PDA

View Full Version : obrysówka i poprawki

levi86
02-09-2010, 09:58
Witam

Dawno mnie tu nie był i wybaczcie że od razu nie czytam zaległości, mam tylko proźbę:
jakie igły polecicie di poprawienia konturu i do cieniowania , najlepiej byście mi wypisali zestawienia dziobów i igieł do nich bo wydaje mi się że źle czasami dobiore igły i dostają delikatnych drgań przez co nie stabilnie pracują i mogą zrobić np nierówne linie lub cień wyjeżdżający za miejsca pożądane . z góry dzięki za pomoc.

Adam

pitrek681
02-09-2010, 11:57
maly kontur igly 1,3,5 rl na kontur wiekszy od 7,9,11
wypelnienia przy malych powierzchniach 1,3,5 rs a wiekszych magnumy 7,9,11
co do tych drgan to proponuje gumke przy igle zawinac o cewki ,dzioby tej samej wielkosci

levi86
02-09-2010, 15:54
maly kontur igly 1,3,5 rl na kontur wiekszy od 7,9,11
wypelnienia przy malych powierzchniach 1,3,5 rs a wiekszych magnumy 7,9,11
co do tych drgan to proponuje gumke przy igle zawinac o cewki ,gryfy tej samej wielkosci

mam 2-je gumki a co do gryfu , mógłbyś mi powiedzieć np do 5rl jaki dziób ??

pitrek681
02-09-2010, 16:46
to ty musisz odpowiednio dobierac dzioby, igły nie mogą miec za duzo miejsca w dziobie poza tym moge dodac jeszcze pare rad
1.sprawdz czy drut z igielkami jest poprawnie zalozony na kotwicy.Tzn jezeli spojrzysz na maszyne na wprost to otwarta czesc oczka w drucie powinna byc zwrocona w lewa strone
2.zobacz takze czy drut nie obija sie o rure podczas pracy gora-dol
3.zwroc tez uwage na gumki przytrzymujace drut.rozciagnji je troche i potem pusc zeby uderzyly o drut

levi86
02-09-2010, 17:19
poza naciąganiem całą reszte robie chociaż przy zakładaniu są troche rozciągnięte choć nie uderzam nimi o drut

mam jeszcze jedno pytanie , czasem mam problem bo gdy ciągne kontur to albo :

1 zostają kropki w niedużych odległościach ( wtedy zwiększam bicie ale cewki się nagrzewają za mocno i zdarzy mi się troszke przeorać skóre )

2 albo przez drgania robi mi się delikatny zyg - zag , chodzi mi ti o najcieńszy kontur - a jest to kłopotliwe bo w tym miejscy nie idzie np cień czy kontur tylko zostaje skóra lub jasny kolor a pogrubienie w celu wyrównania psuje cały wzór

co mam zrobić

pitrek681
02-09-2010, 17:32
moze cos z ustawieniami jak masz ustawiona srobe kontaktowa do sprezyny przedniej pod jakim katem?jakie napiecie?wazylinka smarujesz? i na ile masz wystawiona igle z dzioba?

levi86
02-09-2010, 19:45
moze cos z ustawieniami jak masz ustawiona srobe kontaktowa do sprezyny przedniej pod jakim katem?jakie napiecie?wazylinka smarujesz? i na ile masz wystawiona igle z gryfa?

tu masz fotki :

http://yfrog.com/jw12655946j

http://yfrog.com/0b23439616j

mam nadzieje że linki działają :)

co do wazelinki to dokładnie o co ci chodzi , o skóre , jeśli tak to smaruje ale nie nadmiernie bo gorzej się przyjmuje tusz, napięcie wysokie chociaż jest 12 zwojowa gumki profilaktycznie wszystkie po każdym zabiegu wymieniam na nowe , nie mówie tu o klientach bo takowych nie mam tylko o sobie, może mógłbyś mi jakieś swoje spostrzeżenia posunąć, pzdr

pitrek681
02-09-2010, 20:16
az 12 zwojowa? masz no istna moc dodam ze konturowki przewaznie 8 zwojowe moze sproboj dokrecic srobe kontaktowa(odgioles minimalnie do gory sprezyne przednia)(co do kotwy to musisz ja wtedy utawic tak jak masz na zdjeciach) i zmniejszyc troche napiecie ,jesli masz mozliwosc przesun do przodu mocowanie sroby kontaktowej popróbuj :)

uldor
02-09-2010, 20:30
na drugim zdjeciu widac ze prawie nie ma szczeliny pomiedzy przednia cewka a kotwica.popraw to - 2-3mm.wyszukaj moje posty, znajdziesz duzo odpowiedzi

