View Full Version : Napis
RoolAnd91
07-29-2008, 16:26
Witam, chce wykonac moj 1 tatuaz . nie jest on taki zwykly jak dla mnie . kazdy tatuaz jest czyms co sie ma do konca zycia . zastanawialem sie nad nim jakies 2 lata .
i od zawsze chcialem napis i moj bedzie brzmial "Vide Cul Fide" wiem ze wiele osob taki ma ale no ma dla mnie przekaz .
a chce go sobie zrobic na nadgarstku .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/07133ccd94a039c7.html tak wyglada ten napis, takiej czcionki bym chcial uzyc.
na tym zdjeciu widac pod nim male elementy . bo byly tam oczy .
tak wyglada caly tatuaz . lecz ja chce tylko napis .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a061b6392ba2abe4.html
i moje pytanie to czy oplaca sie go robic na nadgarsku bo bedzie maly i czy litery nie beda sie "zlewaly"?
Prawidłowo powinno być Vide, cui Fidas, czyli patrz komu zaufałeś.
Pomyśl nad inną czcionką, ta nie jest zbyt ładna lub idź do kogoś kto robi ładne litery.
RoolAnd91
07-29-2008, 18:04
no wlasnie co do pisowni to u roznych zrodel sa rozne wersje . no wlasnie nie wiem jakies czcionki moglbym uzyc . i tu jest problem .
Poprawnie po łacinie powinno być tak jak napisałam.
A może wybierz się do jakiegoś tatuażysty, może on Ci coś doradzi jaką czcionką i jakiej wielkości ma być ten napis?
RoolAnd91
07-29-2008, 18:32
aha . no dziekuje za ta poprawna pisownie . no wlasnie sie wybieram w najblizszym czasie .
Moze być jeszcze Vide, cui Fide ( to się wydaje prawidłowe, ;))
lub Fide, sed cui, vide ( ufaj, lecz bacz komu) a to znacznie fajniejsze, bo sens ten sam ale nie tak oklepane.
RoolAnd91
07-29-2008, 21:30
Fide, sed cui, vide ( ufaj, lecz bacz komu) a to znacznie fajniejsze, bo sens ten sam ale nie tak oklepane.
a no faktycznie . juz jak szukalem to tez znalazlem . no to dzieki za pomoc . teraz tylko znalesc odpowiednia czcionke no i uwiecznic ja na moim nadgarstku :D
RoolAnd91
07-30-2008, 22:34
no widze ze niestety nie ma nikogo kto moglby mi pomoc co do czcionki .
a szkoda . mam nadzieje ze cos znajde albo w salonie mi cos poradza .
Tak chyba będzie najlepiej i najprościej.
Łodzianin
08-04-2008, 19:57
Po 1. na stronie dafont.com znajdziesz mnóstwo czcionek, napewno cos znajdziesz
Po 2. czy jestes w 100% pewny, ze chcesz wlasnie taki tekst na nadgarstku. Jest to bardzo specyficzna sentencja i kiedys mozesz miec przez nia sporo problemów.... Tekst jest naprawde zajebisty, ale ze tak sie wyraze "nie kumaty" posiadacz takowej dziarki moze zostac sprowadzony do parteru przez "ludzi bedacych w klimacie" ;-)
przemysl jeszcze raz czy napewno chcesz taki tekst... no chyba, ze jestes "w klimatach" to pozdrawiam ;-)
RoolAnd91
08-04-2008, 20:15
nawidoczniej nie jestem w "klimacie" co kolwiek to znaczy . moze mi to wytlumaczysz ? bylbym wdzieczny .
Chodzi mu o wieziennictwo... Ale teraz to juz jest na tle dziennym i wykonuje go cala masa ludzi... Moj sasiad "kryminalista" widzac paru moich klientow z tym ze napisem poprostu ich wysmial. Kazdy robi to co go cieszy...
RoolAnd91
08-04-2008, 20:54
aha rozumiem . no tez tak myslalem . ale no chyba nie tylko Ci w "klimacie" moga miec taki tatuaz . kazdy tatuaz ma cos znaczyc dla jego posiadacza nie tylko ze wzgledu czy byl w wiezieniu czy nie .
Shtojer - Ty sie znasz na tym jaka czcionka na nadgarstku bedzie dobrze wygladac i czy sie nie zleje np. i czy jestes w stanie mi jakos doradzic ?
To, ze jakaś grupa społeczna "przywłaszczyła" sobie nie wymysloną przez siebie zresztą, sentencję nie musi oznaczać, ze ktoś inny nie związany z ową grupą będzie miał zakaz posiadania takiego napisu.
To tak jakby ktoś powiedział, ze ozdabianie ciała nie pasuje Europejczykom a jedynie rdzennym mieszkańcom wysp na Pacyfiku. Jedno i drugie niedorzeczne.
Czionek sa miliony :) Zreszta zawsze mozna wlasna stworzyc i dobrze dopasowac zeby lezala idealnie :)
Pabiełek
08-05-2008, 10:09
Ja zrobilem sobie wczoraj tatuaż na nadgarstku. Napis w języku tengwar o rozmiarach około 5x1,5cm. Nie mam go na samym zgięciu nadgarstka (wewnętrzna strona) tylko troszeczkę wyżej. W studiu powiedzieli mi, że jak jest na zgięciu to może po czasie bardziej się zniekształcić lub nawet zetrzeć. Teraz wygląda super:)
RoolAnd91
08-05-2008, 12:50
moglbys wrzucic ta fote gdzies? bo chcialbym zobaczyc .
z gory dzieki .
Pabiełek
08-05-2008, 16:23
W moim avatarze jest:D
RoolAnd91
08-05-2008, 16:36
no jest jest ale no mala fota . nie da rady wrzucic wiekszej ?
Pabiełek
08-05-2008, 22:08
Może być taka wielkość zdjęcia?