PDA

View Full Version : Nauka robienia tatuazu

Siwy
08-29-2007, 18:22
hi,

Jak w temacie, prosilbym o krotki zarys tego jak mozna zaczac przygode z tatuażem, nadmienie ze posiadam zdolnosci plastyczne, ale pewnie nie tylko to sie liczy,
prosze o opisanie tego zjawiska jaka jest chec nauczenia sie sztuki tatuażu.

Pytanie kieruje do osob, ktore wykonuja tatuaze. wszystkie informacje mile widziane

Pozdrawiam

hatecore
08-30-2007, 13:43
jeżeli uda się tobie znalezc kogosć kto robi tatuaze i ma duzo wiedze techniczna i ma chec kogoś uczyc albo podpowiadać i prowadzic przez proces szlifowania techniki , umiejetnosci i wiedzy na temat higieny pracy , sterylizacji i wszytkich tych rzeczy które sa niezbedne do tego by zapewnić klientowi pełne bezpieczenstwo,

Siwy
08-30-2007, 14:07
Witam,

Widzialem w sieci kursy tatuażu, taki kurs wacha sie od 1500zl -3000zl, wszystko jest fajne opisane, ale czy taki kurs jest wart tej kasy?

Może jest ktos po taki kursie tutaj ? i moglby sie wypowiedziec na ten temat z gory dzieki i pozdro for all

hatecore
08-30-2007, 15:20
kursie , do wszystkiego dodchodziłem sam , kiedyś mój przyjaciel pomógł mi tylko z kupnem sprzetu, wtedy miał go tylko zurawski z gdyni i nie chciał sprzedawać wszytkim , udało mi się zdobyć sprzet i wtedy okazało się ze czeka mnie długa długa droga, teraz jest duzo łatwiej kompletny sprzet mozna kupić na allegro ale pozostaje jescze zdobycie wiedzy, wiekszosc kursów w polsce o ile nie wszystkie to jedno wielkie naciaganie ludzi , wcisna tobie słabej jakosci sprzet po zawyzonych cenach pokazą jak lutoać igły itd dadzą certyfikat i dalej nic nie bedziesz umiał , znajdz kogoś dobrego i mecz mu dupe tak długo az ciebie polubi i bedzie cchiał cię uczyc , to najlepszy sposób

nitram_86
09-01-2007, 10:38
Witam!! Widzę że temat nauka tatuaży a więc nie będę powtarzał tego samego tematu. mam takie pytanie zrobiłem już jakieś 50 tatuaży w tym ok 20 maszynką bo pierwsze robiłem z ręki samą igłą na patyczku. I jak patrzę na wykonane tatuaże specjalistów którzy ad lat w tym siedzą to czegoś mi brakuje, a prosiłem się już wielu czy by mi nie dali kliku wskazówek i się nie zgadzają bo dla nich to kolejna konkurencja i teraz tutaj chciałem spytać się o klika rzeczy m.in. o to jak robić cienie, duże robię magnum i płaskimi zestawami a małe okrągłymi a chodzi mi najbardziej o to jakie ruchy mam robić bo tak to wszystko robię po prostu tak jak bym rysował na kartce. Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki wszystkim którzy mi je udzielą!!!

Shtojer
11-25-2007, 12:16
wiem ze grzesze doprowadzajac do konkurencji w naszym pikymzawodzie Hatecore :D ja rownierz dochodzilem sam do wszystkiego wiec troche czasu zeszlo a dalej nie jestem mistrzem, co do cieni... zazwyczaj ja robie ruchy w koło delikatnie smarujac iglami po skorze, ale to kwestia przyzwyczajenia... kazdy ma swoje techniki i pomoce ;)
Siwy na start to muszisz kupic jakis sprzecik... odradzam chinszczyzny z ebay lub niektorych allegro, nie wiem czy moge zrobic reklame ale tu masz nie najgorsze maszyny www.tat2shop.netidea.pl . w nastepnej kolejnosci siedz i cwicz na SOBIE jak zrobic poprawny kontur. tez mialem zdolnosci plsatyczne ale to co innego. zeby przyzwyczaic reke do maszyny to mozesz sobie wsadzic olowek zamistac tuby i tak rysuj, ale na skorze dochodza wibracje co tez Ci utrudni prowadzenia prostej, gladkiej kreski. narazie Ci wystarczy :P wszystko naraz tez nie mozna ;)