levi86
02-09-2010, 21:00
az 12 zwojowa? masz no istna moc dodam ze konturowki przewaznie 8 zwojowe moze sproboj dokrecic srobe kontaktowa(odgioles minimalnie do gory sprezyne przednia)(co do kotwy to musisz ja wtedy utawic tak jak masz na zdjeciach) i zmniejszyc troche napiecie ,jesli masz mozliwosc przesun do przodu mocowanie sroby kontaktowej popróbuj :)

popróbuje :)

na drugim zdjeciu widac ze prawie nie ma szczeliny pomiedzy przednia cewka a kotwica.popraw to - 2-3mm.wyszukaj moje posty, znajdziesz duzo odpowiedzi

wiem o przerwie , mam takie drobne zboczenie że po robocie dokręcam śrube , przed każdą dziarką i tak dostrajam na nowo ;]

wujek116
02-09-2010, 21:26
Widzę na zdjęciu że masz założone dwie gumki nie potrzebnie ponieważ wcale one dobrze nie dociskają igły , wystarczy jedna ale dwa razy owinięta w okół maszyny jak na maszynę 12 zwojowa to trzeba dwa razy owinąć , spróbuj to zrobić myślę a nawet jestem pewny że to jest tego wina .

Jak każdemu to i tobie proponuje zmianę śruby kontaktowej na srebrna koszt 15 zł plus zmiana sprężyny na EIKONA myślę że 18 była bo dobra komplet przednia i tylna 20-25 zł
razem koszt 40 zł a twoje życie się zmieni na lepsze :D nie no żarty żartami ale powaga po takiej zmianie maszyna śmiga jak ta lala . ja np zawsze podginam trochę igłę tak aby był taki delikatny bardzo delikatny łuk wtedy gumki lepiej dociskają igłę,

pitrek681
igły nie wystawiasz z gryfa tylko z dziobu :D

teraz nawet przyjrzałem się bardziej i jestem pewien spójrz na pin kotwicy z gumką tam gdzie jest założona igła ,te gumki nie maja siły nawet do końca docisnąć igły do pinu kotwicy . mówię spróbuj dwa razy owinąć a będzie super.

levi86
02-09-2010, 22:56
Widzę na zdjęciu że masz założone dwie gumki nie potrzebnie ponieważ wcale one dobrze nie dociskają igły , wystarczy jedna ale dwa razy owinięta w okół maszyny jak na maszynę 12 zwojowa to trzeba dwa razy owinąć , spróbuj to zrobić myślę a nawet jestem pewny że to jest tego wina .

Jak każdemu to i tobie proponuje zmianę śruby kontaktowej na srebrna koszt 15 zł plus zmiana sprężyny na EIKONA myślę że 18 była bo dobra komplet przednia i tylna 20-25 zł
razem koszt 40 zł a twoje życie się zmieni na lepsze :D nie no żarty żartami ale powaga po takiej zmianie maszyna śmiga jak ta lala . ja np zawsze podginam trochę igłę tak aby był taki delikatny bardzo delikatny łuk wtedy gumki lepiej dociskają igłę,

pitrek681
igły nie wystawiasz z gryfa tylko z dziobu :D

teraz nawet przyjrzałem się bardziej i jestem pewien spójrz na pin kotwicy z gumką tam gdzie jest założona igła ,te gumki nie maja siły nawet do końca docisnąć igły do pinu kotwicy . mówię spróbuj dwa razy owinąć a będzie super.

a może to wina samych gumek na pinie chociaż szczerze mówiąc te na drucie są już wyświechtane , jak myślicie czy użycie zwykłych nowych gumek recepturek jest wysoce ryzykowne??

pitrek681
02-10-2010, 06:48
najmocniej przepraszam za moja ignorancje i niedopatrzenie juz sie poprawilem w mych postach wujas dzieki za sprowadzenie do pionu :D

wujek116
02-10-2010, 07:58
tę gumkę na pinie ja zmieniam za każdym razem , oczywiście nieraz zdarzy mi się zapomnieć ale rzadko .
te gumki co przytrzymują ci igłę to są zwykłe recepturki .
zmieniaj je za każdym razem bo rozciągają się i przecierają .
i tak jak powiedziałem weź jedna gumkę ale owiń dwa razy a będzie super .
jak na maszynę 12 zwojową trzeba większej siły aby przytrzymać igłę .

Nie ma żadnego ryzyka kup zwykłe recepturki i zakładaj tylko tak jak mówię za każdym razem wymieniaj na nowe . nie możesz doprowadzić do tego aby ci się jak to powiedziałeś wyświchtały bo wtedy nie dociskają igły i to właśnie jest przyczyna twoich problemów .

levi86
02-10-2010, 10:01
dzięki za pomoc :cool: