PDA

View Full Version : Maszynki prosze o porade

donthommas
03-15-2011, 22:31
witam wszystkich ,otóż kupilem od koesia maszynki i zasilacz (wiem ze to z ebaya),twierdzi ze są dobrze ustawione,jednak zanim uzyje jakiejkolwiek chcialbym prosic fachowcow zeby wypowiedzieli sie na temat tych maszynek oraz zasilacza , wskazali błedy i pomogli mi prawidlowo ustawic tem sprzet zeby funkcjonował.załączam fotki .z gory wszystkim pomocnym ludziom dzieki.

Johnnie
03-16-2011, 11:13
Pierwsza cień, druga kontur, trzecia wypełnienie. Zasilacz 2 ampery. Na pierwszy rzut oka ok. Chociaż Ebay, jak i Allegro, to ruletka.

donthommas
03-16-2011, 11:49
właśnie w takiej kolejnosci koleżka i tak je opisał jak ty. do tej pory ,,bawiłem sie ,,szajsem ale to była męka, coż sprubuje tym sprzetem.dzieki za odpowiedz.

boro
03-16-2011, 21:59
3 uniwersale..... ale radze kupić eikony 16 18 i 22 na przód mały wydatek al zupełnie inna kultura pracy:)

btw: te chwyty gryfów są dość lipne :/

donthommas
03-17-2011, 03:07
dzieki boro ,tak zrobie ,wiem ze uchwyty sa lipne zresztą maszynki nie rewelacja ale kurcze musze jak narazie meczyc sie nimi. Pozdro dla zyczliwych ludzi.

boro
03-17-2011, 11:05
w 2 pierwszych maszynach śruba kontaktowa to brąz czy srebro? jeśli któraś z nich ma srebrną przeznacz ją do konturu;)

cóż milej zabawy w ustawianie sprzętu:P

donthommas
03-17-2011, 12:29
to brąz ,ale juz srebro jedzie ,wywale wszystkie i zastapie wlasnie srebrem. praca maszynek jaka ci opisałem to wina śbuby?

boro
03-17-2011, 14:14
ooki zaczynam litanie:P
(tylko i wyłącznie z moich doświadczeń i upodobań)

kontur:
im bardziej twardo, mocno i szybko tym lepiej
zestawy igieł 1-9 cewki 8 (raczej się większych zestawów nie używa)
sprężyny w zależności od mocy i siły cewek tył 18-20 i przód najlepiej moim zdaniem 22 (im mniejsza amortyzacja sprężyny tym lepiej)
rama- chyba najlepiej jak trochę waży (nie lata na boki)

praca-mocniejszy voltarz, szybsze i lepsze wbijanie pigmentu, jak wpadniesz w wprawę pociągniesz ładne proste kontury po 10-15 cm:)

ustawienia- prześwit kontaktu i sprężyny 1,8-2,0mm, polecam także cofnięcie kontaktu bardziej w tył (jak przerabiasz uniwersalną)

napisał bym jeszcze o kotwicach, ustawieniu igły i innych pierdołach ale po co? :P

cień:
cóż tu już jest w zależności kto jak woli, osobiści wole mocniejsze bicie przy miękkiej sprężynie.
przód16-18 tył18-22 cewki 10 (w zupełności wystarczy)
rama- lepiej lżejsza (lepsza manipulacja przy pracy)

ustawienia- kontakt maksymalnie wysunięty na kraniec sprężyny, prześwit ok 2-2,3mm
praca- 1.mocniejsze bicie 2. na przygaszonych obrotach

kolor i wypełnienie:
jw.
sprężyny 17-20 tył 18-22 cewki 10-12 (w zależności od zestawu igieł)
rama-jw

ustawienia- minimalnie cofnięta niż w cieniu, można nawet sie pokusić o podobny prześwit jak w konturach.
praca- mocne i pewne bicie:)

mam nadzieje że troszkę pomogłem!!

donthommas
03-17-2011, 14:20
pomogłeś!!! nawet nie wiesz jak bardzo ,wlasnie takich info potrzebowalem ,zapisuje wszystko w notatniku (dla potomnych) jestem ci ogromnie wdzięczny ,pięknie dziekuje.