PDA

View Full Version : Początki

TraSh32
10-01-2009, 10:34
Cześć wszystkim.

Mam małe pytanie. Otóż chciałbym zostać tatuażystą i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Znaczy się, wiem że trzeba ćwiczyć rysowanie, cieniowanie itd. Czy do tego są potrzebne jakieś kursy, szkoły etc. ?? Jeden z moich znajomych mówił że żadne kursy nie są wymagane, tylko trzeba iść na praktyki do salonu. Chciałbym zacząć jak najwcześniej, może nie od razu na "żywym płótnie" , jak narazie jestem na to za młody (16 lat). Jak mówiłem chcę zacząć jak najwcześniej, by z czasem wyrobić sobie technikę.

Sorki za błędy (jeśli są) ale się spieszę. Z góry dzięki za pomoc.

PS. Co sądzicie o tym sprzęcie ( na początek) http://www.tattooshop.pl/product_info.php?cPath=50&products_id=9

boro
10-01-2009, 17:59
szczerze? kup sobie maszynke z vikinga albo z cybera. niebawilem sie z 3-sewkowa ale dla mnie to wynalazek. lepiej kupic juz cos co jest sprawdzone. a chyba juz za 450 kupisz maszynke "wielozadaniawa" z workhousa :)

a jak chcesz zaczynac taka "zabawe" to cwicz reke olowkiem, pobaw sie kredkami, farbami by kolor fajnie dobierac... i to czego Cie nikt nie nauczy czyli wyobraznie.
jestes jeszcze bardzo mlody i niewiadomo czy Ci sie to nie znudzi po 2-3 miesiacach:) ale no coz chcesz to sie za to bierz!:)

zgniłek
10-01-2009, 20:52
Tylko pamiętaj, skóra to nie papier:D:D:D

zgniłek
10-01-2009, 20:53
aha zapomniał bym, wytrwałość to połowa sukcesu;)

Shtojer
10-02-2009, 10:39
Tak jak sam mowiles na poczatku rysuj rysuj i jak bedziesz bardzo zadowolony ze swoich prac to jezeli masz mozliwosc to podejdz z tymi rysunkami do studia i porozmawiaj, popros o jakies rady, czy opanowales podstawy, zacznij wypytywac o higiene i sterylnosc i tematy zwiazane bezposrednio z wykonaniem tatuazy ;) pozniej zaopatrz sie w cos taniego i proboj na jakis materialach typu sztuczna skora zeby przyzwyczaic reke, bo pierwsze linie beda tragiczne :D

TraSh32
10-02-2009, 13:28
szczerze? kup sobie maszynke z vikinga albo z cybera. niebawilem sie z 3-sewkowa ale dla mnie to wynalazek. lepiej kupic juz cos co jest sprawdzone. a chyba juz za 450 kupisz maszynke "wielozadaniawa" z workhousa :)

a jak chcesz zaczynac taka "zabawe" to cwicz reke olowkiem, pobaw sie kredkami, farbami by kolor fajnie dobierac... i to czego Cie nikt nie nauczy czyli wyobraznie.
jestes jeszcze bardzo mlody i niewiadomo czy Ci sie to nie znudzi po 2-3 miesiacach:) ale no coz chcesz to sie za to bierz!:)

No cóż, wątpię żeby znudziło mi się to po 2-3 mesiącach. Myśle o tym już od dawna (ponad rok).

Rysuję cały czas, narazie w odcianiach szarości- jakoś mi odpowiada ten styl ale za kolory mam zamiar zabrać się w przeciągu tygodnia.

Shtojer. Rozumiem że sterylność i higiena to podstawa, bez utrzymywania odpowiednich warunków nie chciałbym tatuować i co gorsze być tatuowanym.

Jeszcze jedno pytanie. Jaki jest minimalny wiek w którym mógłbym zacząć tatuować (zakładając że bardzo szybko się uczę)?

esfa
10-02-2009, 13:46
Jeszcze jedno pytanie. Jaki jest minimalny wiek w którym mógłbym zacząć tatuować (zakładając że bardzo szybko się uczę)?

Żeby bracie rąbać w studiu musisz mieć 18 lat,każde szanujące się studio przed zabiegiem spisuje umowę pomiędzy tatuatorem a tatuowanym typu:oświadczam,że mam ukończone 18 lat i dobrowolnie poddaje się zabiegowi tatuowania.....bla,bla,bla itp....tatuator w razie potrzeby może wezwać pomoc medyczną na koszt tatuowanej osoby bla,bla bla....i czyli Ty jako tatuator też musisz tam złożyć podpis.....i nie jestem pewien na 100% ale ,żeby złożyć podpis na takiej umowie musisz mieć 18 lat.......a po za studiem,czytaj >>> w domu,piwnicy,garażu to sobie możesz tatuować od kiedy tam chcesz,ale zawsze ktoś komu się coś tam nie spodoba i jeszcze do tego jest niepełnoletni może z tego zrobić wielki gnój.....więc ostrożnie.

Pozdrawiam

TraSh32
10-02-2009, 18:31
Czyli do tego nie trzebe mieć licencji ani ukończonych kursów?? (wiem że jestem męczący, ale chcę się upewnić)

Prywatne tatuowanie raczej mnie nie kręci. Wolałbym żeby na początku był ze mną ktoś kto się na tym zna i trochę pomógł żebym czegoś nie sepsuł xP

Zna ktoś to studio (tzn. tatuował się tam ktoś)?? http://www.salontatuażu.pl/
To jedyne studio w moim mieście, i mam zamiar starać się tam o praktyki.

esfa
10-02-2009, 23:26
Czyli do tego nie trzebe mieć licencji ani ukończonych kursów?? (wiem że jestem męczący, ale chcę się upewnić)

Prywatne tatuowanie raczej mnie nie kręci. Wolałbym żeby na początku był ze mną ktoś kto się na tym zna i trochę pomógł żebym czegoś nie sepsuł xP

Zna ktoś to studio (tzn. tatuował się tam ktoś)?? http://www.salontatuażu.pl/
To jedyne studio w moim mieście, i mam zamiar starać się tam o praktyki.Z tego co się orientuje nie musisz mieć licencji,masz być po prostu dobry w tym co robisz ,jeden z najlepszych artystów w Polsce nie ma skończonego nawet plastyka.......patrząc na galerię tego studia z Tarnowa to jest kiepsko a nawet bardzo kiepsko....szukaj praktyk w jakimś renomowanym studio,choćby kazali Ci tam na początku robić sterylkę itp od tego będzie zależeć twoja ewentualna kariera.

pozdrawiam

TraSh32
10-03-2009, 01:55
Jak jóż mówiłem, to jest jedyne studio w moim mieście. Co do innych to musiałbym się jeszcze zorientować czy jest coś w okolicy. Chyba jutro się tym zajmę.

Jeśli chodzi o szkoły to nawet nie myślę o plastyku, ale chyba zapiszę się na jakieś kursy rysunku, żeby się trochę podszkolić.

A sterylka na praktykach początkowo by mi nie przeszkadzała, byleby tylko mnie później czegoś nauczyli :D

zgniłek
10-03-2009, 08:36
widzisz, chęć uczenia się wynika z twojej strony. Tatuatorzy mogą jedynie pokazać ci kilka technik robienia cieni, wypełniania czy wyjaśnić ci jak ustawić maszynę a najważniejsze moim zdaniem jest odnaleźć swój własny styl - to jest to, czego nie wyniesiesz z żadnego studia, na to będzie składało się kilka czynników min. uważna obserwacja, ciężka praca i determinacja. Jeśli się mylę to mnie poprawcie:)