PDA

View Full Version : odrętwienie

scoopa
04-23-2009, 07:06
Witam,

parę dni temu zrobiłem sobie tatuaż na przedramieniu. Goi się idealnie - nie babra się, pojawiają się strupki. Chodzi mi bardziej o to, że mam odrętwiałą rękę, która mnie lekko pobolewa. Czuję mrowienie. O co kaman?

Mam jeszcze czysto teoretyczne pytanie - jak rozpoznać, że w tatuaż mogło się wdać zakażenie?

dzięki z góry za wszelkie rady i sugestie:)

bacanski
04-23-2009, 07:17
po mjemu gdybys mial jakies problemy z gojeniem(zakazenie...) to mialbys opuchnieta lekko reke... ;)

jesli nic sie nie dzieje to jest ok...
u mnie idzie 3 dzien i jest cudownie... nie ma obrzeku nie swedzi,,, brak zaczerwienienia... :D

Sadchild
04-23-2009, 11:35
Unikaj tworzenia sie stupkow. Z medycznego punktu widzenia jest to dobre, natomiast w kwestii tatuazy - za wszelka cene unikaj pojawiania sie strupkow.

Co do mrowienia i dretwienia - nie sadze zeby to mialo zwiazek z tatuazem, lecz moze bardziej z pozycja w jakiej siedzialas/es kiedy byl robiony tatuaz. Jesli mrowienie nie bedzie ustepowac radze skontaktowac sie z neurologiem.

pzdr.

orygami
04-23-2009, 14:15
Bardzo zaognione, zaczerwienione bolące w dotyku miejsce, ból promieniujący do łokcia. Mniej więcej tak może wyglądać stan zapalny w dolnym odcinku ramienia. Może też pojawić się zaczerwienienie wzdłuż żył ale to już zakażenie.

scoopa
04-23-2009, 21:27
A jak unikać pojawiania się strupków? Smaruję tatuaż cienką warstwą alantanu 3-4 razy dziennie (oczywiście wcześniej przemywam wodą z mydłem). Strupki (raczej malusie) pojawiły się w kilku miejscach. Kontury tatuażu są jakby "ostre" a wypelnienie jak najbardziej gładkie.

orygami
04-24-2009, 13:52
Smaruj dalej ale strupków nie unikniesz. Strupki są tam gdzie tatuator bardziej „męczył” skórę. Same odpadną jak przyjdzie czas.

Sadchild
04-24-2009, 17:23
Czy ja wiem czy nie unikniesz? mnie sie nigdy strupek nie pojawil.

orygami
04-24-2009, 19:30
Rzeczywiście źle to ująłem, w tym wypadku nie unikniesz (jeśli już masz) to znaczy że te miejsca były intensywnie dziarane.
Strupki oczywiście nie zawsze się pojawiają to zależy od tatuażu. Najczęściej są chyba przy tribalach. Duży wpływ ma również tatuator są tacy co kują ostro i delikatni :).