PDA

View Full Version : o co chodzi?

rybak26pl
11-17-2008, 10:35
zrobiłem sobie tatuaż na przedramieniu smaruje go alantanem mam pytanie czy to normalne ze od dwóch dni strasznie piecze mnie ręka i cały czas wycieka przezroczysta maż:confused:

dawidEf
11-17-2008, 14:59
hmm nie powinna piec, to napewno... najwyzej w dzien zrobienia. jezeli czujesz delikatne pieczenie przy dotykaniu i przy obcieraniu ubrania to norma, ale jezeli piecze non stop to stawialbym na niedostateczna higiene tatuazu. nie wiem jak o niego dbasz, ale powinienes go myc ok 4x dziennie (delikatnie mydlem i ciepla woda), i za kazdym razem dac mu jakies 10-15 min przeschnac po myciu, nastepnie nalozyc nowa warstwe alantanu. No i oczywiscie nie chodzimy w tej samej koszulce dluzej niz 1 dzien :) co do tego ze sie leje... gdzies juz o tym bylo. mysle ze moze byc zbyt gleboko poklute. stosowales moze folie po zrobieniu tattoo? ja zawsze ja mialem w dzien zrobienia i w razie potrzeby nastepny dzien. z tego co wiem stosuje sie ja wlasnie wtedy gdy leje sie limfa z tattoo (zolta maz jak to okresliles). jezeli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo! pozdro!

dropsikk
11-17-2008, 15:12
to norma ze moze piec cie reka tez mam tak przewaznie... poprostu kazdy organizm inaczej reaguje...nie masz sie o co martwic trzymaj najlepiej ze 3 4 dni pod folia zeby ale dawaj tez dziarce odpoczac i tak jak kolega wyzej pisal przemywac dziarke woda z mydlem ale nie za dlugo namaczac tlyko umyc delikatnie przetrzec najlepiej jakims delikatnym recznikiem tlyko dotykajac i po jakims czasie znow nalozyc masc i pod folie... aha no i zmieniaj najlepiej ta folie tak ze 3 razy dziennie i oczywiscie masc takze;) wiem ze wiadomosc troszke zakrecona ale pisana na biegu:) pzdr

rybak26pl
11-17-2008, 18:12
Dzięki za rady :)ja go przemywam tak z 3 4 razy dziennie letnia woda chodzę z nim jakieś 20 minut do pół godziny a pózniej alantan .Folie nosiłem jakieś 8 godzin pózniej tylko na noc ją zakładałem.teraz już jest trochę lepiej(już tak mocno nie piecze)dzięki za rady:)pozdro

YvonneS
11-19-2008, 12:30
Absolutnie nie nakładaj żadnej folii, aby rana dobrze się goiła wystarczą podstawowe zabiegi pielęgnacyjne, smarowanie cienką warstwą maści i unikanie wody, oczywiscie myć się trzeba jednak nie wolno dopuścic aby miejsce to rozmokło.
O wiele szybciej goją się ranki kiedy mają swobodny dostęp do swieżego powietrza, dlatego wyrzuć folię i staraj sięnie nosić obcisłych ubrań do czasu aż strup odpadnie.