żabka74
03-09-2008, 16:52
wiedzę odnośnie tatuażu jakąś mam,wiem jak się go wykonuje i jestem gotowa...ale nikt nie chce się zgodzić :( .Przecież najwięksi w tym fachu tak zaczynali.Wiem,że jako kobieta mam ciężko bo facetom ciężko jest oddać się w damskie ręce...,ale czemu ???? :(

Shtojer
03-09-2008, 20:02
Boja sie konkurencji ;) znam sporo kobiet co tworza naprawde piekne prace :) Kobieca reka jest dobra dla maszyny :)

chaos79
03-09-2008, 21:08
Sthojer, poleciles sklep tat2shop czy te maszynki za 150zl sa w miare dobre? cena jest dobra. Pytam bo sam mam zamiar od nich kupic ale sie wacham czy nie jest to jakis bubel. Pozdrawiam

Shtojer
03-10-2008, 14:31
Polecilem jak polecilem ;) to sie nadaje na start, nie jest maszynka pierwszej klasy ale dobrze mi sie nia pracowalo. Popracujesz jakis czas na tym i kasa sie uzbiera na jakiegos z Cybertat2 badz z Workhouse'a. Na poczatku tylko mialem 10 zwojowke od nich i robilem nią wszystko :) Dobrze ją ustawisz to bedziesz zadowolony :)

andrzej
03-11-2008, 21:42
panowie podajcie mi sklepy gdzie mogę się zaopatrzyć w sprzęd

Shtojer
03-12-2008, 13:19
Poprzegladaj inne tematy ? =/

Lion-of-judah
03-12-2008, 16:48
facetom ciężko jest oddać się w damskie ręce...,ale czemu ???? :(

kumplowi robiła jego dziewczyna dziare to mu zamiast tribala zrobiła serduszko xD
i teraz ja mu będe to poprawiał :P

a co do moich początków to, pierwszy zrobiłem igłami do cieniowania (przez przypadek) i całe szczęście...! był cały krzywy... po wygojeniu ładnie wszystko wyblakło ze prawie nie było widać a to ze zrobiłem między czasie pare dziar ładnie poprawiłem i jest zarąbista dziarka :)

zuczek667
04-22-2008, 14:39
A mógłby mi ktoś powiedzieć jak dużo zależy od zdolności plastycznych? Nie moge powiedzieć żeby plastyka była moim ulubionym przedmiotem w podstawówce(daaawno);]

Shtojer
04-22-2008, 15:10
Bez rysunku nawet nie bierz maszynki do reki! :P Kazdy tatumajster poleca nowemu zeby na poczatku duzo rysowal, rysowal, az nie dojdzie do konkretnego poziomu...
Jak na papierze bedziesz robic niezla realistyke+światło cienie to mozesz powolutku sie przymierzac do malutkich wzorkow na skorze. Najlepiej same wykonturowania ktore bedzie mozna latwo poprawiac, pozniej moze jakies male tribale itd... Wielu ma podejscie ze jak umie rysowac to i maszynka nie bedzie problemem, wiec jak nie masz weny do plastyki to daruj sobie tatuowanie :)

OLdzi89
04-22-2008, 16:00
Ja tak spytam z czystej ciekawości, bo jakieś tam zdolności artystyczne mam (o tyle, żeby utrzymać się w szkole plastycznej ;) ), ale chyba za maszynkę nie chwycę.... Chociaż kto wie co los pokaże :o Więc, moje pytanko brzmi: jak sie pracuje na skórze? Chodzi mi o to, czy bardzo ciężko się przerzucić z innego podłoża, typu kartka czy płótno ?

Shtojer
04-22-2008, 18:07
Skora jest calkiem innym materialem, plutno czy kartka jest materialem martwym i nie ma czegos takiego jak gleboko wjedziesz iglami i kartka sie nie goi :) najwazniejszy szczegol ze na innych materialach są dopuszczalne bledy ktore mozna poprawiac pare razy a w tatuazu juz nie :D Trzeba pokombinowac nad odpowiednimi ustawieniami maszyny, kątem wbijania igieł, glebokosc... Tego jest o wiele wiecej ale tu masz takie podstawy :)

diament
04-25-2008, 10:14
serdecznie zapraszam do SZKOŁY TATUAŻU w Łodzi na kursy tatuowania i kolczykowania.program kursu na stronie www.miki.hg.pl wiecej informacji pod numerem 606830548 aleksandra chrząszcz

