-problem w tym ze zastempczego nie posiadam gdybym taki mial to napewno bym tak zrobil bede zmuszony dac go gdzies do sprawdzenia bo tez podejzewam ze to zasilacz nobo w maszynie co by moglo pujść nie tak ??????? -pozdrawiam
Zasilacz, albo banał - sprawdź mocowanie śruby kontaktowej, czasem bywa tak, że podczas pracy luzuje się i odwala cyrki;)
podepnij na krótko do jakiegokolwiek zasilacza np z komórki tylko zobacz na ampery i volty nie mogą być większe od oryginalnego
http://www.allegro.pl/item825521107_miernik_do_pradu_cifrowy_volt_ohm_am per_gwara.html
pomocne urządzenie
siemka dziarus sluchaj godzine temu skonczylem dziabe i czytaj jaka opcja przez 3 no 3 i pól godziny szla mi jak mazenie ale wczesniej roskręcilem suke i poczyscilem papierem ściernym po tym czasie zaczel sie krwawa jadka skakala musialem raz dokladac z zasilacza raz opuszczac moc ale jak szedlem 12 zwojową do wypelniania zaraz po przepięciu z 10ątki to nawet przez chwile mi nie zrobila przykrosci -sluchaj ja mysle ze to coz z maszyną moze to kondensator jak myslisz ???????
acha zgniłek dzia za podpowiedz odnosnie kolorów a odnosnie maszyny śruba jest konkret dokręcona :)
a iskrzy ci bardziej między śruba a sprężyną bo to znak że kondensator siada
Ciężko stwierdzić jak nie widzisz a ja już z fachu wypadłem z dziesięć lat temu więc i diagnozy mogę mieć mylne.
nie -nie iskrzy poprostu siada ale wiesz co na jutro ewentualnie w tygodniu pujde do jakiegos szpeniora od elektryki albo elektroniki niech mi spojzy na to wszysko nie bede sie wkurwiał -POZDRAWIAM WAS CHLOPAKI:)
Smerfetka86
03-02-2010, 13:01
Mam problem z linerem przez pierwsze kilka-kilkanaście sekund jest ok a potem zaczyna iskrzyć. Jaka może być tego przyczyna? Czyżby kondensatorek? Zasilacz raczej jest ok bo druga maszynka działa bez zarzutu.
Moze zaczynasz spawac :P ? zbyt maly skok igly i duuuuze napiecie moze Ci to powodowac
Smerfetka86
03-08-2010, 18:27
Dzięki, pokombinuje z ustawieniami zobaczę z jakim skutkiem, napięcie 6-7V chyba nie jest za duże bo maszynka brzmi dobrze? Chce jeszcze wsadzić srebrne śruby kontaktowe do maszynek.