View Full Version : Maszynka
Witam, chcialbym sie dowiedziec jak regulowac maszynke 8 zwojowa. Wiem, ze ten temat juz byl wczesniej, ale niestety za malo informacji i zbyt ciezkie slowa aby zrozumiec w 100%. Wiec jesli ktos z Was ma 5 minut czasu to prosil bym goraco o napisanie jak mniej wiecej wyregulowac maszynke do konturu i do wypelnien oraz na jakiej mocy (volt) powinna chodzic maszynka przy konturach i przy wypelnianiu. Prosze o szczegolowa rozpiske.
Pozdrawiam
Maszyny 8 zwojowe to sa konturowki :D A co do ustawienia maszynki to przejzyj forum bo bylo juz wspominane. A jezeli bedziesz kombinowal zeby ustawic na wypelnianie to bedziesz ladnie walczyl z maszyna. Proponowal bym dokupic droga maszynke lub zamienic tą na 10 zwojowa
mialem dzis robione ta maszynka wypelnienie i spisuje sie dobrze :) nie bede przeciez kupywac 4 maszynek do wszystkiego z osobna, kontur, wypelnienie, cienie, kolor ;p
A przydalo by sie... Jezeli masz zamiar oszczedzac jak tylko sie da, to do niczego niedojdziesz... Jezeli naprawde Ci zalezy to trzeba w to inwestowac, a nie tylko odje.... robote i dowiedzenia. Na poczatek zawsze lepiej kupic 10 zwojowke (tzw. uniwersalna) i taka juz dasz rade zrobic kontur, cien jak i wypelnienie. Ale z czasem sie przekonasz ze warto zakupic pare maszyn:)
Pewien facet ze studia mi powiedzial, ze fakt, ze 10cio zwojowe sa bardzien uniwersalne. Ale pomyliles sie, 8 zwojowa nie jest do konturu, jest do wypelnien i cieni zas kontur robi sie nia troche gorzej. Ale wiesz, jak na moja pierwsza maszynke profesjonalna to po co mam od razu wydawac mnostwo pieniedzy? spokojnie, malymi kroczkami, nie od razu Ameryke zbudowali :) a noz widelec przestane dziabac i co zrobie z kilkoma maszynkami? -bede musial sprzedac taniej. Takze z cala pewnosci zakupie jeszcze 10cio zwojowa maszynke, ale jak juz powiedzialem, krokami.
A co do tematu, to wiem, ze bylo gdzies napisane jak wyregulowac maszynke, ale jak juz zaznaczylem, nie kazdy zrozumie kilka rzuconych hasel, dlatego poprosilem o szczegoly. Nie chce Ci sie - nie pomagaj
Ja sie pomylilem ? =/ Prosze Cie powiedz mi ktore studio ma takie informacje? Jakim prawem taki ktos prowadzi studio... :D No nie wierze... Przejzyj stronki z tymi powaznymi sklepami tattoo i poczytaj na temat maszynek... Wiesz wogole na czym polega praca maszynki itp ?? Jedynie 10-zwojowa na poczatek jezeli masz zamiar miec jedna maszyne... Bo juz widze Twoja prace jezeli przyjdzie Ci ktos zrobic tribala, wsadzisz zestaw igiel 15 lub wiecej, maszyna nie bedzie dawala rady tego uciagnac to zwiekszysz napiecie na zasilaczu i owszem bedzie chodzic ale zaorasz skore pacjentowi ladnie. Potem bedzie bol i placz ze tusz wyglada jak wbity gwozdziem + kolor albo szarawy albo zgnily niebieski a tylko dlatego bo mnie nie nauczyli ustawic maszynki i tatuowac przez internet...
Jakich hasel nie rozumiesz ? Sproboje Ci to rozjasnic...
"KONTUR: Maly skok igly, ustawiajac srube kontaktowa w 90 stopniach do sprezyny przedniej"
do wypelniania zmienia sie to ze skok dajemy wiekszy a kąt robimy nieco pod skosem
do cieniowania wg mnie najlepsza jest sprawa gdy śruba ma styk ze sprezyna na jej koncu"
Maly skok igly czyli? odkrecic czy przykrecic srube kontaktowa? a 90 stopni jak zmierzyc? w jakiej czesci?
Skok igly - sama nazwa mowi :) ustawiasz to sruba kontaktowa odkrecajac/dokrecajac i odleglosc od kotwicy do cewek daje Ci jak mocno bedzie igla wychodzic czyli wspomniany skok =okolo 2mm.
Jak zmierzyc kąt... na oko, chyba w miare widac kiedy jest kat prosty :P ale jezeli to jest niemozliwe z racji sposobu mocowania to ja czesto ustawiam tak z 5mm od konca sprezyny. Jak Ci ktos powie ze masz wbijac na daną głebokość to tez bedziesz starał sie to zmierzyc ? :D
Wrzuce fotki i dal bys rade powiedziec mniej wiecej, czy jest dobrze ustawiona do wypelniania? Nie wiem czy tak da rade ocenic z wygladu, bo to musi byc widziec na skorze, ale mniej wiecej czy jest w miare ustawiona maszynka?
http://img151.imageshack.us/my.php?image=dsc00380kg2.jpg
http://img160.imageshack.us/my.php?image=dsc00381zm0.jpg
http://img151.imageshack.us/my.php?image=dsc00382tf3.jpg
http://img388.imageshack.us/my.php?image=dsc00383np0.jpg
proponowal bym przesunac do przodu srube kontaktowa bo mozesz miec za sztywno :)
Super Paweł
07-22-2009, 12:25
Uff...jak to dobrze że kupiłem 10-cio zwojową na początek.
bender22222
07-25-2009, 22:29
Witam , własnie zaczynam uczyć się sztuki tatuowania ale o tym napisze może pózniej, narazie chciałem dowiedzieć się czy sprzęt który kupiłem (na ebayu) jest w miare ok.Dołączam zdięcie, moge dołączyć więcej fotek.Jeśli chodzi o składanie maszynki i w ogóle wszystkie zagadnienia związane z nauką tatuażu polecam youtube wystarczy wpisać hasło learn to tatto lub coś podobnego, jest mnóstwo przydatnych filmików instruktarzowych ale oczywiście w języku angielskim.Ja osobiście od pięciu lat siedzę w irlandii północnej więc z angielskim raczej sobie radzę, ale mimo to jeśli ktoś nie zna angielskiego same filmiki są bardzo przydatne, wszystko jest dokładnie pokazane co i jak.Pozdrawiam i czekam na komenty w sprawie mojego sprzętu,Chej!