View Full Version : Problem Jak Pielegnowac w mojim Przypadku
ziomal87
08-24-2009, 19:47
Witam za 2 tyg w srode robie sobie tatuaz na praktycznie cale przedramie.. I jest umnie własnie problem z pielegnacja poniewaz pracuje na kopalni w ciezkich warunkach i moje pytanie jak mam zadbac o tatuaz w pracy.. czy na czas pracy owijac reke moze folią i jakims bandarzem i czy nic sie niestanie bo pracyje w temperaturze 35 stopni i zawsze jestem caly mokry czy niewyjda mi jakies potowki i tatuaz sie zepsuje... Jak narazie Planuje wziasc sobie wolne od sr do pon ale własnie niewiem czy dostane wolne..Prosze poradźcie mi cos.. Z góry dziekuje
Najlepszym rozwiazaniem bylo by wziasc urlop, no ale jezeli nie to jakos bys musial przebolec z ta folia zeby go nie zasyfic, co nie zmienia faktu ze musial bys i tak co te 4 godzinki zmienic opatrunek i go przemyc i przesmarowac
No i jeszcze dać mu pooddychać żeby się nie odparzył
pajak914
08-24-2009, 20:44
Ja również sugerowałbym urlop (albo weź L-4;) ). W specyficznej pracy jaką opisałeś ciężko będzie z zachowaniem odpowiedniej sterylności tatuażu i jego odpowiedniego stanu. Wysiłek fizyczny a w tej pracy - jak się domyślam - szczególnie intensywny powoduje pocenie się i aż strach pomyśleć co będzie się działo pod folią jak to wszystko zacznie parować. A zasłonięty być przecież musi z uwagi na zapylenie. Pomijam już samą kwestię oddychania świeżego tatuażu...
ziomal87
08-24-2009, 20:52
no a jak bym zawinoł reke jakims bandarzem elastycznym wtedy by tatuaz oddychał i brut raczej by sie niedostawał...
brut...
Co to jest brut?
Tattoo po prostu smaruj, na to folia i potem elestyczny opatrunek, ale nie mocno.
Samego bandazu nie dawaj bo moze Ci sie przylepic do rany i dopiero bedzie kupa...
Czesc, mam pytanie do kogos... Dwa dni temu zrobolam sobie tatuaz na kregoslupie idac od karku, noi zrobily mi sie strupki :(nawet duz na dwuch pierwszych literach... Czy to normalne:confused: co dzien po 5-6 razy smaruje ta mascia. moze mi ktos cos pomuc?? Z gory dziekuje.:)
Miejsca gzie są strupki staraj się częściej smarować tak aby skóra sie w tym miejscu nie wysuszała, powinny szybciej zejść. Jednak nie zrywaj ich sama!!! Normalne to nie jest ale zdarzyć się może jeśli w tym miejscu tatumajser za bardzo orał.:cool:
gosiaczek 86
09-21-2009, 22:22
Hejka .. nie będę oryginalna .. mam kilka pytanek odnośnie pierwszego tatuażu. A mianowicie miejsce to stopa i fragment łydki wiem bolesne miejsce ale dam rade ;).
Pracuje po 12 godzin można to nazwać chłodnią i po przeczytaniu kilku wątków na forum wiem najlepiej wsiąść urlop mam go w sumie 6 dni czyli będzie to 2 tygodnie wolnego niestety nie mogę w pracy mieć odsłoniętej rany a wręcz przeciwnie w butach ciężkich no i dodatkowo obciążenie bo praca stojąca. I tu moje pytanko czy te 2 tygodnie starcza na choćby pobieżne wygojenie się, wiem będę musiała w trakcie pracy smarować maścią i ewentualnie jaki opatrunek do pracy radzicie.
Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
"wziąć" nie "wziąść"
w sumie 6 dni czyli będzie to 2 tygodnie wolnego
Dwa tygodnie to 14 a nie 6 dni. :rolleyes:
Jeżeli bierzesz urlop to po co pytasz o opatrunki? W ciągu dwóch tygodni powinien ci się wstępnie zagoić jednak ze stopą bywa tak, ze goi się ona znacznie dłużej niż inne miejsce z racji tego, iż na podbiciu może dochodzić do krwawienia w trakcie tatuowania i robią się strupy. Folii oraz innych opatrunków nie polecam, podobnie jak ciężkiego, zakrytego obuwia, skóra musi oddychać aby się szybko wygoić.
gosiaczek 86
09-22-2009, 11:44
YvonneS no ale tu jest problem po tych 2 tygodniach bede musiala nosic.
Dzieki za szybka odpowiedz:)
Po dwóch tygodniach zagoi ci się już na tyle, ze będziesz mogła nosić te obuwie.
spoko zdołasz się wygoić;)
Replica Coach Wallets (http://www.cocobags.com) Outlet Prices New Signature Coach Wallets on Sale.Save on Handbags & Accessories. Great selection and prices at eBay.Find Cheap Coach Wallets,Free Ship Secure Card Checkout ,Order Now!Shop Coach Wallets at NORDSTROM.Free Shipping on Orders Over $200!
Babaryba
09-29-2009, 07:53
Musisz mieć nadzieję, że stopa nie zacznie ci puchnąć. Ja po zrobieniu na łydce i częściowo kostce miałem taki balonik, że młody lekarz u którego byłem prawie mi zemdlał jak spojrzał i spytał na ile tygodni chcę L-4 :D
:mad:Musisz mieć nadzieję, że stopa nie zacznie ci puchnąć. Ja po zrobieniu na łydce i częściowo kostce miałem taki balonik, że młody lekarz u którego byłem prawie mi zemdlał jak spojrzał i spytał na ile tygodni chcę L-4 :D
Naprawdę? Pewnie dlatego, ze młody i niedoświadczony, w końcu tatuaże to taka rzadkość a jeszcze na łydce to już w ogóle.
Babaryba
09-29-2009, 10:54
:mad:
Naprawdę? Pewnie dlatego, ze młody i niedoświadczony, w końcu tatuaże to taka rzadkość a jeszcze na łydce to już w ogóle. - ech jak zwykle sarkazm :rolleyes:
Tu nie chodziło o tatuaż tylko o nogę tak spuchniętą jakby ją rój pszczół użądlił (dostałem nawet skierowanie na prześwietlenie ;))
Czyżby reakcja alergiczna?
Też mam tatuaz na stopie i częściowo na łydce i jakoś jedynie tylko częśc srodkowa stopy mi nieco napuchła. Po tygodniu nie było już sladu opuchlizny.