Sylwek.ART
03-30-2011, 01:29
Jestem z Częstochowy, chcę zajać się tatuażem, chcę przenosić artyzm na ludzkie ciało wiem,że nie jest to łatwe. Dużo rysuje , skońszyłam ileum artystyczne i talent i zapał do tworzenia mam. wydaje mi się ,że gdyby ktoś mi pomógł to byłabym w tym dobra, wiem skromnoscią nie grzesze. Tu w częstochowie nikt nie chce uczyć . Więc potrzebuje pomocy. :)

Sylwek.ART
03-30-2011, 01:32
to mój e-mail sylwekk.art@gmail.com w razie jakby ktoś był skłonny jakoś pomóc, doradzić. Z góry dziekuje

boro
03-30-2011, 02:14
chcieć na znaczy móc :P
pokaż na jakim jesteś poziomie:)

donthommas
03-30-2011, 07:10
http://allegro.pl/sekrety-tatuazu-poradnik-tatuazu-tatuaz-i1520246778.html

moze to cos ci pomoze, duzo wyjasnia odnosnie tattoo

boro
03-30-2011, 14:34
nie. takie poradniki to informacje jakie znajdziesz na tym czy podobnym forum oprawione w grafike i.... to wszystko.
Kurczę masz internet,poszperaj a znajdziesz wszystko:
przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=h4iTECMMtMA
http://www.youtube.com/watch?v=mecMDQ9F0z0

WYSTARCZY CHCIEĆ POSZUKAĆ, dlaczego wszyscy uważają "ooo.. napisze na forum jak dziarać i będę umieć" zero jakiejś inicjatywy...

marcinjaworsky
03-30-2011, 16:23
Co do tego typu poradników które można znaleźć np;na allegro to raczej trzymałbym duży dystans , szkoda kasy ( nawet jeżeli to tylko 40 PLN)
Jest to napisane przez domorosłych fachowców , a zawarte w nich treści i informacje tak jak napisał Boro znajdziesz na tym forum ( jak tylko zechcesz sobie poczytać i wykorzystać opcję szukaj).
Ja polecił bym tą pozycję ... ( zresztą gdzieś na tym forum wrzuciłem do niej linka żeby zassać)
- Reinventing the Tattoo
- Become Tattoo Artist
oczywiście to tylko teoria... ale nieporównywalna do tych z allegro.

boro
03-30-2011, 23:37
ja bym polecał złapać ołówek i rysować:) bo ile można robić te cholerne covery:P
co do nauki: świnka i jedziesz pan

Irezumi
03-31-2011, 10:50
ja bym polecał złapać ołówek i rysować:) bo ile można robić te cholerne covery:P
co do nauki: świnka i jedziesz pan

Dokładnie jak zaproponował admin. świnka lub owoc i jedziesz. a rysunek uczy budować przestrzeń i formę.

To nie ma zbyt dużo wspólnego z tatuażem bo znam fachowców którzy sami niczego nie narysują ale wytatuować to genialnie potrafią.

Jak ktoś chce w Warszawie to zapraszam mogę coś podpowiedzieć....

Praktyka czyni mistrza. :) Teoria - Magistra.

haretattoo
04-06-2011, 16:32
To nie ma zbyt dużo wspólnego z tatuażem bo znam fachowców którzy sami niczego nie narysują ale wytatuować to genialnie potrafią.

Jak ktoś chce w Warszawie to zapraszam mogę coś podpowiedzieć....

Praktyka czyni mistrza. :) Teoria - Magistra.

Dokładnie tak jest, są Artyści i Rzemieślnicy.

church
04-10-2011, 16:13
http://www.youtube.com/watch?v=sQx5Fmm1DWA&feature=related
O jak ładnie wyjaśnione :D

boro
04-11-2011, 01:02
i tutaj mogę polemizować, dla mnie tatuator musi potrafić zakomponować i stworzyć coś nowego.

to jak np.auto po co mieć to co wszyscy jak mogę mieć coś oryginalnego i jedynego w swoim rodzaju:)

haretattoo
04-12-2011, 12:15
wiedzę odnośnie tatuażu jakąś mam,wiem jak się go wykonuje i jestem gotowa...ale nikt nie chce się zgodzić :( .Przecież najwięksi w tym fachu tak zaczynali.Wiem,że jako kobieta mam ciężko bo facetom ciężko jest oddać się w damskie ręce...,ale czemu ???? :(
żabka jak jesteś w Warszawy to dawaj do mnie do studia na ucznia :)

Anula
08-29-2011, 08:37
Żałuję, ze nie mieszkam w warszawie...

osiak87
10-06-2011, 23:03
Według mnie aby dziarać trzeba podołać kilku istotnym czynnikom:

- Trzeba potrafić przelewać obrazy z głowy i serca na papier a dopiero potem na skórę.

- Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia, musimy wyrobić łapę, gdyż bez tego nie zdołamy zrobić nawet prostego konturu nie wspominając o operowaniu światłem i cieniem (ja chyba ze 100m2 świńskiej skóry obdziobałem zanim zabrałem się za człowieka)

- Odpowiednie dobranie sprzętu i wyregulowanie go pod swoje własne wygody co też wymaga czasu

- Trzeba mieć świadomość iż zabierając się za tatuowanie człowieka musimy być pewni swoich umiejętności gdyż możemy oszpecić czyjeś ciało. To naprawdę duża odpowiedzialność.

Tatuuję od ponad roku, nie mam żadnego kursu i nie znałem nikogo kto mógłby mnie nauczyć. do wszystkiego dochodziłem sam krok po kroku jak opisałem wyżej.
Wyniki można zobaczyć na tym poście:

http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/poszukuj-wiedzy-oraz-6035.html

Pozdrawiam wszystkich i życzę wiele, cierpliwości bo cierpliwość to najważniejsza cecha tatuatora :)

marcinjaworsky
10-07-2011, 12:32
Jeżeli mógłbym coś zasugerować to to abyś skupił się na grze światła ...w większości prac gubisz je przez co światłocień jest nieregularny, a samo zacieniowanie powierzchni nie załatwia sprawy.
Druga rzecz jaka rzuciła mi się w oczy to to że niektóre powierzchnie tatuażu ( przynajmniej tak to wygląda ) pozostawiasz zupełnie nietknięte igłą. Baw się skalą szarości i unikaj takich miejsc , bo po wygojeniu będzie to raziło wyglądając jakbyś po prostu o nim zapomniał.
Ale ogólnie jak na pierwszy rok tatuowania , jest całkiem fajnie. Pewnie nie jeden zaawansowany tatuażysta chciałby mieć takie początki :)

osiak87
10-07-2011, 22:08
Naprawdę cenne uwagi, jutro i w niedzielę mam sporo dziobania więc będę pamiętał :) Pozdrawiam

Delirium
11-30-2011, 17:51
Witam,
Jak większość moich poprzedników usilnie poszukuję jakiegoś mistrza, który zechciałby mnie czegoś z tej tajemnej wiedzy o tatuowaniu nauczyć ;) (najlepiej okolice Chorzowa, Katowic). Niestety żadnej konkretnej styczności z tatuowaniem nie miałam, więc jestem totalnym żółtodziobem.
Mogę podać jedynie link do galerii, gdzie można znaleźć moje prace:
http://psychodelirium.deviantart.com/
Komentarze mile widziane.

Rozważałam także możliwość kupna maszynki i działania na własną rękę. Jednak nie potrafię się zdecydować na żaden sprzęt. Myślałam też o zakupie całego zestawu. Ale boje się że trafię na jakąś kaszane i wydam tylko niepotrzebnie pieniądze :P

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.

church
12-10-2011, 15:11
Witam,
Jak większość moich poprzedników usilnie poszukuję jakiegoś mistrza, który zechciałby mnie czegoś z tej tajemnej wiedzy o tatuowaniu nauczyć ;) (najlepiej okolice Chorzowa, Katowic). Niestety żadnej konkretnej styczności z tatuowaniem nie miałam, więc jestem totalnym żółtodziobem.
Mogę podać jedynie link do galerii, gdzie można znaleźć moje prace:
http://psychodelirium.deviantart.com/
Komentarze mile widziane.

Rozważałam także możliwość kupna maszynki i działania na własną rękę. Jednak nie potrafię się zdecydować na żaden sprzęt. Myślałam też o zakupie całego zestawu. Ale boje się że trafię na jakąś kaszane i wydam tylko niepotrzebnie pieniądze :P

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.

Pooglądałem Pracę Jest Moc :D Proponuje Jeszcze poćwiczyć rysunek, bo trochę moim zdaniem uciekają Ci proporcje, możesz to rozwiązać poprzez ćwiczenia lub konturowaniem obrazów a nie metodą ręka oko.
Ogólnie jest Stylowo,
Co do Dziarania, można samemu się tego nauczyć jeśli się tego chce, lecz wymaga to dużo poświęceń i czasu i samozaparcia.
Wszelkie informacje możesz znaleźć w internecie i na forum, dobrze zagadasz z forumowiczami to też może Ci zlinkują potrzebne informacje.
Wiem co pisze bo sam przeszedłem tą drogę.
A i niezważaj na opinie innych nieraz trzeba iść po trupach.
Na Forum może również Cię spotkać Ostra Krytyka też nie powinnaś się tym zrażać.
:D
Zawsze możesz Zapytać się mnie na pewno chętnie odpowiem lubię pomagać do Karmy mi Pozytywna energia dopływa za to.

Delirium
12-11-2011, 17:31
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli po prostu najlepiej zebrać przysłowiową dupę, nazbierać kasy i wziąść się do roboty ;)

Rysunek ciągle ćwiczę, więc mam nadzieje że może być tylko lepiej .

Byłabym meeeega wdzięczna, gdyby ktoś mi jeszcze doradził, który z tych zestawów byłby dobry jak na start:

http://arstattoo.pl/zestaw-do-tatuazu-dla-poczatkujacych-p-1950.html
http://arstattoo.pl/pelny-zestaw-do-tatuazu-w-walizce-maszynki-zasilacz-igly-gryfy-p-353.html
http://arstattoo.pl/pelny-zestaw-do-tatuazu-2-maszynki-zasilacz-akcesoria-p-598.html
http://www.tattooshop.pl/zestawy-do-tatuazu/320-pelen-zestaw-do-wykonania-tatuazu-zwiht.html
http://www.tattooshop.pl/463-zestaw-do-tatuazu-zmps21.html
http://tattooline.pl/index.php?products=product&prod_id=291
http://www.blackcrow.com.pl/zestawy/3411-black-crow-basic-set.html

No iiiii przesyłam jak najbardziej pozytywną energię do karmy hehe :)
Pozdrawiam

marcinjaworsky
12-11-2011, 17:55
Żaden.
No chyba że od biedy z tych które wskazałaś ten ;
http://www.tattooshop.pl/zestawy-do-tatuazu/320-pelen-zestaw-do-wykonania-tatuazu-zwiht.html

church
12-11-2011, 18:05
Hymm Co do tych zestawów :/

Maszynki nie są zbyt dobre na początek może i dobre do nauki na świniach ale nie zbyt dobre na to aby Dziarać Ludzi.

Wiem co pisze bo sam z początku kupiłem podobny zestaw i to był błąd. Człowiek ładnie musiał się nawkurwiać aby te maszynki doprowadzić je do swoich potrzeb.
Oczywiście cała reszta mi została czyli Zasilacz i Kabelki :D

Z maszynek zostały mi tylko Ramy, całą resztę musiałem wymienić.
Oprócz cewek które Akurat sam potrafię przewinąć :)

Delirium
12-11-2011, 20:55
Kurczę, w sumie tak myślałam że z tymi zestawami to pewnie będzie jakaś lipa.

W takim razie (przepraszam że tak męczę, pewnie macie ochotę mnie już za to odstrzelić :D) moglibyście polecić jakieś maszynki/zasilacze itd. żeby coś sensownego skompletować a żeby nie wydać miliona :) Bo kurcze, ciężko tak jak się człowiek nie zna.

Z góry dzięki ;)

marcinjaworsky
12-12-2011, 14:30
Kup sobie jedną maszynę do linii i jedną do cieni bądź uniwersalną z możliwością zmiany charakterystyki pracy. Na początek to Ci wystarczy. do tego zasilacz okablowanie i jakieś tam podstawowe pierdoły. O ile na zasilaczu czy tzw. pierdółkach możesz przyoszczędzić o tyle na maszynki nie żałuj , bo wydasz dwa raz w myśl powiedzenia "... chytry dwa razy traci..." Kupisz porządną maszynkę np; workhouse lub od Vikinga a może używkę w dobrym stanie tegoż pochodzenia , wydasz na dwie około 600 - 700 zł. ale będziesz wiedziała że ewentualne niepowodzenia i błędy w sztuce leżą po Twojej stronie a nie sprzętu. Poza tym kupując taki sprzęt nie będziesz zaraz po oswojeniu się z tematem i nabyciu wiedzy i wprawy wymieniać. czyli płacić dwa razy. A gwarantuję Ci że po kilku próbach wykonania tattoo takim chińskim badziewiem będziesz z nim uciekała czym prędzej i szukała profesjonalnych rozwiązań.

Delirium
01-05-2012, 20:33
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Z rady na pewno skorzystam :)