View Full Version : Olejek kamforowy
owieczka33
01-17-2011, 13:16
Znajomej porobiły sie zgrubienia na tatuazu (ma go z 1/2 roku z górką, nie wiem dokladnie ile...). Wyglądaja troszke jak blizny, ale sa od nich miększe...
Poradzono Jej aby stosowała na to olejek kamforowy.
Co o tym sądzicie?
Ach, oczywiście, laska juz stosowała alantan plus, bepanten i maśc nagietowką (to ostatnie to oczywiście mój pomysł :D)
Co ma olejek kamforowy używany głownie jako skadnik maści rozgrzewających do leczenia blizn?
Kamfora jest przede wszystkim stosowana zewnętrznie jako środek powodujący łagodny terapeutyczny odczyn zapalny oraz jako przeciwbólową substancję w celu przyniesienia ulgi w bólach artretycznych i reumatycznych, nerwobóli, bólów pleców. Kamforę można również stosować na problemy skórne takie, jak opryszczki na wardze czy odmrożenia. Kamfora służy także jako maść do nacierania klatki piersiowej w czasie zapalenia oskrzeli oraz różnych innych infekcji klatki piersiowej. Maść kamforowa jest także środkiem stosowanym w postaci nacierań klatki piersiowej w czasie gryp i przeziębień.
Proponuję aby koleżanka skonsultowała się z dermatologiem a na blizny polecam contractubex zel, który jednak stosuje się na całkowicie zagojoną skórę.
odnosnie masci nagietkowej to ma ona jedyna wade, trzeba ja stosowac dosyc dlugo aby jakies efekty byly, poza tym do leczenia blizn sie nie nadaje a raczej do gojenia niewielkich zranien.